đ«Az olĂvaolaj, kĂŒlönösen az extraszƱz olĂvaolaj jĂłl ismert szĂĄmos jĂłtĂ©kony egĂ©szsĂ©gĂŒgyi, gyulladĂĄscsökkentĆ, vĂ©rcukorszint kiegyensĂșlyozĂł Ă©s a szĂv- Ă©s Ă©rrendszer egĂ©szsĂ©gĂ©t fenntartĂł hatĂĄsĂĄnak köszönhetĆen.Â
Az olĂvaolaj csökkenti a szĂv- Ă©s Ă©rrendszeri betegsĂ©gek kialakulĂĄsĂĄnak veszĂ©lyĂ©t, segĂt a sĂșlycsökkentĂ©sben, megelĆzi az agyi Ă©rkatasztrĂłfĂĄt, valamint kĂ©pes visszafordĂtani az Alzheimer-kĂłrral kapcsolatos memĂłriavesztesĂ©get.Â
Az olĂvaolaj egyszeresen telĂtetlen zsĂrokba, valamint polifenolos vegyi anyagokban gazdag.Â
A polifenolok a növĂ©nyi alapĂș Ă©lelmiszerekben, pĂ©ldĂĄul olĂvabogyĂłkban, olĂvaolajban megtalĂĄlhatĂł, jelentĆs antioxidĂĄns Ă©s gyulladĂĄscsökkentĆ hatĂĄssal bĂrĂł bioaktĂv anyagok. A hidroxitirozol, az oleuropein Ă©s az oleokantĂĄl az extraszƱz olĂvaolajban leggyakrabban megtalĂĄlhatĂł polifenolok.
Az egyszeresen telĂtetlen zsĂrok, az olajsavat is beleĂ©rtve, gyulladĂĄscsökkentĆ hatĂĄssal bĂrĂł, a vĂ©rcukrot megfelelĆ szinten tartĂł telĂtetlen zsĂrsavak.Â
Az extraszƱz olĂvaolaj az egyik leggyakrabban javasolt zsĂr a KETTES TĂPUSĂ CUKORBETEGSĂGET elkerĂŒlni vagy kezelni kĂvĂĄnĂłk szĂĄmĂĄra.
A KETTES TĂPUSĂ CUKORBETEGSĂG egy olyan kĂłr, amely kihat arra, hogy a testĂŒnk mikĂ©nt alakĂtja energiĂĄvĂĄ az elfogyasztott Ă©lelmet. Pontosabban problĂ©mĂĄt okoz abban, ahogyan a mĂĄj a cukrot (avagy glĂŒkĂłzt) Ășgymond tĂŒzelĆanyagra bontja, amely következtĂ©ben tĂșl sok cukor kerĂŒl a vĂ©rbe.
A vĂ©rcukorszint krĂłnikus megnövekedĂ©se idĆvel sĂșlyos komplikĂĄciĂłkhoz vezethet, beleĂ©rtve a szĂvbetegsĂ©geket, a megvakulĂĄst, a sebek nehĂ©zkes begyĂłgyulĂĄsĂĄt, valamint az idegek kĂĄrosodĂĄsĂĄt, ha a KETTES TĂPUSĂ CUKORBETEGSĂG kezeletlen marad.
A testmozgĂĄs hiĂĄnya, a tĂșlsĂșly, a magas testzsĂrtartalom Ă©s a tĂșlzott cukor- Ă©s finomĂtott szĂ©nhidrĂĄtfogyasztĂĄs mind-mind veszĂ©lytĂ©nyezĆ a KETTES TĂPUSĂ CUKORBETEGSĂGET tekintve. Az egĂ©szsĂ©ges Ă©trend Ă©s ezen veszĂ©lytĂ©nyezĆk kikĂŒszöbölĂ©sĂ©re irĂĄnyulĂł Ă©letmĂłd kialakĂtĂĄsa Ă©s követĂ©se okos mĂłdszer a KETTES TĂPUSĂ CUKORBETEGSĂG megelĆzĂ©sĂ©re, kezelĂ©sĂ©re vagy akĂĄr visszafordĂtĂĄsĂĄra.
đ«Az olĂvaolaj Ă©s a KETTES TĂPUSĂ CUKORBETEGSĂG
HĂĄromfĂ©le olĂvaolaj lĂ©tezik:Â
â finomĂtott,Â
â szƱzÂ
â extraszƱz.Â
A cukorbetegek szĂĄmĂĄra az extraszƱz olĂvaolaj jelenti a legegĂ©szsĂ©gesebb vĂĄlasztĂĄst.
đ«Hogyan segĂthet az olĂvaolaj a cukorbetegsĂ©g kezelĂ©sĂ©ben?
Noha a CUKORBETEGSĂG teljesen nem gyĂłgyĂthatĂł, megelĆzhetĆ Ă©s kezelhetĆ a testsĂșly csökkentĂ©sĂ©vel, egy tĂĄpanyagokban gazdag Ă©trend követĂ©sĂ©vel, valamint a szĂvritmust serkentĆ Ă©s az izomzatot megerĆsĂtĆ könnyƱ testmozgĂĄs segĂtsĂ©gĂ©vel. Â
 Ezek az egĂ©szsĂ©ges vĂĄltoztatĂĄsok sok esetben elegendĆek a KETTES TĂPUSĂ CUKORBETEGSĂG remissziĂłjĂĄhoz.
Az olĂvaolaj, kĂŒlönösen az extraszƱz olĂvaolaj szĂĄmos okbĂłl kifolyĂłlag kivĂĄlĂł kiegĂ©szĂtĆje egy a CUKORBETEGSĂG pusztĂtĂł hatĂĄsait kordĂĄban tartĂł Ă©trendnek.
A tanulmĂĄnyok szerint ha extraszƱz olĂvaolajat adunk hozzĂĄ egy magas glikĂ©miĂĄs indexƱ Ă©tkezĂ©shez, azzal csökkentjĂŒk a szervezetĂŒnk glikĂ©miĂĄs reakciĂłjĂĄt. Az olĂvaolajban fellelhetĆ oleuropein polifenol ĂĄllatoknĂĄl vĂ©rcukorszint csökkentĆ tulajdonsĂĄgokkal bĂr.Â
A tanulmĂĄnyok arra mutatnak, hogy az egyszeresen telĂtetlen zsĂrsavak a telĂtett zsĂrsavakkal szemben kedvezĆ hatĂĄssal vannak a vĂ©rcukorszintre, valamint az inzulintermesztĂ©sre.
Az extraszƱz olĂvaolaj a vĂ©rcukorszint hosszĂștĂĄvĂș szabĂĄlyozĂĄsĂĄra szintĂ©n hasznos. Egy 2017-es ĂĄtfogĂł tanulmĂĄny Ă©rtelmĂ©ben azoknĂĄl a szemĂ©lyeknĂ©l, akik a legtöbb olĂvaolajat fogyasztottĂĄk, 16%-al kisebb volt a KETTES TĂPUSĂ CUKORBETEGSĂG kialakulĂĄsĂĄnak veszĂ©lye, valamint jelentĆsen csökkent a vĂ©rcukor- Ă©s a HbA1C szintjĂŒk. Több tanulmĂĄny is rĂĄmutat a MediterrĂĄn Ă©trend jĂłtĂ©kony hatĂĄsaira a KETTES TĂPUSĂ CUKORBETEGSĂG veszĂ©lyĂ©nek csökkentĂ©sĂ©ben, valamint az ĂĄltalĂĄnos anyagcserei egĂ©szsĂ©g javĂtĂĄsĂĄban.
Az olĂvaolaj a sĂșlycsökkentĂ©sben is segĂthet. Egy Ășj tanulmĂĄny Ă©rtelmĂ©ben azok tĂșlsĂșlyos nĆk, akik Ă©tkezĂ©seiket 1,5 teĂĄskanĂĄl olĂvaolajjal egĂ©szĂtettĂ©k ki, jelentĆsen nagyobb fogyĂĄst, valamint kisebb vĂ©rnyomĂĄst Ă©rtek el, mint azok a nĆk, akik azonos mennyisĂ©gƱ szĂłjaolajat fogyasztottak. Tekintettel arra, hogy köztudott, a zsĂrsejtek gyulladĂĄst okozĂł citokineket termelnek, amelyek csökkenthetik az inzulin ellenĂĄllĂĄst, Ă©s kĂĄrt tehetnek a pancreas-szigetekben, ez fantasztikus hĂr!
VĂ©gĂŒl bebizonyĂtottĂĄk, hogy az extraszƱz olĂvaolajban lĂ©vĆ kĂ©miai anyagok csökkentik a gyulladĂĄst Ă©s az oxidatĂv stresszt.
HOGYAN HASZNĂLJUK AZ OLĂVAOLAJAT?
Nem tudjuk, pontosan hogyan is hasznĂĄljuk az olĂvaolajat?Â
AlĂĄbb olvashatunk nĂ©hĂĄny mĂłdszert arra, hogy mikĂ©nt tehetjĂŒk ezt a jĂłtĂ©kony olajat cukorbeteg Ă©trendĂŒnk rĂ©szĂ©vĂ©.
â Az olĂvaolaj hasznĂĄlhatĂł vaj Ă©s ghee helyett.
â Fogyasszuk pirĂtĂłssal.
â ĂntsĂŒnk olĂvaolajat a salĂĄtĂĄinkra.
â HagyomĂĄnyos fĆzĆolaj helyett olĂvaolajjal sĂŒssĂŒnk, grillezzĂŒnk, kĂ©szĂtsĂŒnk el zöldsĂ©geket.
â Egy evĆkanĂĄl olĂvaolaj Ă©hgyomorra is elfogyaszthatĂł. A Földközi-tenger lakĂłi reggelihez naponta 40 cc olĂvaolajat isznak.
đ«Hogyan vĂĄlasszuk ki a legjobb olĂvaolajat?
â HĂĄrom liter olĂvaolaj elkĂ©szĂtĂ©sĂ©hez körĂŒlbelĂŒl 40 - 45 kg olĂvabogyĂłra van szĂŒksĂ©g. EbbĆl kifolyĂłlag az olĂvaolaj drĂĄgĂĄbb, mint az egyĂ©b Ă©tolajok. MuszĂĄj megĂ©rtenĂŒnk, hogy nem minden olĂvaolaj kĂ©szĂŒl azonos mĂłdszerekkel.
â A termĂ©k nem tĂĄrolhatĂł ĂĄtlĂĄtszĂł vagy ĂĄttetszĆ ĂŒvegben. SötĂ©t szĂnƱ ĂŒvegben tĂĄrolandĂł, amely megakadĂĄlyozza a napfĂ©ny bejutĂĄsĂĄt, Ă©s segĂt az oxidĂĄlĂłdĂĄsban Ă©s a lebomlĂĄsban.
â Az olĂvaolajat soha ne tartsuk gĂĄztƱzhelyen, meleg helyen, a gĂĄztƱzhely fölötti szekrĂ©nyben, illetve fedĆ nĂ©lkĂŒli edĂ©nyben. A tĂșlzott meleg Ă©s az oxigĂ©nnel valĂł Ă©rintkezĂ©s tĂșl gyors oxidĂĄciĂłt vĂĄlthat ki.Â
â TĂĄroljuk hideg, szĂĄraz, minĂ©l sötĂ©tebb, napfĂ©nytĆl vĂ©dett helyen.Â
â KeressĂŒnk olyan ĂŒveget, amelyen rajta van a betakarĂtĂĄs idĆpontja, Ă©s vĂĄsĂĄroljuk meg 15 hĂłnapon belĂŒl. Amennyiben olĂvaolajjal kĂ©szĂtjĂŒk el az Ă©telt, vigyĂĄzzunk, hogy ne hevĂtsĂŒk tĂșl. Ăgy megĆrizhetjĂŒk a benne lĂ©vĆ Ă¶sszes tĂĄpanyagot.
A hidegen sajtolt olĂvaolaj extraszƱz olĂvaolajkĂ©nt (EVOO) ismert.Â
Az olĂvabogyĂłkat 80 °F alatti hĆmĂ©rsĂ©kleten prĂ©selik Ă©s vonjĂĄk ki belĆlĂŒk az olajat.Â
Az ilyen tĂpusĂș olĂvaolaj a teljes termelĂ©si eljĂĄrĂĄs alatt egyĂĄltalĂĄn nincs melegĂtve, Ă©s nem igĂ©nyel tovĂĄbbi finomĂtĂĄst.Â
Az extraszƱz olĂvaolaj a legjobb minĆsĂ©gƱ olĂvaolaj.Â
Nem tartalmaz vegyszereket, nincs finomĂtva. TökĂ©letes salĂĄtaöntetkĂ©nt, kenyĂ©rmĂĄrtogatĂł gyanĂĄnt.
OlĂvabogyĂłk Ă©s a KETTES TĂPUSĂ CUKORBETEGSĂG
Amikor a CUKORBETEGSĂGNEK megfelelĆ Ă©rtrendrĆl, valamint ĂĄltalĂĄnosan az egĂ©szsĂ©g megĆrzĂ©sĂ©rĆl van szĂł, az olĂvabogyĂłkat Ășgynevezett âsuperfoodâ-kĂ©nt tartjĂĄk szĂĄmon.Â
Az olĂvabogyĂłk, avagy olajbogyĂłk az azonos nevƱ OLAJFĂK gyĂŒmölcsei.Â
A csonthĂ©jasok egy gyĂŒmölcsfajta. A mangĂł, a barack, a cseresznye Ă©s sok egyĂ©b gyĂŒmölcs tartozik ebbe a csoportba.
Az olĂvabogyĂł szĂĄmos jĂłtĂ©kony egĂ©szsĂ©gĂŒgyi hatĂĄssal bĂr.
Az olĂvabogyĂł tĂĄplĂĄlĂł gyĂŒmölcs, amely jĂłtĂ©kony egĂ©szsĂ©gĂŒgyi hatĂĄsai az alĂĄbbiak:
â E-vitaminban gazdag gyĂŒmölcs.
â Több tanulmĂĄny kimutatta, hogy az olĂvabogyĂł csökkenti a rĂĄk kialakulĂĄsĂĄnak veszĂ©lyĂ©t.
â A gyĂŒmölcs a csontritkulĂĄs megelĆzĂ©sĂ©ben is segĂthet.
â JĂł zsĂrokban gazdagok, bĆsĂ©gesen megtalĂĄlhatĂłk a MediterrĂĄn Ă©trendben, amelyet a dietetikusok egyik legegĂ©szsĂ©gesebb Ă©trendkĂ©nt szĂvesen ajĂĄnlanak.
â Az olĂvabogyĂłk tele vannak antioxidĂĄnsokkal, Ă©s tudniillik, a cukorbetegek szĂĄmĂĄra nagy mennyisĂ©gƱ antioxidĂĄnst tartalmazĂł gyĂŒmölcs Ă©s zöldsĂ©g fogyasztĂĄsĂĄt javasoljĂĄk.
đ«Milyen szerepet jĂĄtszik az olĂvabogyĂł fogyasztĂĄsa a CUKORBETEGSĂG kezelĂ©sĂ©ben?
Az olĂvabogyĂł minden olyan tulajdonsĂĄggal rendelkezik, amelyeknek köszönhetĆen kivĂĄlĂł a cukorbetegek szĂĄmĂĄra.Â
100 gramm olĂvabogyĂłban 3,2 gramm rost, 0 gramm cukor, 116 kalĂłria Ă©s 6,3 gramm szĂ©nhidrĂĄt van, tehĂĄt ha a cukorbeteg olĂvabogyĂłt fogyaszt, egyĂĄltalĂĄn nem nĆ a vĂ©rcukorszintje.Â
A magas rosttartalom szintĂ©n segĂt a cukorbetegsĂ©g kezelĂ©sĂ©ben, mivel lelassĂtja a cukor a szervezetbe bocsĂĄtĂĄsĂĄt.
Ăme nĂ©hĂĄny mĂłdszer bevezetĂ©sĂ©re az Ă©trendĂŒnkbe, ha csökkenteni szeretnĂ©nk a CUKORBETEGSĂG kialakulĂĄsĂĄnak veszĂ©lyĂ©t, illetve jobban szeretnĂ©nk kezelni azt:
â SĂŒssĂŒnk olĂvaolajjal, amikor csak lehetsĂ©ges.
â A darĂĄlt olĂvabogyĂł finom Ăzt Ă©s zamatot visz a szendvicsbe, salĂĄtĂĄba Ă©s tĂ©sztaszĂłszba.
â Az olĂvabogyĂłt rĂĄgcsĂĄlnivalĂłkĂ©nt is fogyaszthatjuk, ha szeretjĂŒk az ĂzĂ©t, a kereskedelemben sokfĂ©le olĂvabogyĂłt megtalĂĄlhatunk.
â Az olĂvaolaj Ă©s olĂvabogyĂł mellett a MEDITERRĂN ĂTREND jĂłtĂ©kony lehet Ășgy a CUKORBETEGSĂG megelĆzĂ©sĂ©ben, mint a CUKORBETEGSĂG kezelĂ©sĂ©ben, ha valĂłjĂĄban jĂłl betartjuk. Ha helyesen szeretnĂ©nk alkalmazni a mediterrĂĄn Ă©trendet, akkor fogyasszunk sok zöldsĂ©get olĂvaolajjal, Ă©s csökkentsĂŒk a bevitt kenyĂ©r Ă©s szĂ©nhidrĂĄt mennyisĂ©gĂ©t.Â
Mindig tartsuk be a kezelĆorvosunk utasĂtĂĄsait, ha gyĂłgyszert szedĂŒnk. Ne helyettesĂtsĂŒk a gyĂłgyszereket olĂvaolajjal! KĂ©rdĂ©s vagy bizonytalansĂĄg esetĂ©n forduljunk kezelĆorvosunkhoz vagy gyĂłgyszerĂ©szĂŒnkhöz. TovĂĄbbi tanĂĄcsokĂ©rt Ă©s ötletekĂ©rt a KETTES TĂPUSĂ CUKORBETEGSĂG kezelĂ©sĂ©re csatlakozzunk az EGYĂTT LEGYĆZZĂK A CUKORBETEGSĂGET közössĂ©ghez!