Ezt az egészséges ételt a legjobb már előző este elkészíteni.
Tegyünk 1 kg szárított pinto babot egy nagy fazékba; öntsük fel vízzel, fedjük le a fazekat, és hagyjuk a babot egy éjszakán át ázni.
Fedjük le 3 bőr nélküli csirkemellet (bordákkal) vízzel; adjunk hozzá egy-egy teáskanál baromfifűszert és fehér borsot, és főzzük 1 órán át.
Hagyjuk a csirkét kihűlni, majd vegyük le a csontokról, és aprítsuk fel vagy daráljuk le.
A levest tartsuk meg.
A chili elkészítése:
Szűrjük le a babot, hogy eltávolítsuk a felesleges sót.
Aprítsunk fel 1 nagy hagymát, 1 doboz kukoricaszemet, 1 piros paprikát, 1 zöldpaprikát, 4 zellerszárat és 4-6 zöld chilipaprikát; adjuk a babhoz.
Tegyük a zöldségekre a felaprított főtt csirkehúst.
Mérjük ki a főtt csirkéből megmaradt húslevest, és adjunk hozzá még vizet, hogy a teljes folyadék 5 csészényi legyen.
¼ teáskanál édes paprika -pirospaprika
-1 teáskanál kömény
-1 teáskanál kurkuma
1 evőkanál koriander
1 babérlevél
1 csésze alacsony zsírtartalmú folyékony tejszín.
Öntsünk mindent a fazékba.
A gyorsabb eredmény érdekében használhatunk LASSÚFŐZŐT vagy kuktát.
Főzzük 6-8 órán át (vagy pároljuk 10-12 órán át).
A (vörös) PINTO BAB ELŐNYEI
A pinto bab jellegzetes foltjai miatt kapta ezt a nevet. Bár rokona a hagyományos babnak, a Pinto babnak erősebb íze van.
Mexikóban őshonos, és a mexikói konyha számos receptjében megtalálható.
A pinto babot különböző ételek elkészítéséhez felhasználhatjuk. Püréként, levesekben vagy mártásokban is fogyasztható.
Ez a hüvelyes sok szénhidrátot, de számos vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz. A pinto bab jó élelmi rostforrás, amely számos egészségügyi előnnyel jár a szervezetünk számára. A rostok segítenek az emésztési zavarok és betegségek elleni védelemben.
Egy táplálkozással kapcsolatos klinikai vizsgálat során kimutatták, hogy a pinto babban gazdag étrend segíthet az 1-es és 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknek, mivel képes csökkenteni az ebben az állapotban szenvedő betegek által igényelt napi inzulinbevitelt).