A szervezetnek a hideg évszakban is folyamatos folyadékpótlásra van szüksége, még akkor is, ha nem érezzük úgy, hogy szükségünk lenne folyadékra, mint a meleg évszakban.
A hideg évszakban a tea forrón vagy hidegen is fogyasztható, és segít kiegészíteni a szükséges folyadékbevitelt, mivel rendkívül előnyös alternatívát nyújt a sima vízzel szemben.
A tea az egyik legnépszerűbb ital a világon. A következő információk részletesen ismertetik az egyes teakategóriák néhány jellemzőjét, hidratáló és dehidratáló hatásait, valamint a teák előnyeit. A cikk végén Ön is képes lesz kiválasztani az Önnek megfelelő teafajtát.
GYÓGYNÖVÉNYES INFÚZIÓ:
Az öt teafajta mellett léteznek gyógyteák is, bár ezek nem tartalmazzák a teanövény leveleit. Ehelyett ezeket az italokat úgy készítik, hogy fűszereket, gyógynövényeket, gyümölcsöket vagy virágokat forró vízbe áztatnak. A gyógyteáknak ezerféle ízvilága van, köszönhetően a főzetek készítéséhez használt sokféle gyógynövénynek.
A gyógyteákat évezredek óta használják a hagyományos gyógyászatban világszerte. A receptek nagyon változatosak, és minden nép kultúrájában megtalálhatók.
A gyógynövényes infúziók segítségével a természetgyógyászat általában enyhe, hétköznapi betegségeket kezel.
A gyógynövények azonban nem azonnal fejtik ki hatásukat, ezért a panaszok nem múlnak el rögtön egy csésze tea elfogyasztása után.
A gyógyteát a lehető legforróbban és lassan, kis kortyokban kell inni.
A gyógynövényteákkal való gyógyításban fontos szerepet játszik a gyógytea fogyasztásának időzítése is, az ajánlások a következők:
-a étvágyat serkentő teát étkezés előtt isszák,
-az emésztést elősegítő teát csak étkezés után isszák,
-a vízhajtó teákat a legjobb étkezések között inni,
-altató teákat lefekvés előtt körülbelül 30 perccel,
- a hashajtó teákat is esténként fogyasztják.
AROMÁS TEÁK
Az aromás teák a teák és a gyógynövényes infúziók kombinálásával készülnek.
Alapként zöld teát vagy fekete teát használnak, amelyhez gyógynövényeket, fűszereket és virágokat adnak hozzá, hogy csodálatos ízvilágot hozzanak létre.
A legnépszerűbb ízesített teák közé tartozik az Earl Grey és a Masala Chai.
Az Earl Grey egy népszerű brit tea, amely a fekete teát naranccsal és bergamottal ízesíti. Ez egy olyan főzet, amely a citrusos-gyümölcsös ízeket intenzív malátás jegyekkel ötvözi.
A Masala Chai egy népszerű indiai ital, amely öt fűszert (fekete bors, kardamom, szegfűszeg, fahéj és gyömbér) ötvözi fekete tea (általában Assam vagy Darjeeling) alappal. Ez a főzet fűszeres ízű, amely tej hozzáadásával enyhíthető.
5 FŐ TEA TÍPUS létezik: fehér tea, zöld tea, oolong tea, fekete tea és pu-erh tea. Az aroma és az íz intenzitása függ a feldolgozástól, azaz a tealevelek oxidációjának mértékétől. Ez az 5 teafajta KOFFEINT tartalmaz.
FEHÉR TEA
A fehér tea a legkevésbé feldolgozott. A legegyszerűbb gyártási folyamaton megy keresztül, amelynek célja, hogy megőrizze természetes megjelenését és ízét. A tealeveleket kézzel szedik, és a szabadban, a napfényben hagyják száradni. A fehér tea készítéséhez csak a teanövény legfiatalabb leveleit használják fel. A termelők általában csak a növény első két levelét szedik le ehhez a teához.
A fehér tea íze általában lágy, finom, virágos-gyümölcsös aromájú és enyhén édeskés. A tea színe világossárga vagy enyhén zöldes árnyalatú.
A fehér tea legjobb egészségügyi előnyei közül néhány a polifenolokhoz kapcsolódik. A polifenolok nagyon nagy mennyiségben találhatók a tealevelekben.
A FEHÉR TEA JÓTÉKONY HATÁSAI:
ZÖLD TEA
A második teafajta a zöld tea. A levelek feldolgozása minimális, mert nem oxidálódnak.
A zöld tealeveleket kézzel szüretelik, majd bambuszszőnyegre vagy vászonra terítik, hogy csökkentsék a nedvességet. Az oxidáció megállítása érdekében a leveleket pörköléssel (kínai módszer) vagy forró levegővel (japán módszer) szárítják.
A zöld tea legnépszerűbb fajtái a matcha és a sencha. A Sencha zöld tea enyhén édes. A Matcha finom porrá őrölt zöld tea.
A kínai zöld teáknak finom pirítós és diós aromája van, míg a japán zöld teáknak enyhébb, édesebb aromájuk van, növényi jegyekkel.
A zöld tea színe általában világoszöld vagy halványsárga.
A zöld tea rendszeres fogyasztása a következő előnyökkel jár:
OOLONG TEA
Az oolong tea félig oxidált tea. A tealeveleket kézzel szüretelik, és hagyják elszáradni a víz eltávolítása érdekében. Ezután a leveleket feltekerik, rövid ideig hagyják oxidálódni, majd megszárítják.
Az oolong tea íze és színe erősebb, mint a zöld teáé, de visszafogottabb, mint a fekete teáé.
Az oolong teák virágos illatúak, közepes testűek és bársonyos utóízűek. Az oolong tea színe a halványzöldtől a borostyánszínűig terjedhet.
AZ OOLONG TEA JÓTÉKONY HATÁSAI:
JAVASLATOK:
-Ajánlott napi mennyiség: naponta átlagosan öt csésze Oolong tea fogyasztható.
-Túlzott fogyasztás esetén a koffein szorongást, fejfájást, álmatlanságot, szívritmuszavart és bizonyos esetekben magas vérnyomást is okozhat. A vashiányban szenvedőknek kerülniük kell a fekete, zöld vagy oolong tea fogyasztását étkezés közben, és C-vitaminban gazdag ételeket kell fogyasztaniuk a vas felszívódásának elősegítése érdekében.
-A várandós nőknek az Oolong tea fogyasztása előtt, annak koffein- és teintartalma miatt, konzultálniuk kell orvosukkal.
FEKETE TEA
A fekete tea egy olyan teafajta, amelynek előállítási folyamata hosszabb, a szüreteléstől a félszárításon, a göngyölítésen, a teljes oxidáción és végül a szárításon keresztül minden szakaszon végigmegy. A hosszas előállítási folyamatnak köszönhetően a tea a kávé aromájára emlékeztető merész jegyeket kap.
A fekete teákat leggyakrabban Kínában, Indiában és Srí Lankán termesztik.Nevüket arról a régióról kapták, ahol termesztik őket.
A fekete tea főzet színe a sötétbarnától a aranyos-vörösig terjedhet. Az Assam fekete tea lágy aromájú, fás jegyekkel. A Darjeeling fekete tea enyhébb, virágos és gyümölcsös ízekkel. A Ceylon fekete tea testes, csokoládés jegyekkel.
A FEKETE TEA JÓTÉKONY HATÁSAI:
Pu-Erh vagy Pu'er TEA (nyers Pu-erh és érlelt Pu-erh).
A hagyományos kínai orvoslásban ősidők óta használt Pu-erh tea világszerte ismerté vált egyedülálló összetételéről, amely gazdag aromájú természetes gyógymódként szolgál.
A leveleket kézzel szedik, szárítják, majd hőkezelésnek vetik alá az oxidáció megakadályozása érdekében. A Pu-erh tea utóoxidált. A folyamatot gondosan ellenőrzik, így a levelek úgy érlelődnek, mint a finom borok. A Pu-erh tealeveleket általában 10 és 15 év között érlelik. A legmagasabb minőségű Pu-erh teákat akár 50 évig is érlelik. Sötétvöröses színük és a fekete tea ízéhez közelebb álló, erőteljes jegyek jellemzik.
A tea több mint 700 hatóanyagot tartalmaz, köztük vitaminokat (A, C, E, P), ásványi anyagokat (mangán, magnézium, kálium, fluor, foszfor, cink), antioxidánsokat, fehérjéket, galluszsavat, komplex szénhidrátokat, mikro- és makroelemeket, és nyugtató, antioxidáns, vízhajtó, méregtelenítő és energetizáló hatású.
A PU-ERH TEA JÓTÉKONY HATÁSAI:
AJÁNLÁSOK ÉS FIGYELMEZTETÉSEK:
Magas vérnyomásban, nyombélfekélyben, vastagbélgyulladásban, gyomorhurutban, súlyos szívproblémákban szenvedők, terhes vagy szoptatós nők, gyermekek és idősek ne fogyasszák ezt a teát.
A napi 5-6 csészénél több tea vese- és májproblémákat okozhat.
A teák elkészítési módja:
A vizet 80 °C-ra melegítsük fel. Ha forró vizet öntünk a tealevelekre, az tönkreteszi a tea finom ízét, és a főzet keserűvé válik. Hagyjuk állni 1-3 percig. Az áztatási idő egyéni ízléstől függ, a hosszabb idő keserűbb teát eredményez.
A kutatók arról számoltak be, hogy mérsékelt mennyiségben fogyasztva a koffeintartalmú italok - beleértve a teát is - jótékony hatásúak és ugyanolyan hidratáló hatásúak, mint a víz.
FIGYELEM:
*Más koffeintartalmú italhoz hasonlóan ezeknek a teáknak a nagy mennyiségű fogyasztása is csökkentheti a szervezet vízháztartását.
(dehidratál)
*Cukor, természetes vagy mesterséges édesítőszerek vagy tej hozzáadása jelentősen csökkenti a teák jótékony hatását.
*Ez a cikk tájékoztató jellegű. Mielőtt bármilyen természetgyógyászati kezelésbe kezdene, végezzen allergiatesztet az adott terméktípusokra. Ha krónikus betegségben szenved vagy gyógyszert szed, javasoljuk, hogy a növényi kúra vagy kezelés megkezdése előtt egyeztessen kezelőorvosával.