Az etrendben valo gluten elonyei a cukorbetegeknek

A glutén már körülbelül 10 000 éve képezi az étrendünk részét, amikor az őseink Mezopotámiában elkezdték fogyasztani a gabonaféléket. A glutén egy számos gabonafélében, így a búzában, az árpában és a rozsban is természetesen megtalálható fehérje. Kötőanyagként hat, „nyújtó” és homogenizáló képességgel bír. A gabonafélék manapság az egész világon kulcsfontosságú élelemforrásnak számítanak, a napi kalória-bevitel több, mint 50%-a származik gabonafélékből.

A szénhidrátban szegény étrendek évek hosszú során át örvendtek nagy népszerűségnek, beleértve a gluténmentes étrendet is. 

A gluténmentes étrend állítólagos jótékony hatásai a következők:

  •  egészség javítása
  • súly csökkentése 
  • energiaszint növelése

.... viszont rendkívül sok kutatás szükséges még. 

A glutént sokan a túlsúlyossággal, a súlynövekedéssel társítják. Míg a gluténmentes étrend nélkülözhetetlen a lisztérzékenység, valamint az egyéb gluténnal kapcsolatos betegségek jeleinek és tüneteinek kezeléséhez, vajon szükséges-e vagy hasznos-e a gluténallergiában nem szenvedők számára?

Miért hasznos a glutén az étrendünkben? Miért mondanak le oly sokan a gluténról napjainkban? 

Foglaljuk csak össze mindkettő jótékony hatásait, és azt, hogy miként hatnak a Kettes típusú cukorbetegségre.

A glutén jótékony hatásai a cukorbetegek számára:

A teljes kiőrlésű gabonák és a szénhidrátok az étrended egészséges és fontos részét képezik. Ezeknek a napi étrended körülbelül 60%-át kell kitenniük. Fontos, hogy hántolatlan búzát, zabot, hajdinát és rizst, valamint különféle friss gyümölcsöket és zöldségeket válassz. 

A glutén jótékony hatásai a szervezeted által igényelt komplex szénhidrátok és a rostok! A kutatások folyamatosan azt mutatják, hogy a Kettes típusú cukorbetegeknél a rostfogyasztás segít a vércukorszint jobb kezelésében. A rostok segítenek a szervezet cukorfogyasztásának szabályozásában, az éhség kezelésében és a vércukorszint kezelésében. A rostok ugyanakkor a jóllakottság érzésével töltenek el, hozzájárulnak a bélrendszer egészségesen tartásához, és rendszeresítik a bélmozgásokat - bél perisztatika.

A gluténfogyasztás korlátozása eredményeként csökken a rost, a B vitamin, a szénhidrátokban található folátok, valamint a vas, kalcium és D vitamin bevitele a szervezetbe.

A Clevelandi Klinika szerint „A feldolgozott vagy finomított gabonafélék külső egészséges rétegeit eltávolítják. Az élelmiszergyártók eltávolítják a szemek külső rétegeit, hogy a fogyasztók számára kereskedelmileg nyereséges terméket állítsanak elő. Ez az őrlési folyamat mechanikusan eltávolítja a korpát – külső, rostgazdag, B vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó réteg. Az őrlés a csírázóréteget is eltávolítja, amely esszenciális zsírsavakat és E vitamint tartalmaz.” Következtetésképpen kerüld a „hamis”, túlzott mértékben feldolgozott, tápanyagoktól megfosztott szénhidrátokat. Ezek helyébe só, cukor, zsír, kalória stb. került.

Továbbá sok feldolgozott gluténmentes terméknek magas a glikémiás indexe, a zsírtartalma, és kevesebb proteint tartalmaz, mint a glutént tartalmazó élelmiszerek. Ez tulajdonképpen hízáshoz vezethet. A glutént tartalmazó és gluténmentes feldolgozott élelmiszerek egészségtelenek. A fogyni vágyás nem megfelelő indok a gluténmentes étrend kiválasztására.

Glutén étrendből való kivezetésének jótékony hatásai:

Egyesek úgy vélik, hogy a gluténfogyasztás az emberi egészség számos elemére kihat, és feltételezik, hogy hozzájárul a Cukorbetegség járványhoz. Bizonyos emberek azt hiszik, hogy a glutén súlynövekedést, Kettes típusú cukorbetegséget és a szervezet gyulladását okozza. Mindazonáltal nincs elegendő erre utaló bizonyíték!

Fontos megemlíteni, hogy a glutén csak a glutén intoleráns, illetve különböző kényelmetlen mellékhatásokat tapasztaló, illetve pozitív lisztérzékenységi vizsgálati eredménnyel rendelkező személyek számára jelent problémát. A legtöbben életünk túlnyomó részében mellékhatások nélkül fogyasztottunk glutént”, Harvardi Közegészségügyi Főiskola.

A legtöbb eset, ahol a gluténmentes étrend egészséges választás azoknál van, akiknél a glutén bizonyítottan súlyos mellékhatásokat okoz! Bizonyos személyek szervezete méreganyagként azonosítja a glutént, és megtámadja. Ha lisztérzékeny, lisztérzékenységgel nem járó gluténérzékenységben, glutén okozta kisagyi ataxiában vagy búzaallergiában szenvedsz, akkor különösen oda kell figyelned a gluténra. A glutént tartalmazó gabonafélék helyett inkább próbálkozz keményítőt tartalmazó gabonafélékkel, illetve gluténmentes étrend részét képező lisztekkel, mint például: hajdina, len, kukorica, quinoa, rizs, szója stb.

A bejegyzés megosztása