Gyakorlatok, amikkel novelheted az energiadat, javithatod a kozerzeted es legyozheted a faradtsagot

Kezdőként a sport világában nem tűnhet túl észszerűnek, hogy a testmozgás inkább növelje, semmint csökkentse az energiaszintet. A szakértők szerint fáradtság akkor lép fel, ha nem vagy aktív. Erőtlen vagy, nehezen mozogsz, mert a szíved már a gyaloglástól elkezd hevesen verni, és az egész napod az irodában ülve, vagy a kanapén heverve töltöd.

A sport és a testmozgás ezzel szemben a fáradtság leküzdésének fontos elemei. Az egészséges étrend, minőségi alvás és a stressz kezelése mellett a megfelelő típusú testmozgás segíthet energikusabbnak, kevésbé fáradtnak érezni magad a nap folyamán. A szakértők szerint pedig nem minden segít a fáradtság leküzdésében. A jelen cikk folytatásában megtudhatod, hogy milyen fajta testmozgást és erőfeszítést kell tenned, és ezt milyen mennyiségben a legjobb energiastimuláló hatás elérése érdekében.

Egy a Psychotherapy and Psychosomatics magazinban 2008-ban publikált tanulmányban a Georgiai Egyetem kutatói felfedezték, hogy csak egyszerűen a rendszeres, alacsony intenzitású edzéseken való részvétellel a fáradtságról panaszkodó személyek akár 20%-kal is növelhetik az energiaszintjüket, a fáradtságérzet 65%-os csökkentése mellett. 

Az Amerikai Pszchológiai Egyesület egyik kongresszusán elvégzett kutatás szerint azok a résztvevők, akik naponta több lépést tettek meg, a nap végére több energiával rendelkeztek, mint azok, akik kevesebbet.

Hogyan segíthet a testmozgás abban, hogy energikusabbnak érezzük magunkat?

Igen, a testmozgás kimerítő lehet, különösen, ha az edzés hosszú és nehéz. A megfelelően a testalkatodhoz szabott rendszeres testmozgás, a következetes sportolás, amely formában és egészségben tart azonban inkább növeli, semmint csökkenti az energiaszintet.

Stressz, hormonok és energiaszintek

A testmozgás és a stressz több olyan hormont termel, amely a szervezetben energiatermelő szerepet tölt be. Valójában mindhárom: az energia, a stressz és a hormonok bonyolult kapcsolatban áll egymással. A szervezet testmozgás közben adrenalint és noradrenalint bocsát ki.

 Az adrenalin és a noradrenalin stresszhormonok, azonban az alacsony és közepes intenzitású edzések során kis mennyiségben kibocsátva főként az energiatermelést szolgálják a nap során. Ez annak az oka, hogy egy rövid séta a lakóépület körül felébreszthet még akkor is, ha túlságosan fáradt vagy hozzá. A rendszeres testmozgás általánosan véve jó stresszoldó módszer. A túlzott stressz a modern életstílus egy mellékhatása, amely napjainkban kimerültséghez és depresszióhoz vezet.

A testmozgás segít a jobb alvásban!

A kutatók 12 egészséges fiatalt kértek fel, hogy viseljenek érzékelőket, amelyek egy héten keresztül nyomon követték a tevékenységüket normális életvitelük során. Ezt követően egy laboratóriumba vitték őket, ahol megvizsgálták állapotukat és alvásuk minőségét.

Az éjjeli alvásidőt és az alvás minőségét vizsgáló alvási hatékonyság nagyobb volt a napközben fizikailag aktívabb személyek esetén. Ők ugyanakkor hosszabb ideig aludtak, ami köztudottan jótékony hatással van az emlékezetre és a tanulási készségre. Ezen alvástípus továbbá lehetővé teszi az emberek számára, hogy energikusan és megújulva érezzék magukat ébredéskor.

A testmozgás segít, hogy egészségesebb életet éljünk

A fizikai állapot és az általános egészségi állapot javulnak, amikor rendszeres testmozgást építesz be a napi órarendedbe. A testmozgás segít a szervezet oxigén keringésében, és javítja a szív- és érrendszer egészségét. Ez azonnal feldobja az energiaszintet, amely következtében minél jobb a fizikai állapotod, annál kevésbé fáradtnak érezheted majd magad. Ha fizikailag egészséges vagy, akkor a mindennapi dolgok egyszerűbbé és kevésbé fárasztóvá válnak.

Hogyan vezethetjük be a sportot az órarendünkbe?

Elsősorban nyilvánvaló, hogy többféle energia létezik, és nem mindegyik van ugyanolyan jótékony hatással az emberi testre. Sokan energianövelő pirulákra hagyatkoznak, amelyek segítenek hosszabb ideig koncentrálni és nagyobb erőfeszítést tenni, ezek a szerek azonban belső felkavartságot keltve elronthatják az egészséged, illetve krónikus kimerültséghez is vezethetnek. A krónikus kimerültség általában a depresszióval és a szorongással áll kapcsolatban

A nyugodt energiaállapotot vagy jólétet csökkent fizikai megerőltetéssel kombinált magas fizikai és mentális energiaszint jellemzi. Az ilyen típusú jólét hosszabb ideig nyújt több energiát. Ez az állapot megfelelő alacsony vagy közepes intenzitású edzés, illetve egy 10-15 perces gyors kinti gyaloglás következtében lép fel. 

Ötletek és javaslatok

A testmozgás segíthet bárkin, aki energiahiányban szenved. Természetesen meg kell érteni, hogy a megfelelő alvás és az egészséges étrend fontos tényezők, és az is segít, ha az életviteledbe beépíted a napi szintű mozgást.

Egy egyórás edzőtermi aerobik edzés, illetve egy 6 km-es futás csodákra képes, amikor alacsony az energiaszint, viszont a legtöbbször csupán néhány gyakorlatra, vagy egy kis alacsony intenzitású testmozgásra van szükség. 

Az amerikai Georgiai Egyetem kutatásai szerint a gyakori, alacsony intenzitású edzések segíthetnek az embereknek abban, hogy kevésbé fáradtnak érezzék magukat, és hosszú távon több legyen az energiájuk. A kutatók első sorban ülő életmódot folytató, de egyébként egészséges felnőttekkel foglalkoztak. Csoportokra osztották őket, és vagy alacsony vagy közepes intenzitású edzéseket végeztettek velük. Mindkét csoportban jelentős energiaszint növekedést tapasztaltak, azonban az alacsony intenzitású edzéseket végző csoportnál nagyobb arányban csökkent a fáradtság.

 Hetente egy jógaedzés

A jóga például kiváló példa olyan alacsony intenzitású edzésre, amely javíthatja a lelkiállapotot és az energiaszintet, emellett csökkentve a stresszt és a kimerültséget, és fokozva a hajlékonyságot. A jóga segít megnyugtatni az ideges elmét, fellazítani a testet, és koncentrálni a légzésre. A jóga kiváló kezdőknek, valamint a napi szinten edzők számára is, akik további regenerációs időre vágynak energiaszintjük kiegyensúlyozása, és a fáradtságérzet kiküszöbölése érdekében. A ritmusváltás és stresszoldó edzés érdekében adj hozzá egy jógaedzést a heti órarendedhez.

Foglalj bele az órarendedbe szabadtéri sétákat.

A séta egy bármikor elvégezhető alacsony intenzitású tevékenység, amely növeli az energiaszintet. Sétálj egyet kültérben, lehetőleg parkban vagy növényzetben gazdag területen. A séta kiváló gyakorlat, a tanulmány szerint egyszerűen csak az, hogy kint vagyunk és a természet vesz körül, egymagában növelheti az energiaszintet és a jólétet.

Egyáltalán nem meglepő módon a tanulmányok, amelyek a sétát egy édesség nassolással hasonlították össze az energianövelés szempontjából, azt mutatták ki, hogy a séta nagyobb sikerrel járt. Az evéstől nehéznek érzed magad, és egy órán át ad energiát, de a séta néhány órán át biztosít energiát. Egy másik tanulmány pedig a kültéri testmozgás jótékony hatásait vizsgálta. A résztvevők energiaszintje már egyetlen kinti séta után megnőtt. 

A testmozgás segíthet harcolni a kimerültség ellen, és általánosan energikusabbnak érezni magunkat, a túl nagy erőfeszítés azonban több rosszat tehet, mint jót. Előfordulhat, hogy túledzed magad, ha a gyakorlatok nehezek, nehezen végezhetők el. Edzőteremben a túlzott erőfeszítés vagy a nem elegendő pihenőidő (alvás, pihenés) mellett végzett nehéz gyakorlatok kimerültséghez vezethetnek. A testmozgás segíthet abban, hogy energikusabbnak érezd magad, azonban vékony a határ az elegendő és a túlzás között.


A bejegyzés megosztása