Az alvas es a cukorbetegseg

Már egy éjszakai rossz alvás inzulinérzékenységet okozhat egészséges személyeknél”.

Ami még aggasztóbb, hogy egy heti nem megfelelő alvás olyannyira megzavarhatja a vércukorszintet, hogy egy egészséges személy orális glükóztolerancia teszt következtében prediabéteszes minősítést kaphat.

A bizonytalan alvás ugyanakkor több hidrokortizon és adrenalin (stresszhormon) a szervezetbe történő kibocsátását eredményezheti.

Az álmatlan éjszakák okozta krónikus stressz súlyosbíthatja a cukorbetegség tüneteit, és egészségtelen életmódbeli szokásokhoz – pl. dohányzáshoz és ülő életmódhoz – vezethet”.


A jobb alvás elősegítése érdekében Dr. Brewer arra figyelt fel, hogy a napi szintű testmozgás segít az egészséges alvási szokások támogatásában.


A testmozgás ugyanakkor képes növelni az anyagcserét, és állandósítani a vércukorszintet.

A vércukorszint kiegyensúlyozatlansága azt jelentheti, hogy a szervezeted nem rendelkezik elegendő energiával ahhoz, hogy éjjel aludni tudj.

Ezért dr. Brewer azt javasolja, hogy naponta háromszor étkezz egy jót, alacsony glikémiás indexszel rendelkező élelmiszerekből, így megadhatod a szervezetednek azt a táplálékot, amelyre a pihentető alvás fenntartásához szüksége van.

Tartsd egészséges szinten a vércukrod. Cukorbeteg étrend: az egészséges étrend és életmód hozzájárul a vércukorszint szabályozásához. A világjárvány és a karantén (lockdown) ideje alatt a cukorbetegeknek ajánlott betartaniuk néhány óvintézkedést, hogy elkerüljék a vércukorszintjük jelentős ingadozását.

Tartsd egészséges szinten a vércukrod a pandémia és a karanténidőszak alatt. 

 Az egészséges étrend és életmód hozzájárul a vércukorszint szabályozásához. A pandémia ideje alatt mindenki stressz szintje megnövekszik. A pánikállapottal és a félelemmel gyakran találkozhatunk ebben az időszakban, így a cukorbetegeknek ajánlott betartaniuk néhány óvintézkedést, hogy elkerüljék a stressz okozta jelentős mértékű vércukorszint ingadozást.

Íme néhány könnyen gyakorlatba helyezhető jótanács:

  1.  Kiegyensúlyozott étrend: vezess be több rostot az étrendedbe, így normális határok között tarthatod a glikémiás indexed.
  2.  A testmozgás ugyancsak segíthet az egészséges vércukorszint fenntartásában. Otthon is végezhetsz testmozgást. Végezz alacsony intenzitású testmozgást. Ugyanakkor bizonyosodj meg róla, hogy nem éhgyomorra, illetve nem rögtön étkezés után edzel.
  1. Ellenőrizd folyamatosan a vércukorszinted. 

A súlyos szövődmények elkerülése végett ellenőrizd rendszeresen a vércukorszinted. Ez segít megtenni minden szükséges óvintézkedést a megfelelő pillanatban. Ugyanakkor tartsd a kapcsolatot a kezelőorvosoddal, hogy helyes útba igazítást kaphass tőle.

  1. Gondoskodj róla, hogy elegendő mennyiséggel rendelkezel a szükséges gyógyszereidből.

A világjárvány miatt bizonyos gyógyszerek beszerzése és elérhetősége rövid időn belül nehezebbé válhat. Sokaknak van szüksége inzulinra. Tartsd készen az inzulint bármilyen nemű vészhelyzet elkerülése érdekében.

  1. Ne pánikolj be! Az elszigeteltség során sokan küszködnek szorongási és depressziós problémákkal is. Rendkívül fontos, hogy jó mentális állapotban tartsd magad. Próbálkozz különböző tevékenységekkel, amelyektől jobb kedvre derülsz. Esetleg próbálkozz jógával vagy meditálással az általános állapotot javítása érdekében.

A bejegyzés megosztása