Hogyan érd el a céljaidat anélkül, hogy túlterhelnéd magad

Az év ezen időszakában sokan már kitűzték maguknak a céljaikat. A célok kitűzése és a fogadalmak megtétele egy dolog, végrehajtásuk pedig már teljesen más.

Minden nap egy küzdelem a tennivalók végeláthatatlan listája és a korlátozott idő között. Ennek a harcnak a következtében túlterheltnek érezhetjük magunkat, és eredménytelen vagy toxikus magatartás kialakulásához vezethet, amely meggátol bennünket dolgaink elvégzésében. A nap végén összezúz a szégyen, dühösek vagyunk, és szorongunk, mert egyáltalán nem jutottunk a lista végére. Ettől teljesen kétségbe eshetünk, és minden reményünket elveszíthetjük, amikor a hosszú távú céljaink eléréséről van szó.

Hogyan lehetsz folyamatosan motivált? Milyen lépéseket kell követned, hogy a célkitűzéseid elérhetők legyenek? Ez valószínűleg ismerősen fog hangzani... Ne add fel! Vannak módszerek rá, hogy megszabadulj a célkitűzések miatti túlterheltség érzettől. Alább olvashatod őket:

Legyél realista!

Elsősorban határozd meg az általad elérni kívánt fő és elérhető célokat, valamint azt az időtartamot, amelyen belül el szeretnéd őket érni. Több, mint három cél kitűzése olykor elrettentő lehet, ha határidőnek egy évet, vagy annál is kevesebbet szabunk ki számukra. Törekedj a nagy dolgokra, de ne vidd túlzásba, mindennek megvalósíthatónak kell lennie! Válassz olyan tevékenységeket, amelyek stimulálják a megvalósításuk iránti akaratod! Ugyanakkor gondoskodj róla, hogy olyan célt követsz, ami számít és számodra jelentős, nem pedig más számára. Bizonyos változások bevezetéséhez sok munkára van szükség, éppen ezért kell időt és erőt szánnod arra, hogy elérd a kitűzött célokat, és a lehető legnagyobb mértékben el kell kötelezned magad mellettük.

Oszd fel kisebb, könnyebben kezelhető célokra a nagy célokat.

Amikor egy nagy feladat áll előtted, akkor hasznodra lehet azt kisebbekre felosztani, amelyek könnyebben kezelhetők és véghez vihetők. Ennek következtében elkerülheted a túl nagy erőfeszítést és a halogatást. Azok, akik mindent csak elhalogatnak, sokszor zsörtölődnek, hogy az utolsó percig történő várakozás miatt túlterheltnek érzik magukat. A célkitűzés könnyebben elérhető, és kevésbé félelmetes, ha a prioritások meg vannak határozva, a megteendő lépések tisztán azonosítva vannak, a nagy projekt pedig több kisebb lépésre van felosztva.


Íme egy módszer, amellyel lebonthatod a feladatokat:

  • Lépj egyet hátra, és próbálj meg átfogóan tekinteni a célkitűzés teljes egészére. Egy füzetbe vagy egy papírlapra jegyezd le a célkitűzés fő ötleteit, valós okait, és azt az előnyt, amelyet a célkitűzés megvalósításával el szeretnél érni. Gondoskodj róla, hogy tudod, miként kell kinéznie a végeredménynek.
  • Elemezd a célkitűzés számos részelemét. Azonosítsd, hogy mit kell tenned lépésről lépésre, hiszen semmi sem történik meg magától.
  • Állítsd fel a megteendő lépések logikai sorrendjét a kisebb feladatokra osztott célkitűzés megvalósítása érdekében. Mivel kell kezdened? Melyek a másodlagos lépések? 
  • Készíts el egy órákra, napokra, hónapokra bontott programot, hogy beleférj a feladatok időrendjébe. Ha határidőt tűzöl ki, minden feladatra jobban koncentrálsz majd.
  • Dolgozz ki egy stratégiát arra, hogy a jó úton tartsd magad. Próbáld meg realista módon meghatározni, hogy a naptáradból mennyi időt szánsz a projektedre, és szakíts rá időt. Tartsd szem előtt ez az információt: a stratégia csak akkor használ, ha végre van hajtva.

Érd el céljaidat a vizualizáció segítségével:

A vizualizáció szépsége, hogy az életed minden területén alkalmazható. Ez az oka annak, hogy oly sok produktív személy alkalmazza a vizualizációt lehetőségeik kiaknázása és törekvéseik megvalósítása céljából.

Célkitűzésed vizualizációjának megkezdéséhez kövesd az alábbi lépéseket:

  1. Döntsd el, hogy pontosan mit szeretnél, mire akarsz összpontosítani. Kezdd el egyenként elképzelni a célkitűzéseket.
  2. Vizualizáld a célkitűzést. Kezdd azzal, hogy vizualizálod, miként zajlik le a célkitűzés cselekménye, melyek a követendő lépések, kik a téged körülvevő személyek, hol állsz éppen, tedd meg ezt úgy, mintha a cselekmény a valóságban történne. Minél részletesebben ábrázolod magadnak, minél tisztábban és minél több részletet vizualizálsz, annál hatékonyabbá válik ez a módszer. Vedd figyelembe, hogyan érzed magad, az érzelmeid és a benyomásokat, miközben teszel azért, hogy elérd a célod.
  3. Vizualizáld minden egyes lépést, amely a sikeres eredményhez vezet.

Melyek azok a fő, köztes és végső lépések, amelyeket a célkitűzésed biztos elérése érdekében meg kell tenned. A vizualizációs folyamat során még több olyan részletre felfigyelhetsz, amelyekre a cél kitűzése alkalmával nem is számítottál.

Legyél specifikus, képzeld el pontosan minden olyan cselekményt, amelyet a cél elérése érdekében meg kell tenned. 

  1. Vizualizálj rendszeresen

A következetesség fontos, mivel a rendszeres vizualizáció meggyőzi az agyat arról, hogy amit elképzelsz, igaz. Minél többször képzelsz el valamit, az annál erősebbé válik, és annál nagyobb eséllyel éred majd el a célkitűzéseidet. Ha azon tűnődsz, hogy miért válik ez után könnyebbé a célkitűzésed elérése a valóságban, ez azért van, mert a rendszeresen alkalmazott vizualizáció egy maratonfutáshoz, vagy kosárra dobás tökéletesítéséhez hasonlít. Minél többet gyakorolsz, annál kényelmesebbé válik a tested (vagy elméd) számára az adott „mozgássor”, emellett pedig a cselekmények gyorsabb elvégzésére is képes leszel megoldásokat találni. Lényegében a sikerre edzed a gondolkodásod.


Megnöveled majd a bizalmad, mert már úgy vizualizáltad a célkitűzést, hogy azt elérted, könnyebb lesz lazítani, mert kívülről ismered a folyamat összes lépését, eltűnik a feszültség és a szorongás, mert az elméd által a vizualizáció során bejárt út már ismert, és a célkitűzések elérése érdekében szükséges cselekmények könnyebbem végrehajthatóvá válnak a valóságban. Minél többet gyakorolsz, annál egyszerűbbé válik, úgyhogy minél hamarabb láss hozzá. A vizualizáció szépsége az, hogy bárhol gyakorolhatod: a vonaton a munkahelyed felé, ebédszünetben, este lefekvés előtt, vagy akár a reggeli kávé mellett.


Találj egy megbízható partnert, aki támogatást nyújt a folyamat során. Az érzelmi támogatás sorsdöntő, amikor az élet fontos célkitűzéseinek megvalósításáról van szó. Ennek érdekében tehát jelölj ki egy barátot vagy családtagot, aki közel áll hozzád, és képes ötletekkel, érzelmi támogatással segíteni ebben a folyamatban, aki motivál és emlékeztet rá, mit tűztél ki célul, ha szem elől téveszted, vagy elbátortalanodsz. 

Ha bármikor túlterheltnek érzed magad, vagy beáll a félelem vagy az elbizonytalanodás, küldj egy üzenetet a partnered számára, és beszéld meg vele, milyen nehézségekkel nézel szemben a folyamat során.

Minden teljesítményt meg kell ünnepelni:

Elengedhetetlen, hogy minden elért célkitűzésért megjutalmazd magad. Az elménk rendkívül aktív, egyszerre számos helyzeten és projekten járnak, és olykor elfelejtik kellő odafigyeléssel kezelni a rendkívüli erőfeszítés árán elért dolgokat. Éppen ezért nagyon jót tesz, ha megünnepled, illetve nem felejtesz el gratulálni magadnak minden győzelemért, legyen az bármilyen apró. Olyan, mintha teletankolnád a tartályt, és ezzel sikeresen folytathatod az utad a következő cél felé.

Minden siker vagy mérföldkő, ahogy mondani szokás, sokféleképpen megünnepelhető, például úgy, hogy felhívsz egy közeli barátot, és beszámolsz neki a jó érzésedről, valami finommal kényezteted magad, hosszabb szünetet tartasz, és elmész sétálni, mindeközben megtartva a siker nyújtotta örömöt, vagy akár győzelmi táncot jársz a kedvenc dalodra még akkor is, ha ezt senki nem látja.  Először nevetségesnek tűnhet, de a kutatások szerint a kis diadalok megünneplése rendkívüli mértékben hozzájárul a következő kitűzött cél eléréséhez, és alapértelmezés szerint általános jóléti állapotot is kelt.


A bejegyzés megosztása