A tea hidratál? Mik a tea jótékony hatásai?

 

A szervezetnek a hideg évszakban is folyamatos folyadékpótlásra van szüksége, még akkor is, ha nem érezzük úgy, hogy szükségünk lenne folyadékra, mint a meleg évszakban.

A hideg évszakban a tea forrón vagy hidegen is fogyasztható, és segít kiegészíteni a szükséges folyadékbevitelt, mivel rendkívül előnyös alternatívát nyújt a sima vízzel szemben.


A tea az egyik legnépszerűbb ital a világon. A következő információk részletesen ismertetik az egyes teakategóriák néhány jellemzőjét, hidratáló és dehidratáló hatásait, valamint a teák előnyeit. A cikk végén Ön is képes lesz kiválasztani az Önnek megfelelő teafajtát.


GYÓGYNÖVÉNYES INFÚZIÓ:

Az öt teafajta mellett léteznek gyógyteák is, bár ezek nem tartalmazzák a teanövény leveleit. Ehelyett ezeket az italokat úgy készítik, hogy fűszereket, gyógynövényeket, gyümölcsöket vagy virágokat forró vízbe áztatnak. A gyógyteáknak ezerféle ízvilága van, köszönhetően a főzetek készítéséhez használt sokféle gyógynövénynek.


A gyógyteákat évezredek óta használják a hagyományos gyógyászatban világszerte. A receptek nagyon változatosak, és minden nép kultúrájában megtalálhatók.

A gyógynövényes infúziók segítségével a természetgyógyászat általában enyhe, hétköznapi betegségeket kezel.

A gyógynövények azonban nem azonnal fejtik ki hatásukat, ezért a panaszok nem múlnak el rögtön egy csésze tea elfogyasztása után.

A gyógyteát a lehető legforróbban és lassan, kis kortyokban kell inni.


A gyógynövényteákkal való gyógyításban fontos szerepet játszik a gyógytea fogyasztásának időzítése is, az ajánlások a következők:

-a étvágyat serkentő teát étkezés előtt isszák, 

-az emésztést elősegítő teát csak étkezés után isszák, 

-a vízhajtó teákat a legjobb étkezések között inni, 

-altató teákat lefekvés előtt körülbelül 30 perccel, 

- a hashajtó teákat is esténként fogyasztják.



AROMÁS TEÁK

Az aromás teák a teák és a gyógynövényes infúziók kombinálásával készülnek. 

Alapként zöld teát vagy fekete teát használnak, amelyhez gyógynövényeket, fűszereket és virágokat adnak hozzá, hogy csodálatos ízvilágot hozzanak létre.

A legnépszerűbb ízesített teák közé tartozik az Earl Grey és a Masala Chai.

Az Earl Grey egy népszerű brit tea, amely a fekete teát naranccsal és bergamottal ízesíti. Ez egy olyan főzet, amely a citrusos-gyümölcsös ízeket intenzív malátás jegyekkel ötvözi.

A Masala Chai egy népszerű indiai ital, amely öt fűszert (fekete bors, kardamom, szegfűszeg, fahéj és gyömbér) ötvözi fekete tea (általában Assam vagy Darjeeling) alappal. Ez a főzet fűszeres ízű, amely tej hozzáadásával enyhíthető.



5 FŐ TEA TÍPUS létezik: fehér tea, zöld tea, oolong tea, fekete tea és pu-erh tea. Az aroma és az íz intenzitása függ a feldolgozástól, azaz a tealevelek oxidációjának mértékétől. Ez az 5 teafajta KOFFEINT tartalmaz.  


FEHÉR TEA

A fehér tea a legkevésbé feldolgozott. A legegyszerűbb gyártási folyamaton megy keresztül, amelynek célja, hogy megőrizze természetes megjelenését és ízét. A tealeveleket kézzel szedik, és a szabadban, a napfényben hagyják száradni. A fehér tea készítéséhez csak a teanövény legfiatalabb leveleit használják fel. A termelők általában csak a növény első két levelét szedik le ehhez a teához.

A fehér tea íze általában lágy, finom, virágos-gyümölcsös aromájú és enyhén édeskés. A tea színe világossárga vagy enyhén zöldes árnyalatú.

A fehér tea legjobb egészségügyi előnyei közül néhány a polifenolokhoz kapcsolódik. A polifenolok nagyon nagy mennyiségben találhatók a tealevelekben.


A FEHÉR TEA JÓTÉKONY HATÁSAI:

  • Pozitív energiát nyújt és növeli a reakciókészséget,
  • Segít a rákellenes kezelésben,
  • Segít a testsúlycsökkenésben,
  • Segít az elhízás elleni küzdelemben is,
  • A fehér tea fertőtlenítő, összehúzó és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik,
  • Kevesebb koffeint tartalmaz, mint a zöld tea.

  • ZÖLD TEA

    A második teafajta a zöld tea. A levelek feldolgozása minimális, mert nem oxidálódnak.

    A zöld tealeveleket kézzel szüretelik, majd bambuszszőnyegre vagy vászonra terítik, hogy csökkentsék a nedvességet. Az oxidáció megállítása érdekében a leveleket pörköléssel (kínai módszer) vagy forró levegővel (japán módszer) szárítják.

    A zöld tea legnépszerűbb fajtái a matcha és a sencha. A Sencha zöld tea enyhén édes. A Matcha finom porrá őrölt zöld tea.

    A kínai zöld teáknak finom pirítós és diós aromája van, míg a japán zöld teáknak enyhébb, édesebb aromájuk van, növényi jegyekkel.

    A zöld tea színe általában világoszöld vagy halványsárga.


    A zöld tea rendszeres fogyasztása a következő előnyökkel jár:

  • A zöld tea csökkentheti a rossz leheletet, a zöld teában lévő katechinek gátolják a szájüregi baktériumok szaporodását;
  • Csökkenti a daganatos megbetegedések kockázatát;
  • Segít a 2-ES TÍPUSÚ DIABÉTESZ megelőzésében;
  • Segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket;
  • Csökkenti az összkoleszterinszintet;
  • A zöld tea segít csökkenteni a testzsírt;
  • Nyugtató hatással van a központi idegrendszerre;
  • Segít javítani a pajzsmirigy működését;
  • Segít megelőzni bizonyos ráktípusokat, például a hasnyálmirigyrákot;
  • Hasznos az álmatlanság, a depresszió és a szorongás kezelésében;
  • Javítja az immunrendszert és növeli a szervezet ellenálló képességét;
  • Segít a bélrendszeri betegségek kezelésében és serkenti az emésztőrendszert.



  • OOLONG TEA

    Az oolong tea félig oxidált tea. A tealeveleket kézzel szüretelik, és hagyják elszáradni a víz eltávolítása érdekében. Ezután a leveleket feltekerik, rövid ideig hagyják oxidálódni, majd megszárítják.

    Az oolong tea íze és színe erősebb, mint a zöld teáé, de visszafogottabb, mint a fekete teáé. 

    Az oolong teák virágos illatúak, közepes testűek és bársonyos utóízűek. Az oolong tea színe a halványzöldtől a borostyánszínűig terjedhet.


    AZ OOLONG TEA JÓTÉKONY HATÁSAI:

  • Segít megelőzni a DIABÉTESZT;
  • A teában található polifenolok csökkentik a vércukorszintet és az inzulinszintet. Több tanulmány szerint az Oolong tea rendszeres fogyasztása csökkentheti a 2-ES TÍPUSÚ DIABÉTESZ kockázatát.  Az Oolong tea egyedi hatásai azonban nem annyira részletesen vizsgáltak, mint a fekete vagy a zöld tea hatásai. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint azonban napi 720 ml Oolong tea fogyasztása 16%-kal csökkentheti a DIABÉTESZ kockázatát;
  • Serkenti az anyagcserét és csökkenti a stressz-szintet, helyreállítva a jó közérzetet;
  • Az Oolong teát rendszeresen fogyasztóknak jobb a vérnyomásuk, alacsonyabb a koleszterinszintjük, és náluk kisebb a szív- és érrendszeri betegségek kockázata
  • Egy Kínában végzett tanulmány szerint a teaivóknál 39%-kal alacsonyabb a szívroham kockázata. A vizsgálatot Oolong és zöld tea fogyasztókon végezték;
  • Javítja a kognitív funkciókat, megelőzhet bizonyos neurodegeneratív betegségeket, például az Alzheimer-kórt;

  • JAVASLATOK:

    -Ajánlott napi mennyiség: naponta átlagosan öt csésze Oolong tea fogyasztható.

    -Túlzott fogyasztás esetén a koffein szorongást, fejfájást, álmatlanságot, szívritmuszavart és bizonyos esetekben magas vérnyomást is okozhat. A vashiányban szenvedőknek kerülniük kell a fekete, zöld vagy oolong tea fogyasztását étkezés közben, és C-vitaminban gazdag ételeket kell fogyasztaniuk a vas felszívódásának elősegítése érdekében.

    -A várandós nőknek az Oolong tea fogyasztása előtt, annak koffein- és teintartalma miatt, konzultálniuk kell orvosukkal. 




    FEKETE TEA 

    A fekete tea egy olyan teafajta, amelynek előállítási folyamata hosszabb, a szüreteléstől a félszárításon, a göngyölítésen, a teljes oxidáción és végül a szárításon keresztül minden szakaszon végigmegy. A hosszas előállítási folyamatnak köszönhetően a tea a kávé aromájára emlékeztető merész jegyeket kap. 

    A fekete teákat leggyakrabban Kínában, Indiában és Srí Lankán termesztik.Nevüket arról a régióról kapták, ahol termesztik őket. 

    A fekete tea főzet színe a sötétbarnától a aranyos-vörösig terjedhet. Az Assam fekete tea lágy aromájú, fás jegyekkel. A Darjeeling fekete tea enyhébb, virágos és gyümölcsös ízekkel. A Ceylon fekete tea testes, csokoládés jegyekkel.


    A FEKETE TEA JÓTÉKONY HATÁSAI:

  • Antioxidánsokban gazdag;
  • Tonizáló és energetizáló hatású, a fekete teában található koffein energetizáló hatású az idegrendszerre;
  • Megelőzi a rák kialakulását;
  • A fekete teában található polifenolok támogatják az egészséges sejtek fejlődését, és megállítják a "beteg" sejtek növekedését;
  • Egészségesebb bőr, haj és köröm - a fekete tea támogatja a bőr regenerálódását napégés, gyulladás és ekcéma esetén. B2-, C- és E-vitaminban, cinkben, káliumban és magnéziumban gazdag, amelyek ragyogóbbá, fiatalosabbá teszik a bőrt. Hetente kétszer öblítse le arcát fekete teával, az összetételében lévő aminosavak és antioxidánsok eltávolítják a méreganyagokat, így acrbőre friss és tiszta lesz;
  • Hatásos halitózis ellen;
  • Erősíti a csontrendszert;
  • Egy kevésbé ismert jótékony hatást a fekete teában levő fitokemikáliák fejtenek ki. Bár eddig nem sok kutatás készült a témában, megfigyelték, hogy azoknál a betegeknél, akik étrendjükbe fekete teát is beiktattak, kisebb volt a csontritkulás és a csontozat rendellenességeinek előfordulása.
  •  

    Pu-Erh vagy Pu'er TEA (nyers Pu-erh és érlelt Pu-erh).

    A hagyományos kínai orvoslásban ősidők óta használt Pu-erh tea világszerte ismerté vált egyedülálló összetételéről, amely gazdag aromájú természetes gyógymódként szolgál.

    A leveleket kézzel szedik, szárítják, majd hőkezelésnek vetik alá az oxidáció megakadályozása érdekében. A Pu-erh tea utóoxidált. A folyamatot gondosan ellenőrzik, így a levelek úgy érlelődnek, mint a finom borok. A Pu-erh tealeveleket általában 10 és 15 év között érlelik. A legmagasabb minőségű Pu-erh teákat akár 50 évig is érlelik. Sötétvöröses színük és a fekete tea ízéhez közelebb álló, erőteljes jegyek jellemzik.


    A tea több mint 700 hatóanyagot tartalmaz, köztük vitaminokat (A, C, E, P), ásványi anyagokat (mangán, magnézium, kálium, fluor, foszfor, cink), antioxidánsokat, fehérjéket, galluszsavat, komplex szénhidrátokat, mikro- és makroelemeket, és nyugtató, antioxidáns, vízhajtó, méregtelenítő és energetizáló hatású.


    A PU-ERH TEA JÓTÉKONY HATÁSAI:

  • Serkenti a memóriát;
  • Erősíti a fogakat;
  • Javítja a látást;
  • Visszaállítja a bőr fényességét;
  • Csökkenti a koleszterinszintet;
  • Segít megelőzni a DIABÉTESZT;
  • Kezeli a vérhasat;
  • Méregteleníti a szervezetet;
  • Megelőzi a rák kialakulását;
  • Felgyorsítja az anyagcserét;
  • Lebontja a zsírt, kis mennyiségben (napi 2-3 csésze három hónapon keresztül) segít a fogyásban;
  • Elősegíti és normalizálja az emésztést;
  • Enyhíti a fájdalmat;
  • Megelőzi a korai öregedést;
  • Biztosítja a szív megfelelő működését;
  • Megelőzi a szív- és érrendszeri betegségeket;
  • Hatásos puffadás ellen;
  • Nagy mennyiségben (napi 5-6 csésze) segít a súlygyarapodásban;
  • Növeli a vérnyomást, alacsony vérnyomásúaknak ajánlott;
  • Hatásos hányinger ellen;
  • Szabályozza a vércukorszintet.

  • AJÁNLÁSOK ÉS FIGYELMEZTETÉSEK: 

    Magas vérnyomásban, nyombélfekélyben, vastagbélgyulladásban, gyomorhurutban, súlyos szívproblémákban szenvedők, terhes vagy szoptatós nők, gyermekek és idősek ne fogyasszák ezt a teát.

    A napi 5-6 csészénél több tea vese- és májproblémákat okozhat.




    A teák elkészítési módja: 

    A vizet 80 °C-ra melegítsük fel. Ha forró vizet öntünk a tealevelekre, az tönkreteszi a tea finom ízét, és a főzet keserűvé válik. Hagyjuk állni 1-3 percig. Az áztatási idő egyéni ízléstől függ, a hosszabb idő keserűbb teát eredményez.

    A kutatók arról számoltak be, hogy mérsékelt mennyiségben fogyasztva a koffeintartalmú italok - beleértve a teát is - jótékony hatásúak és ugyanolyan hidratáló hatásúak, mint a víz.


    FIGYELEM: 

     *Más koffeintartalmú italhoz hasonlóan ezeknek a teáknak a nagy mennyiségű fogyasztása is csökkentheti a szervezet vízháztartását.

     (dehidratál)

    *Cukor, természetes vagy mesterséges édesítőszerek vagy tej hozzáadása jelentősen csökkenti a teák jótékony hatását.

    *Ez a cikk tájékoztató jellegű. Mielőtt bármilyen természetgyógyászati kezelésbe kezdene, végezzen allergiatesztet az adott terméktípusokra. Ha krónikus betegségben szenved vagy gyógyszert szed, javasoljuk, hogy a növényi kúra vagy kezelés megkezdése előtt egyeztessen kezelőorvosával.


    A bejegyzés megosztása