MIND diéta (a kognitív hanyatlás lassítására szolgáló étrend) egy olyan étrend, amely a világ legegészségesebb étrendjeinek kombinációján alapul.
Mindkét diéta ismert arról, hogy csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a neurodegeneratív betegségek és sok más betegség kockázatát. A chicagói Rush University Medical Center kutatói azonban olyan étrendet akartak kialakítani, amely az agy egészségét és a demencia megelőzését szolgálja. Ennek érdekében egyesítették a két diéta elveit.
-A diéta célja, hogy minőségi táplálkozással segítsen elkerülni a demenciát és az időskori szellemi leépülést.
-A mediterrán és a DASH-diétát számos szakértő a legegészségesebbek között tartja számon. Tanulmányok kimutatták, hogy csökkentik a vérnyomást és a szívbetegségek kockázatát, jó stratégiának bizonyultak a DIABÉTESZ és számos más rendellenesség kezelésében.
Mielőtt bármilyen új étkezési tervbe kezdene, mindig tanácsos alaposan utánanézni, hogy az adott étrend előnyös lesz-e az Ön számára, és ne felejtsen konzultálni orvosával, ha ilyen jellegű változtatást szeretne végrehajtani.
Miért jó ez a diéta?
Kimutatták, hogy ez az étrend csökkenti a kognitív hanyatlást az idősek körében. Egy vizsgálat szerint, amelyet egészséges emberek körében végeztek Chicagóban, azok a személyek, akik betartották ezt az étrendet, akár 7,5 évvel fiatalabbnak mutatkoztak a nem így étkező kortársaikkal szemben. Emellett csökkentette a résztvevőknél a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
Élelmiszerek, amelyeket a diéta tartalmaz:
Zöld színű zöldségek és saláták (hetente legalább hat adag);
Egyéb zöldségek (legalább napi egy adag)
Bogyós gyümölcsök - áfonya, szeder, homoktövis, törpeberkenye, stb.. Ha nincsenek idényben, javasoljuk, hogy fagyasztottat használjon (hetente legalább két adagot);
Pisztácia (legalább heti öt adag);
Olívaolaj (elsődleges étolajként);
Teljes kiőrlésű gabonafélék (legalább napi három adag);
Párolt vagy sütőben sült hal (hetente legalább egyszer);
Fogyasszon hüvelyeseket - babot, csicseriborsót, borsót (hetente több mint háromszor);
Baromfihús, főzve vagy sütőben (legalább heti kétszer).