Egy hagyományos olasz desszert zsírszegény változata.
Hozzávalók
- 4 zselatinlap vagy zselatinszemcsék
- 30 g stevia édesítőszer
- 4 evőkanál 1.5 %-os zsírtartalmú tej
- 600 g joghurt
- 2 teáskanál vanília esszencia vagy egy vaníliarúd
Gyümölcsszósz
- 200 g eper, málna vagy erdei gyümölcskeverék
- két citrom leve
- 1 evőkanál stevia édesítőszer
Gyümölcsök díszítéshez
Elkészítés
- Egy kissé mély edényben merítsd a zselatinlapokat hideg vízbe (min. 5 percig).
- Egy kis edényben melegítsd meg a tejet és a cukrot, és keverd, amíg el nem olvad. Hagy a tűzön, amíg forrni nem kezd, majd állítsd le a tüzet. Hagy egy kissé kihűlni.
- Vedd ki a zselatinlapokat, és add hozzá őket a tejhez (a tejnek nem szabad túl forrónak lennie, mivel a zselatin 60 °C fölött elveszíti a tulajdonságait), és keverd jól össze. Hagy lehűlni kb. 10 percig.
- Add hozzá a joghurtot és a vaníliát, keverd össze jól, majd öntsd a keveréket 6 mély pohárba.
- Tedd be a poharakat a hűtőbe, és hagy lehűlni a keveréket (3 óra).
Gyümölcsszósz: Egy turmixgépben keverd össze a gyümölcsöt a citromlével és a cukorral.
Tálaláshoz fordítsd ki az eddig lehűtött és mostanra megkeményedett keveréket egy mélyebb tányérba, és öntsd a desszertre és köré a gyümölcsszószt, majd díszítsd az egészet gyümölccsel.
Tipp
- Más gyümölcsöt is használhatsz, például mangót, barackot, nektarint vagy cseresznyét.
Megközelítőleges tápérték információk:
23 g szénhidrát; 1,8 g telített zsírsav; 3,3 g zsír; 7,9 g fehérje; 152 kcal; 22 g cukor; 0,2 g só; 1 g rost