Mi az inzulin?

Az inzulin és annak létfontosságú szerepe a szervezet működésébenAz inzulin a szervezet által természetes módon termelt hormon. Fő szerepe az, hogy szabályozza, hogyan használja fel a szervezet a bizonyos típusú élelmiszerekből származó szénhidrátokat. A szénhidrátok lebontása során glükóz keletkezik, amely a sejtek által felhasznált fő energiaforrás.


Az inzulin lehetővé teszi, hogy az izom-, máj- és zsírsejtek felvegyék a glükózt, és azt energiaforrásként használják fel a megfelelő működéshez. Inzulin nélkül a sejtek nem tudják a glükózt üzemanyagként felhasználni, és elkezdenek hibásan működni. Konkrétan, inzulin nélkül nem tudunk életben maradni, és a CUKORBETEGSÉGHEZ kapcsolódó halálesetek mindennaposak voltak, mígnem Frederick Banting és Charles Best az 1900-as évek elején felfedezte az inzulint.


Az inzulin segít a májban, az izom- és zsírszövetben tárolni a felesleges glükózt, hogy az túl alacsony glükózszint esetén energiát szolgáltasson. 


Hogyan termelődik az inzulin?

Az inzulin egy peptidhormon, amelyet a Langerhans-szigetek béta-sejtjei (a hasnyálmirigy 3000-4000 sejtből álló különálló csoportjai) választanak ki. Amikor tehát az ember táplálékot visz be, ezek a béta-sejtek "érzékelik" a vérben lévő cukrot, és a normál vércukorszint fenntartásához szükséges megfelelő mennyiségű inzulint bocsátanak ki.


A hasnyálmirigy szerepe az inzulintermelésben

A hasnyálmirigy egy kis szerv, amely a gyomor alsó része mögött helyezkedik el, és két különböző rendszerben - az endokrin rendszerben és az exokrin rendszerben - játszik fontos szerepet. 

A hasnyálmirigy két fő hormont termel, a glukagont és az inzulint - ez utóbbi segít szabályozni a vércukorszintet azáltal, hogy segíti a glükóznak a vérből a szomszédos sejtekbe történő szállítását.


Az inzulin szerepe a szervezetben

Az inzulin legfontosabb szerepe a szervezetben a glükózzal való kölcsönhatása, amely lehetővé teszi, hogy a sejtek a glükózt energiaként használják fel.


Az inzulin kétféleképpen hat: 

  • serkenti a glükózfelszívódást és a lipidszintézist;
  • gátolja a lipidek, fehérjék és glikogén lebontását, így a máj glükóztermelésének sebessége megegyezik azzal a sebességgel, amellyel a sejtek felhasználják a glükózt.

Az inzulin szabályozza a glükózszintet, de a következő funkciókban is részt vesz:

  • Módosítja az enzimek aktivitását és az ebből eredő reakciókat a szervezetben;
  • Helyreállítja az izomszövetet az aminosavak szállításával, amelyek szükségesek az izomkárosodás helyreállításához; 
  • Szabályozza az aminosavfelvételt, a DNS-replikációt és a fehérjeszintézist;
  • Segíti a lipidszintézist azáltal, hogy felveszi a zsírsejtekbe és trigliceridekké alakítja őket
  • Lebontja a fehérjéket és a lipideket a zsírsejtek változásai miatt;
  • Részt vesz az aminosavak és a kálium felszívódásában a sejtekben. Inzulin hiányában a felszívódás nem történhet meg;
  • Segíti a nátrium és a folyadékmennyiség kiválasztását a vizelettel;
  • Serkenti a tanulási és emlékezeti képességeket

Inzulinelválasztás:

Az inzulin jelentős mennyiségben csak a hasnyálmirigy béta-sejtjeiben szintetizálódik. Elsősorban a megnövekedett vércukor-koncentráció hatására választódik ki, hogy szabályozza a vércukorszintet. 

Az inzulinelválasztást bizonyos ingerek is aktiválhatják, például az ételek látványa és íze, vagy egyes aminosavak és zsírsavak. Másrészt az inzulinszekréciót gátolhatja a hipoglikémia (hirtelen vércukorszint-csökkenés), bizonyos hormonok, például a szomatosztatin (hasnyálmirigyhormon), az adrenalin vagy a noradrenalin hatása.


Mit jeleznek az inzulinértékek?

Az inzulin kulcsszerepet játszik a glükóz megfelelő szinten tartásában, hogy a szervezet normálisan működjön. A túl magas vagy túl alacsony glükózszint súlyos egészségügyi problémákat okozhat. A vércukorszint nagyon egyszerűen és könnyen megállapítható egy vérvizsgálat elvégzésével. Az inzulin adagolását a kezelőorvos javasolja.


A rendellenes glükózszintek a következő neveken ismertek:

  • Hiperglikémia - túl magas vércukorszint. Ez akkor fordul elő, ha a szervezet nem termel elegendő inzulint. Elegendő inzulin nélkül a glükóz nem jut el a sejtekhez, hanem a véráramban marad.
  • Hipoglikémia - túl alacsony vércukorszint. Ez akkor fordul elő, amikor a szervezet túl sok inzulint termel, ami azt jelenti, hogy több glükóz kerül a sejtekbe, és túl kevés marad a véráramban.

Az abnormális inzulinszintek segítenek a diabetológusnak felállítani a CUKORBETEGSÉG diagnózisát, és különbséget tenni a betegség két típusa - a 1-ES TÍPUSÚ DIABÉTESZ és a 2-ES TÍPUSÚ DIABÉTESZ - között.


A túl magas inzulinszint a következőkkel függ össze:

  • 2-es típusú diabétesz;
  • Inzulinrezisztencia;
  • Hipoglikémia;
  • Cushing-szindróma, a mellékvesék rendellenessége;
  • Inzulinóma, hasnyálmirigy-daganat;

A túl alacsony inzulinszint a következőkkel függ össze:

  • Hiperglikémia (magas vércukorszint);
  • 1-es típusú diabétesz;
  • Pankreatitisz, hasnyálmirigy-gyulladás;

A bejegyzés megosztása