Mi a Mind Diéta? MIND diéta (a kognitív hanyatlás lassítására szolgáló étrend) - alapelvek, étrend, előnyök

 

MIND diéta (a kognitív hanyatlás lassítására szolgáló étrend) egy olyan étrend, amely a világ legegészségesebb étrendjeinek kombinációján alapul.

Mindkét diéta ismert arról, hogy csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a neurodegeneratív betegségek és sok más betegség kockázatát. A chicagói Rush University Medical Center kutatói azonban olyan étrendet akartak kialakítani, amely az agy egészségét és a demencia megelőzését szolgálja. Ennek érdekében egyesítették a két diéta elveit. 

-A diéta célja, hogy minőségi táplálkozással segítsen elkerülni a demenciát és az időskori szellemi leépülést. 

-A mediterrán és a DASH-diétát számos szakértő a legegészségesebbek között tartja számon. Tanulmányok kimutatták, hogy csökkentik a vérnyomást és a szívbetegségek kockázatát, jó stratégiának bizonyultak a DIABÉTESZ és számos más rendellenesség kezelésében.


Mielőtt bármilyen új étkezési tervbe kezdene, mindig tanácsos alaposan utánanézni, hogy az adott étrend előnyös lesz-e az Ön számára, és ne felejtsen konzultálni orvosával, ha ilyen jellegű változtatást szeretne végrehajtani.


Miért jó ez a diéta?

Kimutatták, hogy ez az étrend csökkenti a kognitív hanyatlást az idősek körében. Egy vizsgálat szerint, amelyet egészséges emberek körében végeztek Chicagóban, azok a személyek, akik betartották ezt az étrendet, akár 7,5 évvel fiatalabbnak mutatkoztak a nem így étkező kortársaikkal szemben. Emellett csökkentette a résztvevőknél a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.


Élelmiszerek, amelyeket a diéta tartalmaz:

Zöld színű zöldségek és saláták (hetente legalább hat adag);

Egyéb zöldségek (legalább napi egy adag) 

Bogyós gyümölcsök - áfonya, szeder, homoktövis, törpeberkenye, stb.. Ha nincsenek idényben, javasoljuk, hogy fagyasztottat használjon (hetente legalább két adagot);

Pisztácia (legalább heti öt adag);

Olívaolaj (elsődleges étolajként);

Teljes kiőrlésű gabonafélék (legalább napi három adag);

Párolt vagy sütőben sült hal (hetente legalább egyszer);

Fogyasszon hüvelyeseket - babot, csicseriborsót, borsót (hetente több mint háromszor);

Baromfihús, főzve vagy sütőben (legalább heti kétszer).

A bejegyzés megosztása