A gyaloglás jót tesz az egészségnek

 Tavaly 2021-ben az egyik legnagyobb nehézségünk a világjárvány miatt elrendelt karantén volt, és az, hogy nem tudtunk biztonságosan találkozni és minőségi időt tölteni szeretteinkkel.  A jó hír az, hogy a parkban való séta alacsony kockázatú, világjárvány-barát társadalmi tevékenység, amely nagy előnyökkel jár a 2-ES TÍPUSÚ DIABÉTESZBEN szenvedők számára. 

A testmozgásnak nem kell bonyolultnak lennie. 


Már egy olyan egyszerű dolog, mint 30 perc élénk tempójú séta minden nap vagy a hét legtöbb napján, segíthet egészségesebb életet élni.


A gyaloglás olyan alacsony terhelésű fizikai tevékenység, amely könnyen beilleszthető a napi rutinba, a nap bármely szakában és az Ön által választott tempóban végezhető. 


Ingyenes, nem igényel bonyolult felszerelést, vagy speciális képzést. 


Tervezze meg, hogy egy hónapon keresztül heti 5 napon át 30 perces sétát tesz. 

Kezdje holnap és folytassa 30 napig! 

Menjen ki a friss levegőre! Szánjon rá napi 30 percet.

Válassza ki a hét napjait, és szervezze meg a napi teendőket úgy, hogy egyetlen napot se hagyjon ki edzés nélkül. Vegye fel a kapcsolatot családtagjaival vagy barátaival, hogy legyen társasága.

Ha egy barát csatlakozik hozzánk a sétán, az növeli a motivációnkat és az elszántságunkat, hogy ragaszkodjunk a tervünkhöz és tartsuk magunkat hozzá. EGYÜTT ERŐSEBBEK VAGYUNK! A hónap során támogathatják és kihívások elé állíthatják egymást, ötleteket cserélhetnek, és motiválhatják egymást.

A motiváció és az felelősség mellett a gyalogló beszélgetések hatására a szervezet több kalóriát éget el, a gyaloglás közbeni beszélgetések növelik az anyagcserét és javítják a hangulatot! 

 A napsütéses, magas hőmérsékletű napokon ne felejtsen el kalapot és egy palack vizet vinni a folyadékpótláshoz. Viseljen könnyű cipőt, amely nem zavarja járás közben. 


Ne feledje, hogy a rendszeres gyaloglásnak számos fontos előnye van a testünk és az elménk számára:

 • Kalóriát éget és segít a fogyásban vagy az egészséges testsúly fenntartásában.
 • Növeli a szív és a tüdő erőnlétét
 • Csökkenti a különböző betegségek, például a szívkoszorúér-betegség, a magas vérnyomás, a stroke és a 2-ES TÍPUSÚ DIABÉTESZ kialakulásának kockázatát, illetve szabályozza azt.
 • Javítja a „jó” koleszterin - HDL-koleszterin - szintjét.
 • Csökkenti bizonyos rákos megbetegedések (például a vastagbélrák) kockázatát.
 • Javítja az immunrendszer működését
 • Erősíti a csontokat és tonizálja az izmokat
 • Javítja az egyensúlyt és a koordinációt
 • Javítja az alvás minőségét és energiával tölt fel
 • Csökkenti a stresszt, javítja a hangulatot és növeli az önbecsülést.
 • Serkenti a kreativitást

Minél gyorsabban, hosszabb ideig és gyakrabban sétálunk, annál több előnyünk származik belőle.Mennyit kell sétálnia egy CUKORBETEGNEK naponta?

A 2-es típusú cukorbetegeknek a jobb általános egészségi állapot és az egészséges testsúly csökkentése vagy megtartása érdekében be kell iktatniuk a napi testmozgást a rutinjukba. A legtöbb ember számára a napi 10.000 lépés nagyszerű általános cél, és a tanulmányok azt mutatják, hogy ez segíthet a fogyásban. Ha azonban eddig nem volt aktív, fontos, hogy megpróbálja elérni ezt a célt. Egy átlagos ember jelenleg napi 3000-4000 lépést tesz meg, ami körülbelül 2,5 km és 4 km közötti távolságot jelent. Ha ez az ön átlaga, kezdjen el egy-két hetente 1000 lépést naponta 1000 lépéssel növelni a 10.000 lépésig.


Például beillesztheti a következő tervet a gyaloglási rutinjába:

1-2. hét - 5.000 lépés/nap

3-4. hét - 6.000 lépés/nap

4-5. hét - 7.000 lépés/nap

6-7. hét - 8.000 lépés/nap

8-9. hét - 9.000 lépés/nap

10-11. hét - 10.000 lépés/nap

A felnőttek körülbelül 2500 lépést tesznek meg kilométerenként, és a tempó az egyéntől függ. 


Tipp: Sokan úgy vélik, hogy a lépésszámlálás motiválja őket, és segít nekik abban, hogy minden nap felmérjék a teljesítményüket. 

A fitneszórák, fitnesz trackerek vagy lépésszámlálók különböző formákban és árfekvésben kaphatók, hogy minden pénztárcának megfeleljenek. Találja meg az Önnek megfelelő lépésszámlálót.  


Az egészséges változások és rutinok nem egyik napról a másikra történnek, hanem idővel. De mire észbe kapunk, a napi 10.000 lépés már az életformánk részévé válhat. Fontos, hogy útközben figyeljünk a testünkre, és forduljunk orvosunkhoz, ha a túl sok gyaloglás bármilyen fájdalmat vagy kellemetlenséget okoz.* 

 Mielőtt új fitnesztervet kezdene, beszéljen orvosával, ha komoly egészségügyi problémái vannak, vagy ha elmúlt 40 éves, és az utóbbi időben keveset mozgott.


Sokan közülünk az elmúlt másfél évben, sőt talán már több éve is ülve dolgoztunk, szocializálódtunk és képernyőkön keresztül kommunikáltunk, ha valamilyen egészségi problémánk van, ami miatt bent maradtunk... Itt az ideje, hogy kimozduljunk egy kis sétára!

Ez a túlzottan sok bent töltött idő gátolhatja a motorikus készségeket, szemproblémákat okozhat és súlygyarapodást idézhet elő.


Parkjaink gyönyörű, biztonságos, hozzáférhető (és ingyenes) helyet biztosítanak a természet megbecsülésére, miközben egészségünket is szolgálják. 

A parkjaink kincset érnek, mozduljon ki és élvezze őket! Még ha nem is lakik park közelében, egy séta a környéken ugyanolyan egészséges, mint egy séta a parkban.


Záró gondolatok...

Milyen napszakban ajánlott sétálni?

Bár a gyaloglás nem csak a fogyást szolgálja - a TIME - amerikai magazin által közzétett cikk megerősíti, hogy a reggeli edzés - különösen éhgyomorra - a legjobb módja a zsírégetésnek, így ideális a fogyáshoz. Ez nagyrészt azért van így, mert a szervezet reggeli hormonösszetétele úgy van beállítva, hogy támogassa ezt a célt - mondja Anthony Hackney, az Észak-Karolinai Chapel Hill-i Egyetem sport- és edzéstudományi tanszékének professzora. 

A gyaloglásban az a jó, hogy bármikor megtehetjük! 

Este - a nyugodtabb alvásért, ebédidőben - az extra energiáért, levegőzésért és összpontosításért, reggel az élénkítésért és tonizálásért.


A cukorbetegeknek enniük kell edzés vagy séta előtt?

Minden ember különböző. 

Vannak, akik inkább sportolás után esznek, mások pedig edzés előtt fogyasztanak egy könnyű harapnivalót. A Diabetes UK szerint: "Egy szelet hajdinakenyér, egy joghurt vagy egy gyümölcs, például alma, jó választás a séta előtti és utáni nassolásra. De ha ön cukorbeteg, akkor a gyaloglás során szükséges étel mennyisége és típusa attól függ, hogy mikor evett utoljára, mennyire éhes és milyen a vércukorszintje."

Az egészséges életmóddal, valamint a cukorbetegség ellenőrzésével és kezelésével kapcsolatos további információkért csatlakozzon ingyenes DIABÉTESZ támogató csoportunkhoz: EGYÜTT LEGYŐZHETJÜK A CUKORBETEGSÉGET


A bejegyzés megosztása