A tejtermékek

 A mindennemű tejtermékek és nem tejtermék (szójából, zabból vagy dióból, kesuból, mandulából készült) alternatíváik jó alapot képeznek mindennapi étrendünknek. 

Ha allergiás vagy érzékeny vagy a laktózra, illetve ha inkább a nem tejtermékeket kedveled, akkor ne csüggedj el, az utóbbi években számos olyan terméktípus jelent meg a piacon, amelyik nem csak a sajtfélék és a tej ízét, de a textúráját is tökéletesen imitálja. 

A tejben, a joghurtokban és a sajtfélékben sokféle vitamin, ásványi anyag és fehérje van, amely segít megőrizni csont- és bélrendszerünk egészségét!

Nélkülözhetetlen tápanyagok és ásványi anyagok

A sajtfélék, tejtermékek és alternatíváik kalciummal, káliummal, D vitaminnal, fehérjékkel és sok mással látnak el! Ezért van az, hogy az emberek még mindig az egészséges, kiegyensúlyozott étrend alapelemének tartják a sajtot és tejterméket annak ellenére, hogy magas a kalória- és zsírtartalmuk.

  • Kalcium - ez a testünkben – különösen a csontokban és a fogakban – legnagyobb mértékben jelenlévő ásványi anyag. Fenntartja a csontok és a fogak erősségét, és megerősíti a szervezet általános szerkezetét. A felnőtteknek 50 éves korukig napi 1 000 milligramm (mg) kalciumra van szükségük. Az 50 év fölötti nőknek és a 70 év fölötti férfiaknak már napi 1 200 mg a szükséges mennyiség. Ahogyan egyre idősebbek leszünk, fontos, hogy szervezetünk elegendő kalciummal rendelkezzen a csontbetegségek és -törések elkerülése végett, a túl nagy mennyiség azonban kerülendő, mivel székrekedést okoz. Fordulj orvoshoz, ha aggódsz a napi kalciumbeviteled végett.
  • Fehérje - segít megtartani az egészséges izomtömeget, ahogy öregszünk Az izomtömeg és erőveszteség az öregedéssel jár, a tejtermékek pedig jó fehérjeforrást képeznek. Az idős felnőttek számára javasolt mennyiség 0,8 gramm testtömeg-kilogrammonként. Egy 81 kilogrammos (180 font) férfinak körülbelül napi 65 gramm fehérjére van szüksége, egy 64 kilogrammos (140 font) nőnek pedig körülbelül 50 grammra.
  • Kálium - segít izmainknak az összehúzódásban, megtartani a folyadékegyensúlyt, valamint a normális vérnyomást. A szervezetben a megfelelő káliumszint segít a szabályos szívverés fenntartásában. A kálium segít a vesekő kialakulás veszélyének csökkentésében, és megakadályozza a csontveszteséget öregedés során.
  • D vitamin - egy tápanyag, amelyre a testünknek szüksége van ahhoz, hogy felépítse és fenntartsa az egészséges csontrendszert. Ez azért van, mert a testünk kizárólag akkor szívja fel a kalciumot, a csontok fő alkotóelemét, ha a D vitamin jelen van a szervezetünkben. A D vitamin ugyanakkor a szervezet számos sejtfunkcióját is szabályozza.

Aggódsz a magas zsírtartalom miatt?

A Kettes típusú cukorbetegség kialakulásának veszélye életkortól függetlenül a testsúly növekedésével együtt arányosan növekszik. A Kettes típusú cukorbetegség előfordulása akár hétszer is lehet nagyobb a túlsúlyos személyeknél, mint a normális testsúlyúaknál. Sokszor a zsírban gazdag élelmiszereket okoljuk a testtömeg növekedéséért, illetve az egészséges testsúly fenntartásával kapcsolatos nehézségekért.

A Diabetes U.K. szerint: „A túl sok zsírt fogyasztó felnőttek és idősebb gyermekek túlsúlyossá válnak, a túlzott mennyiségű telített zsír pedig megnövelheti a koleszterinszintet, amely következtében megnő a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélye. A Cukorbetegség sajnos növeli a szív- és érrendszeri betegségek veszélyét, tehát azt javasoljuk, hogy ezen kockázat elkerülése érdekében inkább válasszon zsírszegény élelmiszereket.” A tejtermékek magas zsír- és telített zsírtartalommal rendelkezhetnek, ezért válaszd az alacsony zsírtartalmú alternatívákat, mint például a tehénsajt, a ricotta sajt, a parmezán, a feta és a kecskesajt, valamint az alacsony zsírtartalmú krémsajtok.

A sajtféléknek különböző jótékony hatásokkal bírnak:

  • alacsony nátriumszint - Mozzarella 
  • alacsonyabb zsírtartalom - keményebb, érlelt sajt, mint például a parmezán.

A tejfogyasztást ugyanakkor mérsékelni kell, ezt javasolják a szakorvosok is. Tartsd szem előtt a megfelelő adagmennyiséget, és oszd fel úgy az adagokat, mint a sajtmennyiséget, hogy azok megfeleljenek az étrendedhez, és hozzájáruljanak az egészséges, kiegyensúlyozott étrend fenntartásához. 

Mi a napi javasolt egészséges tejtermék mennyiség? 

Az étrendi útmutatók a gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt javasolják a napi szintű tejtermékfogyasztást (alacsony zsírtartalmú vagy zsírmentes tej, sajt, joghurt vagy dúsított szójaital). Ez 2-3 éves gyerekeknél napi 2 csésze, 4-8 éves gyerekeknél 2,5 adag, 9-18 év közötti kamaszoknak és felnőtteknek pedig 3 adag sajtfélének felel meg. Az Amerikai Szív Szövetség azt javasolja, hogy ne haladjuk meg a napi három adag sajtféle fogyasztását, adagonként pedig a 42 g-t. Ajánlott megfelelően kiválasztani az elfogyasztani kívánt sajtféléket.


A bejegyzés megosztása