HOGYAN SZABADULJUNK MEG AZ ÉDESSÉG IRÁNTI VÁGYTÓL?

Az édesség iránti vágy elfoglalja a gondolataidat, és nem tudsz a fontos dolgokra koncentrálni?


Az édesség utáni vágy hirtelen támad, amikor meglátsz egy képet egy cukormázas desszertről a Facebookon, vagy amikor elsétálsz egy kirakat mellett, amely tele van mindenféle csábító étellel.


Az éhséggel ellentétben, amely fokozatosan jelentkezik, és nem késztet arra, hogy egy bizonyos ételt együnk, a sóvárgás hirtelen jelentkezik, és konkrét célpontja van: általában magas zsírtartalmú, cukortartalmú, erős aromájú termékek.


Az édesség iránti vágynak van egy fizikai és egy mentális összetevője. Gyakran előfordul, hogy az édesség utáni sóvárgás érzelmi evéssel párosul. Ez nem a fizikai éhségre válaszul történik, hanem a stressz, az unalom, a szorongás vagy a düh leküzdésére.


Az édesség iránti vágyat fenntartják:

  1. Az édes ételek, amelyek növelik a szerotonin- és dopaminszintet, a hangulatot pozitívan befolyásoló hormonokat. A magas cukortartalmú ételek tehát energiát és pillanatnyilag jó hangulatot adnak - ez elég jó ok arra, hogy legközelebb, amikor rosszkedvű leszel, megkívánd őket.
  2. Fáradtság, nagyon megszorító étrend, ásványi anyag- és vitaminhiány, elégtelen szénhidrátbevitel, megszokás stb.

Lépések, amelyek segíthetnek megfékezni a sóvárgást:

  • Azonosítsd azokat az elemeket, amelyek kiváltják a sóvárgást; pl. az interneten található ételekről készült képek, a bevásárlóközpont édesség részlege, hosszú találkozások a barátokkal, amelyek desszerttel végződnek, egy stresszes munkanap, fáradtság. Amikor édesség utáni vágyat érzel, állj meg és vedd észre: hol vagy, kivel vagy, milyen tevékenységet végzel, hogyan érzed magad fizikailag (feszült?), érzelmileg (stresszes, boldog, szomorú, aggódó?), milyen gondolatokat társítasz a vágyhoz. 
  • Miután beazonosítottad a sóvárgást kiváltó okokat, próbálj meg a korábbitól eltérő döntéseket hozni. Helyettesítsd az édességet egy élvezetes, nem élelmiszerrel kapcsolatos tevékenységgel (séta, zenehallgatás, írás, egy barátod felhívása).
  • Kerülje az olyan helyzeteket, amelyek hatására megkívánja az édességet (kerülje a szupermarketben az édességes polcot, és ne tartson édességet az íróasztala közelében).
  • Határozd el, hogy vársz 15 percet, 1 órát vagy akár egy napot is, hogy kielégítsd a vágyadat. Lehet, hogy elmerülsz valami másban, és teljesen meg is feledkezel róla. Általában az egyes érzelmi állapotok által kiváltott sóvárgás átmeneti, és 15-20 perc múlva megszűnik.
  • Igyál vizet: lehet, hogy valójában nem édességre vágysz, hanem a tested VIZET követel.
  • Válassz egy egészségesebb alternatívát. A tejcsokoládé helyett válassz minőségi étcsokoládét, vagy fogyassz friss vagy szárított gyümölcsöt. Ropogtass el pár szem mandulát vagy diót. A fagyasztott szőlőszemek jól jöhetnek, ha rád tör a fagylalt iránti vágy. 

Ne feledd, hogy ezek közül nem mindegyik működik minden helyzetben! Ez nagyban függ a sóvárgást kiváltó tényezőtől. Próbáld ki, és derítsd ki, melyik opció illik hozzád, és melyik válik be neked. NE FELEDD! És az „egészséges” ételekben is van kalória, ezért ne vidd túlzásba ezeket sem.


A bejegyzés megosztása