Teljes vagy novenyi tej_melyiket valasszuk.

A prediabéteszben és diabéteszben szenvedőknek az egészségük optimális kezelése érdekében megfelelően meg kell tervezniük az étkezésüket. A tejtermékek minden étrend nélkülözhetetlen részét képezik, de a cukorbetegek számára nem minden tejtermék ugyanolyan.

Kihívás tudni, hogy melyik tejtermékek a megfelelők számodra, mivel a tápértékek termékről termékre, vállalattól vállalatra változnak még a hasonló termékeknél is.

Ez a cikk különböző tejtermékekről szól, arról, hogy miként hatnak az emberi testre, és melyek a legjobb tejtermékek a diabéteszesek számára.

A tejtermékek vajon ártalmasak a kettes típusú cukorbetegségre?

Az egyszerű válasz, hogy néha igen, néha meg nem. Ha kettes típusú cukorbeteg vagy, akkor csökkentened kell a vércukorszinted. A magas vércukorszint hiperglikémiához, különböző szívbetegségekhez, és elzáródott artériákhoz vezethet. Minél alacsonyabb a vércukorszint és a szervezetbeli glükózmennyiség, annál könnyebb lesz majd kezelni a cukorbetegséged.

Mint bármelyik másik élelmiszer esetén is, a tejtermékek lehetnek pozitív, ugyanakkor negatív hatással a kettes típusú cukorbetegségre. A tejtermék glikémiás indexének ellenőrzésével, illetve a vércukorszinted az adott tejtermék fogyasztása előtti és utáni megmérésével leellenőrizheted, hogy az milyen hatással van a vércukorszintedre.

Tegyük fel, hogy nem találod az adott élelmiszer glikémiás indexét. Ezesetben egy igen kézenfekvő számítás a segítségedre lehet, hogy kiszámítsd manuálisan: emészthető szénhidrátok = szénhidrátok - rostok és cukrok (mindez grammban mérve). Példák különböző megnevezésű cukrokra - eritritol, glicerol, izomalt, laktitol, maltitol, mannitol, szorbitol, xilitol, glükóz, laktóz, hidrogénezett keményítő stb.

Élelmiszereid glikémiás indexének ismerete elengedhetetlen, mivel pontosan nyomon kell követned a vércukorszinted.

Hogyan befolyásolja a tejtermékfogyasztás a vércukorszintem?

A különböző tejtermékek – például tej vagy túró – cukorszintje különbözik. Az alacsony cukortartalmú termék kiválasztásával – beleértve a természetes cukrokat is – csökkentheted a vércukorszinted. A fölözött tej sokak számára népszerű választás, mivel csökkent kalória-, zsír- koleszterin- és cukortartalommal rendelkezik. A helyi márkádnak is hasonló tápértékekkel kell rendelkeznie. Alább található néhány példa az élelmiszerüzletekben könnyen megtalálható növényi tejtermékekre: ALPRO, SCOTTI, ISOLA BIO és sok más. 

Hasonlítsd össze a zsírszegény vagy fölözött tejet a zsírszegény csokoládés tejjel, amelyhez az édesség és az íz fokozása érdekében cukor van hozzáadva. A vércukorszint ettől valószínűleg jobban megnövekszik, így a megfelelő egyensúly megtartása érdekében kevesebb csokoládés tejet fogyaszthatsz.

A tejtermékek önmagukban nem jók, de nem is rosszak. Mértékletes étrenddel kell rendelkeznek függetlenül attól, hogy fogyasztasz-e tejet, sajtot, vajat vagy egyéb tejterméket. Ha aggályaid vannak a tejtermékfogyasztással kapcsolatban, ajánlott orvoshoz vagy dietetikushoz fordulnod.

A tej csökkenti a vércukorszintet?

A tej csökkentheti a vércukorszintet, különösen akkor, ha a tejet egészségtelen, cukrozott élelmiszerek helyett fogyasztod. A tej egyedülálló élelmiszerként fogyasztva kissé növeli a vércukorszintet, mivel a legtöbb tejtermék természetes cukrot tartalmaz. Mindazonáltal, ha összehasonlítjuk a zsír- és cukorszegény tejet egyéb élelmiszerekkel, akkor az nem is annyira rossz.

Tejfogyasztáskor a vércukorszint növekedésének korlátozása érdekében válassz inkább cukormentes márkát, és korlátozd az elfogyasztott tej mennyiségét. A víz és a tea kiváló alternatíva a tejre.

Melyik a legjobb tej kettes típusú cukorbetegség esetén?

Egészségügyi szempontból a cukormentes tej a legmegfelelőbb a kettes típusú cukorbetegségben szenvedők számára. Ennek ellenére például a némi cukortartalommal rendelkező tejek, mint például a mandulatej és a szójatej, némileg egészségesebbé is teheti az étrended.

Számos különböző tejtermék áll rendelkezésre, amelyek mind más és más hatással vannak a vércukorszintre:

 • Teljes tej 
 • 3,5% zsírtartalmú tej 
 • 1,5%-os zsírszegény tej
 • Nyers - főzetlen, feldolgozatlan tej
 • Laktózmentes tej 
 • Mandulatej 
 • Kecsketej 
 • Tehéntej 
 • Rizstej 
 • Csokoládés tej 
 • Aludttej

Miért jobbak egyes tejtípusok másoknál?

Bizonyos tejtípusok két okból jobbak, mint mások: 

 • nyers összetevők 
 • előállítási folyamat.

A mandulatej és a tehéntej is „tej”, a mandula azonban más tápértékkel rendelkezik, mint az állati eredetű termékek. A gyártási folyamat szintén eltérő, amelyből kifolyólag ugyanahhoz a csoporthoz tartozó termékek különböző tápértékkel rendelkeznek.

Javasoljuk, hogy a legpontosabb információk elérése érdekében mindig olvasd el a termékek címkéjét.

Míg például a tehéntej tartalmaz cukrokat, ezek a szervezetben lebomlanak. A tejjel akkor van probléma, ha hozzáadott cukrot tartalmaz, mint például a csokoládés tej. Vásárlás előtt mindig olvasd el a termék címkéjét, és bizonyosodj meg róla, hogy az általad fogyasztott tej és tejtermékek megfelelnek az étrendednek.

A tej növeli az inzulinszintet?

Minden élelmiszer képes növelni az inzulinszintet. Ez a tejjel és a tejtermékekkel sincs másképp.

Az inzulinszint hajlamosabb gyorsabban megemelkedni cukorbetegeknél, mint másoknál, mivel a szervezetük nem képes lebontani a glükózt (cukrokat).

Minél nagyobb a cukortartalom, annál jobban befolyásolja a tejfogyasztás az inzulinszintet. A titok nyitja, hogy megtaláld a jó egyensúlyt a vércukorszint és az inzulinszint között. Ebben a kezelőorvosod segíthet.

Minden típusú tej egyenlő mértékben növeli az inzulinszintet?

NEM!

 • Az egyes tejtermékek tápértékei az alapanyagok származásától, valamint az előállítási folyamatoktól (illetve azok hiányától) függően változnak.
 • Minden tej és tejtermék más és másképp befolyásol Téged és az emésztés folyamatát. Egyes tejtermékek jobban növelik az inzulinszintet, mint mások.

A laktózmentes tej jó a cukorbetegeknek?

Annak ellenére, hogy a laktóz egy tejben található cukor, ez nem befolyásolja a vércukorszinted. Mindazonáltal egyes cukorbetegek és prediabéteszben szenvedők esetében indokolt lehet a laktóz elkerülése. Ezen személyek számára a laktózmentes tej kiváló alternatíva lehet.

A laktózmentes tej azonban sokszor drágább, mint a normális, teljes tej. Ha nem vagy laktózérzékeny, akkor nem kell aggódnod amiatt, hogy laktózmentes tejet vásárolj. Nem lesz nagy hatással az egészségedre.

Miért kellene innom laktózmentes tejet?

Előfordulhat, hogy laktózérzékeny vagy. Amennyiben a tested nem képes lebontani a laktózt, akkor ez felpuffadáshoz és szélgörcsökhöz (flatulencia) vezethet.

Ha vegán vagy, akkor elkerülöd a növényi eredetűvel – mandula, kesu, rizs, kender, zab, kókusz, szója stb. – szemben természetesen laktózt tartalmazó állati eredetű tejet. Ugyanakkor laktózmentes tejet is fogyaszthatsz – növényi eredetűt, az íze miatt –, amely az állati eredetű tejhez képest kevésbé édes.

Melyik tej rendelkezik a legkisebb cukortartalommal?

A legkisebb cukortartalommal rendelkező természetes vagy feldolgozott tej általában a zsírszegény vagy normál tej. Mindazonáltal egyes feldolgozott tejtermékek és növényi eredetű tej alternatívák – például a kókusztej, a mandulatej és a szójatej – is előállítható kevés cukorral, vagy akár cukormentesen. Az előállítási folyamat során lebomlanak, eltávolításra kerülnek a jelenlévő természetes cukrok.

Keresd az elérhető márkákat az élelmiszerüzletekben. Rengeteg választás áll rendelkezésedre!!! A tejtermékek címkéin meg kell jelennie az „Alacsony cukortartalom” vagy „Cukormentes” felirat, illetve egy erre utaló hasonló címke.

A mandulatej jó kettes típusú cukorbetegség esetén?

A mandulatej úgy készül, hogy a mandulapéphez vizet adnak hozzá. A mandula természetesen nem tartalmaz folyadékot, mint például a kókuszdió.

A mandulatej megfelelő lehet a prediabéteszben és diabéteszben szenvedők számára. Mivel a mandulatej teljes egészében gyártva van, bizonyosodj meg róla, hogy az édesítetlen vagy cukormentes, kémiai adalékanyagoktól mentes terméket választod.

A mandulatej sajátos ízzel is rendelkezik, így akárhányszor mandulatejre válthatsz a megszokott tejről, ha megunod az ízét!

Az élelmiszerüzletekben található mandulatej egészségesebb alternatívájaként akár otthon is készíthetsz mandulatejet. Nem csupán egészségesebb tejet kaphatsz így, de még pénzt is megtakaríthatsz, ha ömlesztve vásárolod a mandulatejet.

Mit ihatnak meg a cukorbetegek?

A cukorbetegek számára legjobb italok cukor-, zsír-, kalória- és szénhidrátszegények. A víz, a tea és a kávé ezeknek a kritériumoknak megfelelő kiváló választások. A titok nyitja, hogy korlátozd az általad elfogyasztott szénhidrátmennyiséget.

A zsírszegény vagy zsírmentes tej a cukorbetegek számára is megfelelő választás. A tejben található protein- és zsírmennyiség befolyásolja a cukrok felszívódását. Ha alacsony cukortartalmú, azonban moderált zsír- és proteintartalmú tejet vagy tejterméket fogyasztasz, akkor a szervezetednek gond nélkül képesnek kell lennie feldolgozni azokat a cukrokat, amely mérsékelt vércukorszint növekedéshez vezet.

 Ihatok milkshake-et és tejtartalmú italokat?

Minden a mérsékletességről és annak megértéséről szól, hogy miként reagál a szervezeted és a vércukorszinted az egészségtelen italokra.

Ha igazán valami egészségtelenre, mint például egy Milkshake-re, egy Toffee-nut-lattéra, egy tejtartalmú koktélra vágysz, akkor vedd figyelembe, hogy milyen mennyiségben és milyen gyakran fogyasztod ezen egészségtelen finomságokat. Egy-egy kis nasi hetente egyszer jutalomként, amiért sikerült betartanod az étrendet, jó érzéssel tölthet el, persze anélkül, hogy túlzásba esnél.

Ne feledd, a cukorbetegség soha nem pihen. Szervezettséget, fegyelmet és folyamatos odafigyelést igényel. 

A tejtermékek jót tesznek a cukorbetegeknek?

A tejtermékek tehetnek jót a cukorbetegeknek. Vedd figyelembe, hogy sokszor proteinben gazdagok, zsír-, cukor- és kalóriatartalmuk pedig alacsony.

A különböző tejtermékgyártók alternatív termékeket kínálnak a cukorbetegek és egyéb egészségügyi problémákkal küszködők számára. Fordulj dietetikushoz, ha az étrendedbe tejtermékeket is bele szeretnél foglalni. A mérsékelt mennyiségű élelmiszer változatos és egészséges étrendhez vezet.

Hogyan tudhatom meg, hogy a tejtermékek megfelelnek-e számomra?

Vizsgáld meg az étrended. A megfelelő mennyiségű vitamin és ásványi anyag bevitele, valamint az egészség fenntartása érdekében változatos étrendre van szükséged. A tejtermékek segíthetnek ebben. Adj hozzá a hét során különböző tejtermékeket, és közben ellenőrizd, hogy ne növekedjen a vércukorszinted.

A tej növeli az inzulinszintet?

A tej növelheti az inzulinszinted! A tej cukortartalomtól függően növelheti az inzulinszinted.

Cukorbetegként a tested nem bontja le a glükózt, ami az inzulinszint és az inzulin rezisztencia növekedéséhez vezet, ennek eredményeképpen pedig kialakulhat:

 •  hyperinsulinaemia, egy a kettes típusú cukorbetegséggel járó kóros állapot.

Hogyan csökkenthetem az inzulinszintem úgy, hogy közben tejet fogyasztok?

Válassz alacsony cukortartalmú tejterméket. A fölözött és zsírszegény tej, illetve a növényi tejek – pl. mandulatej és kókusztej – kiváló választások. Fogyasztás előtt ellenőrizd a termék címkéjét, mivel minden gyártó különböző tápérték szabványok alapján határozza meg, hogy mi az alacsony cukortartalom.

A cukorbetegek ihatnak tejet?

A cukorbetegek természetesen ihatnak tejet. A tej önmagában nem rossz élelmiszer, nem káros, ha belefoglalod az étrendedbe. Mindazonáltal ismerned kell a különböző tejtípusok és tejtermékek az étkezésedre gyakorolt hatását. A számodra megfelelő étrend megtalálása érdekében elengedhetetlen, hogy erről a témáról egészségügyi szakemberekkel egyeztess, mint például dietetikussal és kezelőorvosoddal. A tej része lehet ennek az étrendnek.

Bizonyos személyeknek a diabéteszen kívül egyéb aggodalmaik is vannak, mint például a laktózérzékenység vagy a veganizmus, amelyeket befolyásolják az általuk elfogyasztani kívánt tejtípusok és tejtermékek.

Számos lehetőség áll rendelkezésre, hogy a tejtermékeket bevezesd az étrendedbe. Tisztában kell lenned az étrendedhez hozzáadott termékek különböző tápértékeivel, valamint avval, hogy miként befolyásolják az egyes termékek a glikémiás indexed és az inzulinszinted.

A kakaós/csokoládés tej jó a cukorbetegek számára?

A csokoládés tej vagy a forró csokoládé jó lehet a cukorbetegek számára, de csak mérséklettel. 

Ha meleg csokoládés tejet iszol, ügyelj rá, hogy egyszerre ne fogyassz túl sokat anélkül, hogy ellenőriznéd a vércukorszinted. Az étrended függvényében napi egy csésze csokoládés tej kiváló desszert lehet, de túl sok is lehet a szervezetednek, ha nem képes feldolgozni ezt a típusú italt.
A bejegyzés megosztása