Cukorbetegség terhesség alatt

Egészséges terhesség kettes típusú cukorbetegségben szenvedő nőknek.

Amikor a kettes típusú cukorbetegség megfigyeléséről és kezeléséről van szó létfontosságú a szakorvos által előírt étrend melletti elkötelezettség. A gyógyszerek, az egészséges étrendek, valamint a kiegyensúlyozott életmód segíthet visszafordítani a kettes típusú cukorbetegséget. A vércukorszint normális értéken belül tartása érdekében fegyelemre és kitartása lesz szükséged. A cukorbetegség nehézséget jelent a teherbe esni kívánó nők számára.

A nehézség abban áll, hogy a cukorbetegség az édesanyára, és születendő gyermekére egyaránt kihathat. A terhesség cukorbetegségtől függetlenül is jelentős mértékben befolyásolhatja a test cukorfeldolgozó képességét. Azért vagyunk itt, hogy információkkal támogassunk arról, miként lehet kettes típusú cukorbetegség mellett egészséges és boldog terhességed. Számos jó hír van a kettes típusú cukorbeteg kismamák számára. Ha azon gondolkodsz, miként tudnál új szokásokat bevezetni a vérnyomásod kiegyensúlyozása érdekében, kattints ide!!!!!

Hogyan kezeld a terhességed, ha kettes típusú cukorbeteg vagy?

Mivel a terhesség még nagyobb terhet gyakorol a testedre, egyáltalán nem meglepő, hogy a cukorbetegség kezelési rutinodat hozzá kell igazítanod. A terhességi hormonok közvetlen hatással vannak a szervezetedre, csakúgy mint az inzulin és a cukor. Kettes vagy egyes típusú cukorbetegségben szenvedő nőként a továbbiakban is biztonságos lehet a terhességed. A titok nyitja az optimális vércukorszint fenntartása terhesség előtt és során. Ez nagy erőfeszítést és kitartást igényel részedről, de minden általunk megkérdezett kismama szerint mindenképpen megéri. Egy szakorvosi csapat megfelelő támogatásával kidolgozhatsz egy, a terhességedhez szabott tervet és étrendet.

Ha a cukorbetegség következtében hosszú távú egészségügyi problémákkal küszködsz, mint például a szemproblémák vagy a veseelégtelenség, a terhesség okozta fizikai stressz mindezt súlyosbítani fogja. Előfordulhat, hogy a cukorbetegség a kisbabára gyakorolt negatív hatása miatt is aggódsz. Ha szeretnéd tudni, hogy cukorbeteg nőként milyen veszélyek lépnek fel terhesség során, mindenképp egyeztess kezelőorvosoddal.

Jó, ha még a teherbe esés előtt informálódsz a terhesség során a kettes típusú cukorbetegség miatt fellépő veszélyekről is.

A legtöbb körülbelül csak a terhesség 5-6-ik hetében jön rá, hogy teherbe esett. Ebben az időszakban a magzat szervei és a gerincvelő fejlődnek ki. Az optimális vércukorszint fenntartása elengedhetetlen, hogy csökkentsd a veleszületett rendellenességek kialakulásának veszélyét a kisbabánál. Az elvetélés aránya a nem cukorbeteg nőknél sem változik. Azoknál a cukorbeteg nőknél, akik a diabétesznek megfelelő étrend segítségével nem tartják kordában ezt a betegséget, sokkal nagyobb az elvetélés, illetve a kisbabánál a veleszületett rendellenességek kialakulásának veszélye. 

Fogamzás előtt körülbelül három hónappal mindenképp ellenőrizd az alábbiakat:

Menj el orvosi vizsgálatra.

Terhesség előtt és során endokrinológushoz kell majd járnod. Úgy terhesség előtt, mint az során szem- és vesevizsgálaton kell részt venned. A terhesség szem- és veseproblémákat okozhat. Azoknál a nőknél, akik vizeletében terhesség előtt sok a protein, terhesség alatt nagyobb a szív- és érrendszeri betegség kialakulásának veszélye.

Szedjél naponta folsavat és prenatális multivitamint.

Kezelőorvosod valószínűleg javasolni fogja, hogy terhesség előtt speciális összetett multivitamin kúrát folytass. Kerüld a túlzott mennyiségű A vitamint (kevesebb, mint napi 10 000 UI A vitamin). Csecsemőknél a velőcső-rendellenesség veszélyének csökkentése érdekében fogamzás előtt szedjél napi 0,4-1 mg folsav étrend-kiegészítőt. A terhesség alatt szedett folsav további jótékony hatásokkal bírhat. Fontos, hogy kezelőorvosoddal erről még időben egyeztess.

Vércukorszint napi szintű ellenőrzése, és a javasolt szinten tartása.

Családorvosoddal vagy diabetológiai szakorvosoddal közeli együttműködésben képes leszel elérni az ideális vércukorszintet. A legtöbb kettes típusú cukorbeteg nő számára ez azt jelenti, hogy jobban kell összpontosítania cukorbetegsége kezelésére, mint eddig bármikor az inzulinszint, az élelmiszerek és a testmozgás optimális egyensúlyának elérése érdekében. Kezdd azzal, hogy naponta legalább négyszer ellenőrzöd a vércukorszinted.

Ellenőrizd a Hba1c glikolizált hemoglobinszinted

Ez a vérteszt meghatározza az elmúlt két-három hónap átlagos vércukorszintjét. Az orvosok a magasabb Hba1c szintet az elvetélés és a magzati rendellenességek nagyobb kockázatával hozzák összefüggésbe. Törekedj arra, hogy Hba1c szinted ne érje el a 7%-ot, sőt lehetőleg a 6%-ot se.

Szükség esetén vegyél be inzulint.

Azoknak a kettes típusú cukorbetegségben szenvedő nőknek, akik megfelelő étrend szerint étkeznek, illetve akik szájon át szedett gyógyszereket szednek, általában inzulinra van szükségük a terhesség közben fellépő magas vérnyomás kezelésére. Azoknak a nőknek, akik teherbe esést követően szájon át szedett gyógyszert szednek, egyeztetniük kell egészségügyi szolgáltatójukkal arról, hogy javallott-e folytatniuk a szájon át szedett gyógyszeres kezelést, vagy inkább álljanak át inzulinterápiára. Bizonyos kettes típusú cukorbeteg nőknek javasolják, hogy cukorbetegségük kezelésére és kordában tartására tablettákat szedjenek. Amennyiben a kezelőorvosa azt javasolja, hogy teherbe esés előtt térjen át inkább inzulinra, akkor fogadja meg a javallatát.

Cukorbetegség terhességre gyakorolt hatásának megértése

Noha a terhesség ezen szövődményei sajnos elkerülhetetlenek, a veszélytényezők ismerete és a folyamat során fellépő jelek felismerése a segítségedre lesz. Így tehát kezelőorvosod már korán felismerheti a problémákat, és együtt kidolgozhattok egy egészségügyi tervet annak biztosítása érdekében, hogy terhességet, valamint újszülött kisgyereked egészséges legyen.

Mi történik, ha terhességi diabéteszben szenvedsz, és mennyi az esély arra, hogy ez befolyásolja a kisbabádat? 

Ha kettes típusú cukorbeteg vagy, akkor a terhesség feszültséggel és aggodalommal teli időszak lehet. Ez azért van, mert a kettes típusú cukorbetegség és a terhességi szövődmények kéz a kézben járnak. A saját testeddel szemben fellépő veszélyeken túl a cukorbetegséged a gyereked számára is bizonyos kockázatokkal jár. Ha aggódsz a cukorbetegség terhesség alatti veszélyeiről, alább olvashatsz néhányat a kisbabáddal szemben a cukorbetegség és a terhesség miatt fellépő szövődmények közül:

Elhízás.

Az egészséges terhesség cukorbetegség mellett is természetesen lehetséges, de fokozott gondosságot igényel. Ha kettes típusú cukorbetegséged mellett úgy döntesz, hogy teherbe szeretnél esni, először egyeztetned kell a kezelőorvosoddal. A cukorbeteg kismamáktól született gyerekeknél nagyobb az esélye, hogy a későbbiekben náluk is kialakul a kettes típusú cukorbetegség. Noha cukorbetegség esetén terhesség közben rád és kisbabádra nézve is nagyobb a szövődmények kialakulásának veszélye, ezt a veszélyt a cukorbetegséged hatékony kezelésével csökkentheted.

Anyaméhen belüli halál

A cukorbeteg várandós anyukáknál nagyobb az anyaméhen belüli halál veszélye. A rossz vérkeringés lelassíthatja a magzat fejlődését. A cukorbeteg nőknek azonnal fel kell venniük a kapcsolatot a diabétesz kezelőintézményükkel, amint tudomást szereznek a fogantatásról. Így már a kezdettől helyesen nyomon követhető a terhesség, és a tragédia bekövetkeztének esélye is csökken.

Veleszületett rendellenességek.

A már meglévő cukorbetegség növeli a több súlyos veleszületett rendellenesség kialakulásának veszélyét. Fontos észben tartanod, hogy a veleszületett rendellenességek kevésbé gyakoriak, számos genetikai és környezeti tényező okozhatja őket. A veleszületett rendellenességek általában a terhesség első harmadában lépnek fel. Az egyáltalán, illetve a szakorvos által előírt kezeléssel cukorbetegségben szenvedő anyukák szív-, agy-, gerinc- vagy emésztőrendszeri rendellenességekben szenvedő gyereket hozhatnak a világra. A veleszületett rendellenességek elkerülésének elősegítése érdekében hozz egészségesebb döntéseket. Ígérd meg magadnak, hogy még elkötelezettebb leszel az egészséges életmód mellett úgy a terhesség előtt, mint aközben, tervezd meg öntudatosan az étrended, testmozgásod, kerüld a toxikus anyagokat, és egyeztess gyakran a kezelőorvosoddal.

Makroszómia.

Ez az állapot akkor lép fel, ha a kisbaba nagyobb, mint normálisan lennie kellene. Amikor a cukorbeteg anyukának magas a vércukorszintje, a kisbaba hasnyálmirigye több inzulint termel. Ez zsírtöbbletet eredményez. Előfordulhat, hogy ez a kóros állapot elkerülhetetlen. Azonban azzal, hogy a terhességed során vigyázol az egészségedre, segítesz a kisbabádnak az egészségesebb fejlődésben. Bizonyított tény, hogy a terhesség alatti testmozgás, valamint egy alacsony cukortartalmú étrend betartása csökkenti ezen betegség kialakulásának veszélyét.

Hipoglikémia.

A terhes nők vércukorszintje folyamatosan magas lehet, ha nincs megfelelően kezelve. Ennek egyik következménye lehet a baba inzulintermelésére gyakorolt hatás. Születés után csökken a vércukorszint, amely neonatális hipoglikémiát eredményez. Terhesség közben elengedhetetlen a vércukorszint folyamatos ellenőrzése és a megengedett értékeken belül tartása. Ezzel csökkenthető a kisbabád neonatális hipoglikémiája kialakulásának veszélye. 

Légzési elégtelenség.

Előfordulhat, hogy ha túl sok inzulin vagy glükóz van a kisbaba vérében, akkor a tüdeje nem fejlődik ki megfelelően. Ez légzési nehézségekhez vezethet. A korai megelőzés és felismerés kulcsfontosságú elemei a gondviselésnek a cukorbeteg kismamáknál.

Preeclampszia.

A preeclampszia kialakulása a terhességi diabétesz egyik lehetséges szövődménye. Ez a betegség terhességi toxémia, illetve terhesség okozta magas vérnyomás néven is ismert. A terhességi diabéteszben szenvedő nők 10% – 30%-át érinti. A betegség magas vérnyomással, és vizeletbeli protein túltengéssel jár. Meglehet, hogy Neked és kisgyerekednek életveszélyes szövődményekkel kell szembesülnötök ezen betegség következtében. Ha terhesség okozta magas vérnyomással küszködsz, a megfelelő orvosi kezelés és a nyomon követés rendkívül fontos az egészséges terhesség érdekében.

A jó hír az, hogy a terhességi diabétesszel, illetve preeclampszia által súlyosbított terhességi diabétesszel küszködő kismamák többségének még mindig van esélye egészséges gyereket szülni.

Terhességi diabétesz: mit jelent, és milyen veszélyekkel jár?

Amikor egy nőnél terhesség közben diabétesz alakul ki, ezt a kóros állapotot terhességi diabétesznek nevezik. A terhességi diabétesz a nők többségénél nem okoz különösen látható tüneteket. A megnövekedett szomjasságérzet és a gyakoribb vizelés részei a tüneteknek. A túlsúlyos nők esetében magasabb az ilyen típusú kóros állapotok kialakulása. A terhességi diabétesz gyakran fellép terhesség alatt, mivel a testünk az inzulin megváltozására reagál a terhesség során.

Mi történik, ha kiderül, hogy terhességi diabéteszed van?

Noha minden terhességi szövődmény és gond aggasztó, azért van jó hír is. A jövendőbeli kismamák tápanyagokban gazdag élelmiszerek fogyasztásával, testmozgással, és szakorvosok által javasolt gyógyszerek szedésével járulhatnak hozzá a terhességi diabétesz szabályozásához vagy megelőzéséhez. A vércukorszinted szabályozásával fenntarthatod saját és kisbabád egészségét, valamint megelőzheted a stresszes szülést és a koraszülést. A terhességi diabéteszes nőknél a vércukorszint általában röviddel a terhesség után normalizálódik.

Hogyan kezeljük a terhességi diabéteszt?

A terhességi diabéteszben szenvedő nőknek különösen oda kell figyelniük arra, hogy miként kezelik a vércukorszintjüket. Javasoljuk, hogy kezelőorvosoddal együtt dolgozzatok ki egy személyre szabott tervet, amely illeszkedik a szervezetedhez és igényeidhez. Ez valószínűleg egy alacsony szénhidráttartalmú étrendet, enyhe testmozgást, a vércukorszint napi szintű mérését, inzulininjekciókat és szájon át szedett gyógyszereket foglal magában. Ha cukorbetegségben szenvedő terhes nő vagy, akkor figyelj oda a terhesség közbeni vércukorszint emelkedésre. A szokatlan éhesség, a kimerültség, a homályos látás és a gyakori vizelés néhány a tünetek közül. Egyeztess a kezelőorvosoddal, ha úgy gondolod, hogy a vércukorszinted ingadozik, illetve túl magas.

Szeretnél belépni „EGYÜTT LEGYŐZZÜK A CUKORBETEGSÉGET” nevű közösségünkbe, amely a kettes típusú cukorbetegségben szenvedők támogató közössége?

Csatlakozz a közösségünkhöz, mert a terhesség és a cukorbetegség is sok feszültséggel és aggodalommal járhat, ez utóbbi következtében pedig sebezhetőnek és elzártnak érezheted magad. Közösségünk azzal büszkélkedhet, hogy egészséges környezetet alakít ki a cukorbetegek számára, mindennel foglalkozunk, amely ezzel a kóros állapottal jár, és csodálatos helyet biztosítunk, amelyben megosztjuk Veled tapasztalatainkat, alternatív módokat a betegséged kezelésére, valamint újdonságokkal szolgálunk a megfelelő gyógyszeres kezelésekkel kapcsolatban. Ez egy olyan hely, ahol sok más, a cukorbetegség számos problémájával szembe néző személlyel találkozhatsz. A bejegyzés megosztása