MAGAS ROSTTARTALMÚ ÉLELMISZEREK ÉS A 2-ES TÍPUSÚ DIABÉTESZ

A magas rosttartalmú élelmiszerek segítenek kordában tartani a 2-ES TÍPUSÚ DIABÉTESZT, e krónikus betegség világszerte leggyakoribb formáját. A rostok javíthatják a vércukorszint-szabályozást, és segíthetnek abban, hogy hosszabb ideig jóllakottnak érezze magát. 


Az étrend kulcsfontosságú tényező a kezelésben, ezért az orvosok konkrét iránymutatásokat adnak arra vonatkozóan, hogy a cukorbetegeknek mit kell enniük minden nap. Összességében a cukorbetegeknek zsír-, só- és cukorszegény, de rostban gazdag étrendet kell követniük, amely főként zöldségekből és gyümölcsökből áll.

A 2-ES TÍPUSÚ CUKORBETEGSÉGGEL diagnosztizált embereknek a testsúlyukat a normális határokon belül kell tartaniuk, és meg kell akadályozniuk a vércukorszint emelkedését. 

Továbbá, bár az egészségtelen zsírokban szegény étrend ajánlott, és itt elsősorban az állati zsírokról és a hővel feldolgozott olajokról van szó, a szívbarát zsírok, köztük az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak bevitele segít csökkenteni a koleszterinszintet.  


Mivel egyes élelmiszerek rosttartalma bizonyos mértékben még a vércukorszintet is megemelheti, fontos, hogy ezeket a termékeket más fehérjeforrásokkal együtt fogyasszuk a vércukorszint stabilizálása érdekében.


A 2-ES TÍPUSÚ CUKORBETEGSÉGGEL diagnosztizált személyek számára ajánlott napi rostbevitel férfiak esetében legalább 38 gramm, nők esetében pedig legalább 25 gramm.

Mindenekelőtt ügyeljen arra, hogy a szervezet számára szükséges rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó, tápanyagokban gazdag étrendet kövessen. 

Az ideális étrendnek hosszú távon fenntarthatónak és könnyen követhetőnek kell lennie, így nem lesz kísértés, hogy eltérjen tőle. A túlságosan korlátozó vagy az Ön életmódjához nem illeszkedő étrendeket hosszú távon sokkal nehezebb betartani, és az egészségének is árthat, ha egészségtelen döntéseket hoz.


JAVASLATOK:

A zöldségek képezik az egészséges táplálkozás alapját. Nemcsak kiváló vitamin- és ásványi anyagforrást jelentenek, hanem élelmi rostban is gazdagok, és hozzájárulnak a jóllakottsághoz. A keményítőt nem tartalmazó zöldségek, mint a brokkoli, a spenót, a gomba és a paprika nagyon kevés kalóriát, de rengeteg tápanyagot tartalmaznak, ezért nagyon fontos részét képezik a diabetikus étrendnek.

 A szakemberek szerint a keményítőt nem tartalmazó zöldségek segítenek a testsúly kiegyensúlyozásában és a vércukorszint szabályozásában.

Néhány zöldség, amelyet felvehet a bevásárlólistájára, ha 2-ES TÍPUSÚ CUKORBETEGSÉGGEL él:

  •  saláták (mindenféle leveles zöldség)
  • brokkoli
  • karfiol
  • tök
  • zöldbab
  • spárga
  • kelbimbó
  • piros, zöld, narancssárga vagy sárga paprika
  • hagyma

Héjjal együtt fogyasztott gyümölcsök - Ezek átlagosan 5,5 gramm rostot tartalmaznak közepes méretű, nyers gyümölcsönként.

A teljes kiőrlésű gabonafélék, a teljes kiőrlésű liszt vagy a barna rizs ajánlott élelmiszerek a 2-es típusú cukorbetegség szabályozására, bőséges élelmirost-tartalmuknak köszönhetően. Fogyasszon ugyanakkor sok folyadékot, hogy az emésztés megfelelően tudjon lezajlani.

Rozskenyér - Bár a cukorbetegek számára a kenyér fogyasztása korlátozott, a rozskenyér a benne található rostoknak köszönhetően (1,9 gramm szeletenként) nyugodtan szerepelhet a menüben.

A rozskeményítő ellenáll a gyomornedvekkel való érintkezésnek, ezért a vastagbélben, nem pedig a gyomorban emésztődik meg. Ez azt jelzi, hogy a rozskenyérben lévő keményítő jobban segíti a vércukorszint stabilitásának fenntartását.

Magvak - negyed csésze nyers napraforgómag akár 3,6 gramm rostot is tartalmazhat. Körülbelül 22 nyers mandula akár 3,3 gramm rostot is tartalmazhat. Körülbelül 49 pisztáciamag 2,9 gramm rostot, 19 fél pekándió pedig 2,7 gramm rostot biztosít.

*Ennek a cikknek az anyagai kizárólag tájékoztató jellegűek. Mielőtt bármilyen természetgyógyászati kezelésbe kezdene, végezzen allergiatesztet az adott terméktípusokra. Ha krónikus betegségben szenved vagy gyógyszert szed, javasoljuk, hogy a növényi kúra vagy kezelés megkezdése előtt egyeztessen kezelőorvosával!!!!


A bejegyzés megosztása