Fehérje- és glükózszint

Sokan nem tudják, hogy a fehérje és a zsír fontos szerepet játszik a vércukorszint ingadozásában. A fehérjék vércukorszintet befolyásoló hatásának megértése forradalmi megközelítést jelenthet a cukorbetegség kezelésében. Reméljük, hogy az alábbi információk segítenek az étkezés utáni vércukorszint-emelkedések kezelésében.

Hogyan befolyásolják a fehérjék a vércukorszintet? Az étrend és a testmozgás a cukorbetegséggel való élet olyan aspektusai, amelyeket mindenkinek figyelembe kell vennie. Mindannyian tudjuk, hogy nincs egyetlen megoldás a cukorbeteg étrendre. Ezért minden cukorbetegséggel diagnosztizált személynek beszélnie kell orvosával, hogy személyre szabott étkezési tervet állítson össze.

A legtöbb cukorbetegséggel diagnosztizált ember azt hiszi, hogy a szénhidrát- és cukorbevitel ellenőrzése elegendő az optimális vércukorszint fenntartásához.

A fehérje a három elsődleges energiatermelő makrotápanyag egyike, a szénhidrátokkal és a zsírokkal együtt. A fehérje segíti a szervezetet az új szövetek kialakításában, az izomépítésben és a károsodások javításában, és testünk minden sejtjének alkotóeleme, a teljes testtömegünk körülbelül egyhatodát teszi ki. A szervezetnek szüksége van fehérjére a megfelelő működéshez és a napi rutin elvégzéséhez.

A Harvard Közegészségügyi Iskola egy nemrégiben készült tanulmánya megerősítette a fehérje és a magas vércukorszint közötti kapcsolatot. A tanulmány riasztó eredményei azt mutatták, hogy azoknál az embereknél, akik napi 90 gramm állati eredetű fehérjét fogyasztanak, átlagosan 6-17%-kal nagyobb a valószínűsége annak, hogy magas lesz a vércukorszintjük, és 2-es típusú cukorbetegséget diagnosztizálnak náluk.

Továbbá a már cukorbetegséggel diagnosztizált emberek esetében a magasabb fehérjebevitel gyakran nagy mennyiségű telített zsírral, koleszterinnel és nátriummal járhat együtt. Tervezze meg étrendjét az alábbi egyszerű szempontok figyelembevételével, hogy a túlzott mennyiségű fehérje ne befolyásolja cukorbetegségét. Ebben a cikkben megismerheti a fehérjebevitel és a vércukorszint közötti kapcsolatot.

Hogyan csökkentik a fehérjék a vércukorszintet?

A fehérje kisebb hatással van a vércukorszintre. Valójában a fehérje segít stabilan tartani a vércukorszintet azáltal, hogy lassítja a szénhidrátok és a cukrok felszívódását. A vércukorszintre gyakorolt hatás fokozatosan, néhány óra alatt jelentkezik, mivel a fehérje lassabban bomlik glükózzá, mint a szénhidrátok. A fehérjebevitel esetében minden az egyensúlyról szól. A fehérjék két fő formája az állati termékekből és a növényekből származó fehérjék. A túlzott mennyiségű állati fehérje az étrendben idővel növelheti a magas vércukorszint kockázatát.

Egyes fehérjetartalmú élelmiszerek szénhidrátokat is tartalmaznak, mint például a tej, a joghurt és a sajt, amelyek befolyásolják a vércukorszintet, de ezeket az élelmiszereket is be kell építeni az egészséges étrendbe. A növényi fehérjékben gazdag étrend segíthet némileg csökkenteni ezt a kockázatot.

Hogyan növelik a fehérjék az inzulinszintet?

Az inzulinra azért van szüksége a szervezetnek, hogy a glükóz a vérerekből az energiát igénylő sejtekbe jusson. Azt mind tudjuk, hogy a szénhidrátok fogyasztásakor inzulin szabadul fel. Kevésbé ismert azonban, hogy a fehérjék hasonló reakciót váltanak ki. A magas fehérjetartalmú, szénhidrátokat szinte egyáltalán nem tartalmazó húsnak és tojásnak alacsony glikémiás indexe ellenére magas az inzulinindexe. Más szóval a hús és a tojás nem vált ki vércukorszint-emelkedést, mint a legtöbb szénhidrát, de az inzulinszint jelentős emelkedését okozzák.

Ráadásul a magas fehérjetartalmú ételek gyakran ugyanúgy aktiválják az inzulint, mint a magas szénhidráttartalmú ételek, ha nem jobban. Nézzük meg a következő forgatókönyvet: a marhahús és a hal fogyasztása ugyanannyi inzulint termel, mint a barna rizsé. A sajt, a marhahús és a hal kalóriánként több inzulint szabadít fel, mint a (fehér vagy teljes kiőrlésű) tésztafélék.

Mi az ajánlott glükózszint egy 2-es típusú cukorbetegséggel élő személy számára? A magas vércukorszintet, más néven hiperglikémiát a 160 mg/dl-es vagy a cél-vércukorszintnél magasabb vércukorszint jellemzi.

 Mi a normális fehérjeszint?

A rendszeres orvosi vizsgálatok részeként teljes fehérje vizsgálatot végeznek. A vizsgálat megállapítja a vérben lévő fehérjék teljes mennyiségét, különös tekintettel az albumin- és globulinszintre. A normális fehérjeszintnek 6 és 8 gramm/ deciliter között kell lennie, de ez a tartomány laboratóriumonként némileg eltérhet. Bizonyos esetekben ezt a vizsgálatot orvosa akkor írhatja elő, ha Önnél a következő tünetek jelentkeznek:

  • Megmagyarázhatatlan fogyás;
  • Ödéma;
  • Kimerültség.

 Mit jelent a magas fehérjeszint?

Ha az összfehérje-vizsgálat eredményei ingadozóak, további vizsgálatokra lehet szükség annak meghatározásához, hogy mely fehérjék magasak vagy alacsonyak. Ez pontosabb diagnózist tesz lehetővé. A magas érték kiszáradást vagy krónikus gyulladást jelezhet. Néha súlyosabb állapotok, például rákos megbetegedések indikátora, amelyek kóros fehérjefelhalmozódást okoznak.  

 Mi okozza az alacsony vérfehérje-szintet?

A vér alacsony fehérjeszintjét okozhatja a fehérje nem megfelelő felszívódása. Ez máj- vagy veseproblémákra utalhat. Ha az albuminszint kevesebb, mint 3,4 g/dl, az összefüggésben lehet a fekélyes vastagbélgyulladás elleni gyógyszerek hatékonyságának csökkenésével. Az alacsony albuminszint komplikációkat okozhat a műtétek alatt és után.

 Ha már diagnosztizálták Önnél a cukorbetegséget, orvosa javasolhat Önnek egy személyes vércukorszint-célértéket. A cukorbetegség kezelése gyakran életmódbeli változtatásokat igényel. Ahhoz, hogy vércukorszintjét kiegyensúlyozott szinten tartsa, egészséges életmódot kell folytatnia, rendszeresen mozognia kell, és meg kell próbálnia fogyni.

Melyek a normális értékek a véletlenszerű vércukormérésnél?

A véletlenszerű vércukorszint-vizsgálattal a nap bármely szakában meghatározható a vérben lévő glükóz vagy cukor mennyisége. Az Amerikai Cukorbetegek Szövetsége (ADA) szerint a felnőttek vércukorszintjének "standard" szúrópróbaszerű vizsgálatánál a referenciaértékek 80-140 mg/dl között vannak, a 140-200 mg/dl értéket prediabétesznek, a 200 mg/dl értéket pedig cukorbetegségnek lehet tekinteni.

A pontosabb diagnózis érdekében azonban az orvos általában egy másik napon megismétli a vizsgálatot. A diagnózis megerősítése érdekében az orvos különböző típusú vizsgálatokat is előírhat, mint például az éhgyomri glükózteszt vagy az orális glükóztolerancia teszt. A személy életkorát is érdemes figyelembe venni. Hat év alatti gyermekek esetében a vércukorszintnek napi 80-200 mg/dl között kell lennie. A gyermekek glükózszintje ingadozhat az ébredéstől kezdve, minden étkezés után és lefekvésig. Ezek az ingadozások és tartományok stabilnak tekinthetők.

A hat és tizenkét év közötti gyermekek vércukorszintje naponta 80 és 180 mg/dl között változhat. A glükózszint ingadozása itt még mindig nagyon gyakori, különösen étkezések után. Korlátozza a lefekvés előtti nassolást, hogy gyermeke vércukorszintje ne emelkedjen túl magasra lefekvés előtt, különösen, ha cukorbeteg. Egy nap alatt a serdülők vércukorszintjének 70 és 150 mg/dl között kell lennie. A cukorbeteg serdülőknél ez az a kor, amikor a cukorbetegség kezelése a legnehezebb, mivel a cukorbetegség kezelése felelősségvállalást, valamint viselkedés- és életmódbeli változásokat igényel, ami ebben a korban nehéz lehet. A tinédzsereknek napközben figyelniük kell a vércukorszintjüket, hogy az 70-150 mg/dl között legyen.

Mik a magas vércukorértékek?

Az orális glükóztolerancia teszt (OGTT) során a 140 mg/dl (7,8 mmol/l) alatti standard vércukorszintet tekintik normális szintnek. Két óra elteltével a 200 mg/dl (11,1 mmol/l) feletti vércukorszint cukorbetegségre utal. A 140-199 mg/dl (7,8-11,0 mmol/l) vércukorszint prediabéteszre utal. Ezek az értékek a cukorbetegek számára ajánlott glükózszintek mutatói.

Mi tehát a normális vércukorszint? Amint fentebb említettük, az optimális tartomány és szint meghatározásához figyelembe kell vennünk a személy életkorát és egészségi állapotát, a vizsgálat típusát és egyebeket. Ha további tanácsokat és támogatást szeretne kapni a mindennapi életben, csatlakozzon közösségünkhöz. https://www.facebook.com/groups/impreuna.putem.invinge.diabetul.


A bejegyzés megosztása