A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag brokkoli jól ismert daganatellenes tulajdonságairól. Egy svéd kutatás a brokkoli egy másik fontos előnyét is kiemeli:
Kiváló fegyver a 2-es típusú diabétesz szabályozásában, és egyes gyógyszeres kezelésekhez hasonló eredményeket nyújt. A brokkoli tartalmaz egy értékes összetevőt, a glükorafarint, amely szulforafánná alakul át, és lassítja a tumor kialakulását. A glükoraparin általában megtalálható a keresztesvirágú zöldségekben (káposzta, karfiol, mángold, retek, fehérrépa, torma stb.), amelyek közé a brokkoli is tartozik.
Káliumot, magnéziumot, nátriumot, foszfort, vasat, kalciumot, A-, B- és C-vitamint, folsavat, tiamint, niacint és riboflavint is tartalmaz. Az értékes táplálkozási információk mellett egy könnyen elkészíthető, ízletes, alacsony glikémiás indexű receptet is mellékelünk, amely főételként vagy köretként is sikerrel fogyasztható.
Sült brokkoli pirított mandulaszeletekkel, pirospaprika pehellyel, fokhagymával, citromlével és pecorino vagy parmezán sajttal keverve...HMMMM FINCSI!
FIGYELEM! Ez a recept függőséget okoz! Valószínűleg ez lesz a legjobb sült brokkoli, amit valaha is készített.
Tápérték adagonként: 1 adag, kalória: 182 kcal, szénhidrát: 7 g, fehérje: 3 g, zsírok: 17 g, telített zsírsavak: 2 g, többszörösen telítetlen zsírsavak: 14 g, koleszterin: 1 mg, nátrium: 307 mg, rost: 3 g, cukor: 1 g
Hozzávalók 4 adaghoz:
-Körülbelül 600 gramm brokkoli fej (körülbelül két fej)
-¼ csupor extra szűz olívaolaj
- 4 gerezd fokhagyma, finomra reszelve vagy szétnyomva
- néhány pehely szárított pirospaprika
-½ teáskanál só
-3 evőkanál szeletelt nyers mandula, héjjal vagy héj nélkül (könnyen beszerezhető a bevásárlóközpontokban).
-2 teáskanál friss citromlé
-2-3 evőkanál frissen reszelt érlelt pecorino sajt vagy reszelt parmezán sajt
-fél citrom héja
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 246 °C-ra, a tepsit helyezzük a sütő közepére;
Megjegyzés: A magas hőmérséklet egyenletes, mély karamellizációt biztosít (és extra ropogós, ízletes falatokat!). Ha a sütő forró (ezt sütőhőmérővel ellenőrizheti), vagy ha kevésbé ropogós darabokat szeretne, csökkentse a sütő hőmérsékletét 220 °C-232 °C-ra, és szükség szerint állítsa be a sütési időt.
- Béleljünk ki egy tepsit alufóliával, vagy használjunk teflon tepsit.
- Vágjuk le a brokkoli minden végét és kemény részét, úgy, hogy kb. 4/5 cm szár maradjon rajta. Vágjuk a brokkolit 2 cm vastag szeletekre, igyekezve, hogy a brokkoli szeletek azonos méretűek legyenek, mivel ez elősegíti, hogy egyenletesen megsüljenek.
- Egy nagy tálban keverjük össze az olívaolajat, a reszelt vagy préselt fokhagymagerezdeket és a pirospaprikapelyhet.
- Adjuk hozzá a brokkoli szeleteket, és óvatosan forgassuk őket, amíg egyenletesen bevonódnak.
- A brokkolit a vágott felével lefelé rendezzük a kibélelt tálcára úgy, hogy egy kis hely maradjon közöttük.
- Szórjuk meg őket egyenletesen sóval.
- A brokkolit 10-12 percig sütjük.
- Vegyük ki a serpenyőt a sütőből, fordítsuk meg a brokkoli szeleteket, és egyenletesen szórjuk meg őket a mandulapehellyel.
- Tegyük vissza a sütőbe további 8-10 percre, vagy amíg a brokkoli egyenletesen karamellizálódik és megpuhul, a mandulaszeletek pedig megpirulnak és aranyszínűvé válnak.
- Tegyük át a brokkolit egy tálra, enyhén forgassuk meg citromlével, és szórjuk meg reszelt pecorino sajttal.
- Díszítsük frissen reszelt citromhéjjal. Melegen vagy szobahőmérsékleten tálaljuk (de hidegen is nagyon finom). A maradék brokkoli légmentesen záródó edényben a hűtőszekrényben akár 2 napig is eltartható.
MEGJEGYZÉS:
Miért barnul/ég meg túl gyorsan a brokkolim?
Ha túl forró a sütő, javasoljuk, hogy legalább 25 fokkal csökkentse a hőmérsékletét, és fordítva. A magas sütési hőmérséklet extra ropogós falatokat, és extra karamellizációt biztosít, vagyis az eredmény sokkal ízletesebb lesz.