đŸ«’đŸ«’đŸ«’OlĂ­vaolaj Ă©s olĂ­vabogyĂł KETTES TÍPUSÚ CUKORBETEGEKRE gyakorolt jĂłtĂ©kony hatĂĄsai

đŸ«’Az olĂ­vaolaj, kĂŒlönösen az extraszƱz olĂ­vaolaj jĂłl ismert szĂĄmos jĂłtĂ©kony egĂ©szsĂ©gĂŒgyi, gyulladĂĄscsökkentƑ, vĂ©rcukorszint kiegyensĂșlyozĂł Ă©s a szĂ­v- Ă©s Ă©rrendszer egĂ©szsĂ©gĂ©t fenntartĂł hatĂĄsĂĄnak köszönhetƑen. 


Az olĂ­vaolaj csökkenti a szĂ­v- Ă©s Ă©rrendszeri betegsĂ©gek kialakulĂĄsĂĄnak veszĂ©lyĂ©t, segĂ­t a sĂșlycsökkentĂ©sben, megelƑzi az agyi Ă©rkatasztrĂłfĂĄt, valamint kĂ©pes visszafordĂ­tani az Alzheimer-kĂłrral kapcsolatos memĂłriavesztesĂ©get. 


Az olívaolaj egyszeresen telítetlen zsírokba, valamint polifenolos vegyi anyagokban gazdag. 


A polifenolok a növĂ©nyi alapĂș Ă©lelmiszerekben, pĂ©ldĂĄul olĂ­vabogyĂłkban, olĂ­vaolajban megtalĂĄlhatĂł, jelentƑs antioxidĂĄns Ă©s gyulladĂĄscsökkentƑ hatĂĄssal bĂ­rĂł bioaktĂ­v anyagok. A hidroxitirozol, az oleuropein Ă©s az oleokantĂĄl az extraszƱz olĂ­vaolajban leggyakrabban megtalĂĄlhatĂł polifenolok.


Az egyszeresen telĂ­tetlen zsĂ­rok, az olajsavat is beleĂ©rtve, gyulladĂĄscsökkentƑ hatĂĄssal bĂ­rĂł, a vĂ©rcukrot megfelelƑ szinten tartĂł telĂ­tetlen zsĂ­rsavak. Az extraszƱz olĂ­vaolaj az egyik leggyakrabban javasolt zsĂ­r a KETTES TÍPUSÚ CUKORBETEGSÉGET elkerĂŒlni vagy kezelni kĂ­vĂĄnĂłk szĂĄmĂĄra.


A KETTES TÍPUSÚ CUKORBETEGSÉG egy olyan kĂłr, amely kihat arra, hogy a testĂŒnk mikĂ©nt alakĂ­tja energiĂĄvĂĄ az elfogyasztott Ă©lelmet. Pontosabban problĂ©mĂĄt okoz abban, ahogyan a mĂĄj a cukrot (avagy glĂŒkĂłzt) Ășgymond tĂŒzelƑanyagra bontja, amely következtĂ©ben tĂșl sok cukor kerĂŒl a vĂ©rbe.


A vĂ©rcukorszint krĂłnikus megnövekedĂ©se idƑvel sĂșlyos komplikĂĄciĂłkhoz vezethet, beleĂ©rtve a szĂ­vbetegsĂ©geket, a megvakulĂĄst, a sebek nehĂ©zkes begyĂłgyulĂĄsĂĄt, valamint az idegek kĂĄrosodĂĄsĂĄt, ha a KETTES TÍPUSÚ CUKORBETEGSÉG kezeletlen marad.


A testmozgĂĄs hiĂĄnya, a tĂșlsĂșly, a magas testzsĂ­rtartalom Ă©s a tĂșlzott cukor- Ă©s finomĂ­tott szĂ©nhidrĂĄtfogyasztĂĄs mind-mind veszĂ©lytĂ©nyezƑ a KETTES TÍPUSÚ CUKORBETEGSÉGET tekintve. Az egĂ©szsĂ©ges Ă©trend Ă©s ezen veszĂ©lytĂ©nyezƑk kikĂŒszöbölĂ©sĂ©re irĂĄnyulĂł Ă©letmĂłd kialakĂ­tĂĄsa Ă©s követĂ©se okos mĂłdszer a KETTES TÍPUSÚ CUKORBETEGSÉG megelƑzĂ©sĂ©re, kezelĂ©sĂ©re vagy akĂĄr visszafordĂ­tĂĄsĂĄra.


đŸ«’Az olĂ­vaolaj Ă©s a KETTES TÍPUSÚ CUKORBETEGSÉG

Håromféle olívaolaj létezik: 

– finomított, 

– szƱz 

– extraszƱz. 


A cukorbetegek szåmåra az extraszƱz olívaolaj jelenti a legegészségesebb vålasztåst.


đŸ«’Hogyan segĂ­thet az olĂ­vaolaj a cukorbetegsĂ©g kezelĂ©sĂ©ben?

Noha a CUKORBETEGSÉG teljesen nem gyĂłgyĂ­thatĂł, megelƑzhetƑ Ă©s kezelhetƑ a testsĂșly csökkentĂ©sĂ©vel, egy tĂĄpanyagokban gazdag Ă©trend követĂ©sĂ©vel, valamint a szĂ­vritmust serkentƑ Ă©s az izomzatot megerƑsĂ­tƑ könnyƱ testmozgĂĄs segĂ­tsĂ©gĂ©vel.  

 Ezek az egĂ©szsĂ©ges vĂĄltoztatĂĄsok sok esetben elegendƑek a KETTES TÍPUSÚ CUKORBETEGSÉG remissziĂłjĂĄhoz.


Az olĂ­vaolaj, kĂŒlönösen az extraszƱz olĂ­vaolaj szĂĄmos okbĂłl kifolyĂłlag kivĂĄlĂł kiegĂ©szĂ­tƑje egy a CUKORBETEGSÉG pusztĂ­tĂł hatĂĄsait kordĂĄban tartĂł Ă©trendnek.


A tanulmĂĄnyok szerint ha extraszƱz olĂ­vaolajat adunk hozzĂĄ egy magas glikĂ©miĂĄs indexƱ Ă©tkezĂ©shez, azzal csökkentjĂŒk a szervezetĂŒnk glikĂ©miĂĄs reakciĂłjĂĄt. Az olĂ­vaolajban fellelhetƑ oleuropein polifenol ĂĄllatoknĂĄl vĂ©rcukorszint csökkentƑ tulajdonsĂĄgokkal bĂ­r. 

A tanulmĂĄnyok arra mutatnak, hogy az egyszeresen telĂ­tetlen zsĂ­rsavak a telĂ­tett zsĂ­rsavakkal szemben kedvezƑ hatĂĄssal vannak a vĂ©rcukorszintre, valamint az inzulintermesztĂ©sre.


Az extraszƱz olĂ­vaolaj a vĂ©rcukorszint hosszĂștĂĄvĂș szabĂĄlyozĂĄsĂĄra szintĂ©n hasznos. Egy 2017-es ĂĄtfogĂł tanulmĂĄny Ă©rtelmĂ©ben azoknĂĄl a szemĂ©lyeknĂ©l, akik a legtöbb olĂ­vaolajat fogyasztottĂĄk, 16%-al kisebb volt a KETTES TÍPUSÚ CUKORBETEGSÉG kialakulĂĄsĂĄnak veszĂ©lye, valamint jelentƑsen csökkent a vĂ©rcukor- Ă©s a HbA1C szintjĂŒk. Több tanulmĂĄny is rĂĄmutat a MediterrĂĄn Ă©trend jĂłtĂ©kony hatĂĄsaira a KETTES TÍPUSÚ CUKORBETEGSÉG veszĂ©lyĂ©nek csökkentĂ©sĂ©ben, valamint az ĂĄltalĂĄnos anyagcserei egĂ©szsĂ©g javĂ­tĂĄsĂĄban.


Az olĂ­vaolaj a sĂșlycsökkentĂ©sben is segĂ­thet. Egy Ășj tanulmĂĄny Ă©rtelmĂ©ben azok tĂșlsĂșlyos nƑk, akik Ă©tkezĂ©seiket 1,5 teĂĄskanĂĄl olĂ­vaolajjal egĂ©szĂ­tettĂ©k ki, jelentƑsen nagyobb fogyĂĄst, valamint kisebb vĂ©rnyomĂĄst Ă©rtek el, mint azok a nƑk, akik azonos mennyisĂ©gƱ szĂłjaolajat fogyasztottak. Tekintettel arra, hogy köztudott, a zsĂ­rsejtek gyulladĂĄst okozĂł citokineket termelnek, amelyek csökkenthetik az inzulin ellenĂĄllĂĄst, Ă©s kĂĄrt tehetnek a pancreas-szigetekben, ez fantasztikus hĂ­r!


VĂ©gĂŒl bebizonyĂ­tottĂĄk, hogy az extraszƱz olĂ­vaolajban lĂ©vƑ kĂ©miai anyagok csökkentik a gyulladĂĄst Ă©s az oxidatĂ­v stresszt.


HOGYAN HASZNÁLJUK AZ OLÍVAOLAJAT?

Nem tudjuk, pontosan hogyan is hasznåljuk az olívaolajat? 

AlĂĄbb olvashatunk nĂ©hĂĄny mĂłdszert arra, hogy mikĂ©nt tehetjĂŒk ezt a jĂłtĂ©kony olajat cukorbeteg Ă©trendĂŒnk rĂ©szĂ©vĂ©.


– Az olĂ­vaolaj hasznĂĄlhatĂł vaj Ă©s ghee helyett.

– Fogyasszuk pirítóssal.

– ÖntsĂŒnk olĂ­vaolajat a salĂĄtĂĄinkra.

– HagyomĂĄnyos fƑzƑolaj helyett olĂ­vaolajjal sĂŒssĂŒnk, grillezzĂŒnk, kĂ©szĂ­tsĂŒnk el zöldsĂ©geket.

– Egy evƑkanĂĄl olĂ­vaolaj Ă©hgyomorra is elfogyaszthatĂł. A Földközi-tenger lakĂłi reggelihez naponta 40 cc olĂ­vaolajat isznak.


đŸ«’Hogyan vĂĄlasszuk ki a legjobb olĂ­vaolajat?

– HĂĄrom liter olĂ­vaolaj elkĂ©szĂ­tĂ©sĂ©hez körĂŒlbelĂŒl 40 - 45 kg olĂ­vabogyĂłra van szĂŒksĂ©g. EbbƑl kifolyĂłlag az olĂ­vaolaj drĂĄgĂĄbb, mint az egyĂ©b Ă©tolajok. MuszĂĄj megĂ©rtenĂŒnk, hogy nem minden olĂ­vaolaj kĂ©szĂŒl azonos mĂłdszerekkel.


– A termĂ©k nem tĂĄrolhatĂł ĂĄtlĂĄtszĂł vagy ĂĄttetszƑ ĂŒvegben. SötĂ©t szĂ­nƱ ĂŒvegben tĂĄrolandĂł, amely megakadĂĄlyozza a napfĂ©ny bejutĂĄsĂĄt, Ă©s segĂ­t az oxidĂĄlĂłdĂĄsban Ă©s a lebomlĂĄsban.


– Az olĂ­vaolajat soha ne tartsuk gĂĄztƱzhelyen, meleg helyen, a gĂĄztƱzhely fölötti szekrĂ©nyben, illetve fedƑ nĂ©lkĂŒli edĂ©nyben.  A tĂșlzott meleg Ă©s az oxigĂ©nnel valĂł Ă©rintkezĂ©s tĂșl gyors oxidĂĄciĂłt vĂĄlthat ki. 


– TĂĄroljuk hideg, szĂĄraz, minĂ©l sötĂ©tebb, napfĂ©nytƑl vĂ©dett helyen. 


– KeressĂŒnk olyan ĂŒveget, amelyen rajta van a betakarĂ­tĂĄs idƑpontja, Ă©s vĂĄsĂĄroljuk meg 15 hĂłnapon belĂŒl. Amennyiben olĂ­vaolajjal kĂ©szĂ­tjĂŒk el az Ă©telt, vigyĂĄzzunk, hogy ne hevĂ­tsĂŒk tĂșl. Így megƑrizhetjĂŒk a benne lĂ©vƑ összes tĂĄpanyagot.


A hidegen sajtolt olívaolaj extraszƱz olívaolajként (EVOO) ismert. 

Az olĂ­vabogyĂłkat 80 °F alatti hƑmĂ©rsĂ©kleten prĂ©selik Ă©s vonjĂĄk ki belƑlĂŒk az olajat. 

Az ilyen tĂ­pusĂș olĂ­vaolaj a teljes termelĂ©si eljĂĄrĂĄs alatt egyĂĄltalĂĄn nincs melegĂ­tve, Ă©s nem igĂ©nyel tovĂĄbbi finomĂ­tĂĄst. 

Az extraszƱz olĂ­vaolaj a legjobb minƑsĂ©gƱ olĂ­vaolaj. 

Nem tartalmaz vegyszereket, nincs finomítva. Tökéletes salåtaöntetként, kenyérmårtogató gyanånt.


OlĂ­vabogyĂłk Ă©s a KETTES TÍPUSÚ CUKORBETEGSÉG

Amikor a CUKORBETEGSÉGNEK megfelelƑ Ă©rtrendrƑl, valamint ĂĄltalĂĄnosan az egĂ©szsĂ©g megƑrzĂ©sĂ©rƑl van szĂł, az olĂ­vabogyĂłkat Ășgynevezett „superfood”-kĂ©nt tartjĂĄk szĂĄmon. 

Az olĂ­vabogyĂłk, avagy olajbogyĂłk az azonos nevƱ OLAJFÁK gyĂŒmölcsei. 

A csonthĂ©jasok egy gyĂŒmölcsfajta. A mangĂł, a barack, a cseresznye Ă©s sok egyĂ©b gyĂŒmölcs tartozik ebbe a csoportba.


Az olĂ­vabogyĂł szĂĄmos jĂłtĂ©kony egĂ©szsĂ©gĂŒgyi hatĂĄssal bĂ­r.

Az olĂ­vabogyĂł tĂĄplĂĄlĂł gyĂŒmölcs, amely jĂłtĂ©kony egĂ©szsĂ©gĂŒgyi hatĂĄsai az alĂĄbbiak:


– E-vitaminban gazdag gyĂŒmölcs.

– Több tanulmĂĄny kimutatta, hogy az olĂ­vabogyĂł csökkenti a rĂĄk kialakulĂĄsĂĄnak veszĂ©lyĂ©t.

– A gyĂŒmölcs a csontritkulĂĄs megelƑzĂ©sĂ©ben is segĂ­thet.

– JĂł zsĂ­rokban gazdagok, bƑsĂ©gesen megtalĂĄlhatĂłk a MediterrĂĄn Ă©trendben, amelyet a dietetikusok egyik legegĂ©szsĂ©gesebb Ă©trendkĂ©nt szĂ­vesen ajĂĄnlanak.

– Az olĂ­vabogyĂłk tele vannak antioxidĂĄnsokkal, Ă©s tudniillik, a cukorbetegek szĂĄmĂĄra nagy mennyisĂ©gƱ antioxidĂĄnst tartalmazĂł gyĂŒmölcs Ă©s zöldsĂ©g fogyasztĂĄsĂĄt javasoljĂĄk.


đŸ«’Milyen szerepet jĂĄtszik az olĂ­vabogyĂł fogyasztĂĄsa a CUKORBETEGSÉG kezelĂ©sĂ©ben?

Az olĂ­vabogyĂł minden olyan tulajdonsĂĄggal rendelkezik, amelyeknek köszönhetƑen kivĂĄlĂł a cukorbetegek szĂĄmĂĄra. 

100 gramm olĂ­vabogyĂłban 3,2 gramm rost, 0 gramm cukor, 116 kalĂłria Ă©s 6,3 gramm szĂ©nhidrĂĄt van, tehĂĄt ha a cukorbeteg olĂ­vabogyĂłt fogyaszt, egyĂĄltalĂĄn nem nƑ a vĂ©rcukorszintje. 


A magas rosttartalom szintén segít a cukorbetegség kezelésében, mivel lelassítja a cukor a szervezetbe bocsåtåsåt.


Íme nĂ©hĂĄny mĂłdszer bevezetĂ©sĂ©re az Ă©trendĂŒnkbe, ha csökkenteni szeretnĂ©nk a CUKORBETEGSÉG kialakulĂĄsĂĄnak veszĂ©lyĂ©t, illetve jobban szeretnĂ©nk kezelni azt:


– SĂŒssĂŒnk olĂ­vaolajjal, amikor csak lehetsĂ©ges.


– A darĂĄlt olĂ­vabogyĂł finom Ă­zt Ă©s zamatot visz a szendvicsbe, salĂĄtĂĄba Ă©s tĂ©sztaszĂłszba.


– Az olĂ­vabogyĂłt rĂĄgcsĂĄlnivalĂłkĂ©nt is fogyaszthatjuk, ha szeretjĂŒk az Ă­zĂ©t, a kereskedelemben sokfĂ©le olĂ­vabogyĂłt megtalĂĄlhatunk.


– Az olĂ­vaolaj Ă©s olĂ­vabogyĂł mellett a MEDITERRÁN ÉTREND jĂłtĂ©kony lehet Ășgy a CUKORBETEGSÉG megelƑzĂ©sĂ©ben, mint a CUKORBETEGSÉG kezelĂ©sĂ©ben, ha valĂłjĂĄban jĂłl betartjuk. Ha helyesen szeretnĂ©nk alkalmazni a mediterrĂĄn Ă©trendet, akkor fogyasszunk sok zöldsĂ©get olĂ­vaolajjal, Ă©s csökkentsĂŒk a bevitt kenyĂ©r Ă©s szĂ©nhidrĂĄt mennyisĂ©gĂ©t. 


Mindig tartsuk be a kezelƑorvosunk utasĂ­tĂĄsait, ha gyĂłgyszert szedĂŒnk. Ne helyettesĂ­tsĂŒk a gyĂłgyszereket olĂ­vaolajjal! KĂ©rdĂ©s vagy bizonytalansĂĄg esetĂ©n forduljunk kezelƑorvosunkhoz vagy gyĂłgyszerĂ©szĂŒnkhöz. TovĂĄbbi tanĂĄcsokĂ©rt Ă©s ötletekĂ©rt a KETTES TÍPUSÚ CUKORBETEGSÉG kezelĂ©sĂ©re csatlakozzunk az EGYÜTT LEGYƐZZÜK A CUKORBETEGSÉGET közössĂ©ghez!


A bejegyzés megosztåsa