Kávé vagy eszpresszó?

Kávé vagy eszpresszó? Mi a különbség a kettő között, és melyik a számunkra jobb változat? 

Sokszor feltesszük magunknak a kérdést, hogy lássuk csak, miért tartják az eszpresszót az egészséges életmód részének a kettes típusú cukorbetegek számára.

Az eszpresszó egy merész aromájú, a kávénál valamivel sűrűbb ital, amely finomra őrölt kávébabokból származik, odafigyeléssel van elkészítve, és igazán illik rá a mondás: a minőség fontosabb, mint a mennyiség. Amikor a kávégépen kevesebb víz folyik keresztül, akkor az eszpresszó kávé íze a rövidebb kinyerési időnek köszönhetően koncentráltabb, édesebb és kevésbé keserű. A rendes, avagy amerikai kávé ezzel szemben hígabb, nem annyira koncentrált folyadék enyhébb aromával, a hozzá használt kávézacc pedig durvább. Elkészítési módja az eszpresszóéhoz képest lényegesen különbözik: a szinte forrásban lévő víz egy nyomás alatt lévő kávégépbe ömlik, és a kávé a gravitáció kiaknázásával fő le. A felhasznált kávébabok általában ugyanazok, a minőségük viszont különbözik. Ennek következtében az eszpresszó kávéból készül és kávénak nevezhető, de nem minden kávé eszpresszó.

Van-e különbség a kávé és az eszpresszó tápértéke között?

Egyetlen adag eszpresszó teljes szénhidráttartalma 0 g, nettó szénhidráttartalma 0 g, zsírtartalma 0 g, fehérjetartalma 0 g, kalóriatartalma pedig 5 g. Mindazonáltal az eszpresszóban több a B3 vitamin, a magnézium, a B2 vitamin és a réz, mint a kávéban. Az összes kávéban találhatók polifenolok, antioxidáns tulajdonságokkal bíró molekulák, amelyekről úgy vélik, hogy segítenek a gyulladásos betegségek – mint pl. a kettes típusú cukorbetegség – megelőzésében, és rákmegelőző (rákellenes) tulajdonságokkal bírnak. Az eszpresszó kontra kávé tápértékének egy mélyebbre menő kutatása:

  • Az eszpresszóban több a B3 vitamin, a magnézium, a B2 vitamin és a réz, mint a kávéban.
  • A napi B3 vitaminszükséglet lefedése eszpresszó fogyasztása 31%-kal nagyobb.

Napi szintű fogyasztás jótékony hatásai és veszélyei

Elsősorban számos különböző vélemény és megállapítás létezik az eszpresszófogyasztásról végzett tanulmányokról. Olykor még ellentmondásos információk is felbukkannak. Egy dolog, amiben úgy tűnik, mindenki egyetért, hogy a kávé (eszpresszó) mérsékelt fogyasztása biztonságos a kettes típusú cukorbetegek számára - különösen akkor, ha cukor és zsírok hozzáadása nélkül van fogyasztva.


A kávénak köszönhetően aktívnak, ébernek és motiváltabbnak is érezzük magunkat. Az eszpresszóban található koffein utat talál magának agyunk receptoraihoz, és ott azonnal munkához lát, neuronjainknak egy ébresztő impulzust küld. Mérsékelt kávémennyiségnek körülbelül 300 milligrammot, illetve eszpresszóból 130 milligrammot tekintünk. A napi 20ml és 120 ml (1-4 adag) eszpresszó elfogyasztása naponta egészségesnek vélhető.


„A mérsékelt kávéfogyasztásnak nincsenek hátrányai – sőt ellenkezőleg, a kávé jótékony hatással bír a szervezetre”, mondja Andrea Dunn, RD. dietetikus.


Mindazonáltal nem hiába a mondás, hogy jóból is megárt a sok, a titok nyitja pedig a mérsékelés. A túlzott kávéfogyasztás nem kívánt mellékhatásokkal jár, mint például:

  • Magas szívfrekvencia 
  • Magas vérnyomás 
  • Szorongás 
  • Alvászavarok

A koffein nagy adagokban növeli a vér epinefrinszintjét. Az epinefrin más néven adrenalinként ismert. Tiszta formában az epinefrin növeli a vérnyomást, növeli

a vérnyomást, növeli a szív összehúzódását vagy erejét, és enyhén növeli a pulzusszámot. Ettől szorongó érzés foghat el.


Körülbelül hat órába telik, amíg az általad elfogyasztott koffeinmennyiség fele elhagyja a szervezeted. Ennek következtében, ha késő délután egy eszpresszóval szeretnéd megjutalmazni magad, előfordulhat, hogy alvás előtt nyugtalanná válsz, és még álmatlanság is felléphet. Az alvászavarok elkerülése érdekében ajánlott inkább reggel, és kora délután fogyasztani az eszpresszót.


A kávéfogyasztás jótékony hatásait illetően a Diabetes UK írása szerint bebizonyosodott, hogy a kávé csökkenti az alábbi betegségek kialakulásának veszélyét:

  • Kettes típusú cukorbetegség 
  • Rák – például méhnyálkahártya rák és agresszív prosztatarák. 
  • Szív-és érrendszeri betegségek. 
  • Agyvérzés;

A Health Lines egy olyan tanulmányra hivatkozott, amely szerint „a hosszútávú kávéfogyasztás ugyanakkor a glükóz- és inzulinérzékenységre gyakorolt hatást is megváltoztathatja”. Más szóval, hosszú ideig rendszeres kávé fogyasztónak lenni számos jótékony hatással bírhat.
A bejegyzés megosztása