A szeretteinkkel valo kozos etkezes elonyei

 

Az együtt étkezés nem csak a gyerekekre, hanem a felnőttekre is jótékony hatással van. A tanulmányok azt mutatják, hogy azoknak a felnőtteknek, akik gyakrabban főznek és étkeznek együtt, nagyobb a táplálékbevitele, több gyümölccsel és zöldséggel, illetve kevesebb gyorsétellel vagy korlátozó diétás jellegű recepttel, így nő a belső boldogságuk, az önbizalmuk, és csökken a depresszió és a szorongás veszélye.

„Számos idős férfi soha nem sajátította el a főzési készségeket, illetve eltávolodott a konyhai művészetektől, így túlságosan nagy mértékben függenek a feldolgozott ételektől és a gyorsételektől”, mondja dr. David Eisenberg, a Harvard T.H. Élelmezési Tanszékének Chan Közegészségügyi Főiskola részéről. 

Az étkezések előre megtervezése lehetővé teszi, hogy egészségesebb döntéseket hozz, és betartsd az étkezési szokásokat. Előre meghatározott étkezési időponttal és együtt étkezési tervvel nagyobb következetességre tehetsz szert étkezés közben, és még az is előfordulhat, hogy segít kiküszöbölni az étkezések közötti nassolást, és egyéb egészségtelen szokásokat.

A Johns Hopkins Bloomberg Közegészségügyi Főiskolájának egy új kutatása szerint azok, akik gyakran főznek otthon, egészségesebben étkeznek, és kisebb a kalóriabevitelük, mint azoknak, akik kevesebbet főznek. „Az otthon kigondolt és elkészített ételben kevesebb a szénhidrát, kevesebb a cukor és kevesebb a zsír. A felfedezések ugyanakkor azt is mutatják, hogy aki gyakran – hetente hat-hét alkalommal – főz otthon, az akkor is kevesebb kalóriát fogyaszt, amikor úgy dönt, hogy a városban étkezik.

Azzal, hogy az ételhez hozzáadott hozzávalókat saját magad kezeled, a minimálisra csökkentheted a kalóriaszámot, egészségesebb alternatívákat használhatsz fel, és ugyanakkor hasznodra válik, ha a szervezeted bármivel szemben érzékeny, intoleráns, és saját étkezési preferenciáidnak is megfelelhetsz. Az otthoni főzés pedig akár kevesebb időt is vehet fel, mint az online rendelés, vagy az éttermi étkezés.  Nem muszáj kizárólag otthon étkezni! Tudjuk, hogy az étkezési szokások, és az, hogy kivel étkezünk, rendkívül fontosak.

Ha van egy meghatározott hely, ahol élvezheted az étkezést, ami figyelemelterelésektől mentes, az segít jobban kiélvezni a kulináris élményt. Étkezés közben ne gondolj a munkára, kapcsold ki a tévét, legyél jelen. Az emberek az elmúlt időszakban tévézés vagy akár munka közben nassolnak, és egyre többen étkezik a televízió előtt, illetve úgy, hogy a munkahelyen nem veszi ki az ebédszünetet. A tanulmányok szerint hajlamosak vagyunk többet fogyasztani, ha a figyelmünket elvonja a tévé vagy a munka. Testünk a figyelmetlenség miatt nem dolgozza fel az előkészített étel fogyasztásának teljes élményét.

A szeretteinkkel együtt történő főzés lehetővé teszi, hogy minőségi időt tölts új dolgok megtanulásával, és szocializációval. Sokan nyíltabban és könnyebben képesek szocializálódni, ha egy projekten dolgoznak együtt. A főzés kiváló lehetőséget nyújt a beszélgetésre és a kapcsolatteremtésre a szeretteinkkel. Ez az együtt töltött idő ugyanakkor segíthet jobban értékelni az egészséges étkezés fontosságát! Amikor a szeretteinkkel együtt étkezünk, az idő is mintha lassabban telne, és mi sem sietünk annyira a rágással és a tányér gyors kiürítésével, ez pedig segít jobban kiélvezni az étel ízét és textúráját. A tanulmányok szerint a lassan étkező személyeknek nincsenek gondjaik a testsúlyukkal. Amikor túl gyorsan étkezel, előfordulhat, hogy a szervezeted nem veszi észre, amikor már elég táplálékot kapott, ilyenkor pedig többet eszel, mint amennyire szükséged van, és megjelennek az emésztési kényelmetlenségek is.

Próbáld meg betartani az alábbi jótanácsokat:

  • Ha nem lehetséges, hogy naponta a szeretteiddel együtt étkezz, akkor válassz heti egy-két napot arra, hogy együtt főzzetek vagy étkezzetek. Ezzel az előre meghatározott programmal elkerülheted a kaotikus étkezést, és jobban oda figyelhetünk étkezés közben. 
  • Határozz meg szabályokat, amelyeket étkezés közben követnetek kell, mint például, hogy mindenki halkítsa le a telefonját, és szerre meséljétek el, milyen napotok volt, illetve mik a terveitek az elkövetkező napokra. 
  • Az együtt étkezés lehet reggeli, ebéd vagy vacsora. Válaszd azt az étkezést, amelyik a legtöbb időt biztosítja a beszélgetésre és a kapcsolatteremtésre a többiekkel. 
  • Ha általában nem étkeztek együtt, akkor kezdjétek azzal, hogy heti egy étkezést ütemeztek be, és lehetőség szerint növelitek ennek gyakoriságát. 
  • Kérd fel barátaidat és családodat, hogy a lehető legegészségesebb és -táplálóbb ételeket válasszák. Minél többször és minél egészségesebben étkeztek együtt, annál több jótékony hatást tapasztalhattok. 
  • Próbáld úgy szervezni a tevékenységeidet, hogy ne lógjanak bele az étkezési időbe. Ha ez nem lehetséges, akkor készítsetek elő egy parkos piknikes étkezést a zongoraórára menet vagy a korcsolyapálya mellett még a gyerekek tanórán kívüli tevékenységei előtt. Túl könnyűnek tűnhet útközben megállni és gyorsételt rendelni, de egészséges nasit és egy pokrócot becsomagolni ugyanannyira könnyű, és ráadásul sokkal egészségesebb.

Étkezésünk és étkezési szokásainkat egy csomó pszichológia övezi. 

Az étkezés életünk óriási részét képezi, és mi dönthetünk úgy, hogy pozitív hatással legyünk rá! Úgyhogy élvezzük az étkezéseket, élvezzük az időnket és élvezzük a szeretteinkkel töltött időt!

Kettes típusú cukorbetegség esetén étkezz egészséges étrend szerint. 

Oszd meg a kedvenc recepted, amelyet otthon készítesz el, vagy kedvenc étkezési szokásaidat az EGYÜTT LEGYŐZZÜNK A CUKORBETEGSÉGET Facebook-csoportunkban.

EGYÜTT LEGYŐZZÜNK A CUKORBETEGSÉGET

FACEBOOK


A bejegyzés megosztása