A csoki és a cukorbetegség

Valentin-napon előfordul, hogy a cukorbetegek számára is rendkívüli csábítást jelentenek az édességek. Szerencsére azonban Valentin-napon sem kell kockára tedd az egészséged, mivel számos egészséged módja van az ünneplésnek, csak néhány egyszerű változást kell bevezetned.


Noha a virágokkal jobban kifejezhető a szeretet, az amerikaiak többsége (69 százaléka) inkább csokit szeretne virágcsokor helyett. A csokoládé afrodiziákum, és a szeretet és a boldogság szimbóluma, de ha cukorbeteg vagy, illetve partnered az, akkor a dolgok kicsit komplikáltabbá válnak.


Cukorbetegként a csokifogyasztás lehet a legeslegutolsó dolog, ami az eszedbe jut, de nem minden csokoládé ugyanolyan, nem mindegyik tartalmaz ugyanannyi cukrot, egyesek pedig jobbak, mint mások. Ha te vagy partnered cukorbetegségben szenved, akkor keress magas kakaótartalmú, kevés cukrot és zsírt tartalmazó csokit. Szerencsére számos alternatíva létezik!


Ha cukorbeteg vagyok, ehetek csokoládét?

Ahhoz, hogy erről többet megtudj, először meg kell értened a tejcsokoládé szokásos előállítási folyamatát. A szabványos kereskedelmi csokoládé ízét cukrokkal, zsírokkal és kis mennyiségű kakaóporral teszik jobbá. A felhasznált kakaó általában eléggé hamis. A polcokon megtalálható legtöbb csokoládéalapú desszertben különféle cukrok, hamis kakaópor, ízfokozók és gyenge minőségű kakaóvaj található. Mindig ellenőrizd a tápértékeket, így megbizonyosodhatsz róla, hogy a lehető legnagyobb mértékben részesülsz az elfogyasztani kívánt csokoládé jótékony hatásaiból.


A fekete csokoládé jó a cukorbetegek számára?

Ha mélyre menően nézzük, számos típusú csokoládé létezik, de hogy könnyebbé tegyük, szakaszokra bontottuk őket. 

A fekete csokiban sok a kakaó, félédes, és gyakorlatilag cukormentes. Léteznek fekete csokiszeletek, desszertek, de még kenhető fekete csoki is. Ne feledd, hogy a cukormentes csokoládé és a fekete csokoládé mindig a legjobb választás, a hagyományos tejcsokoládé pedig kerülendő! Ugyanakkor oda kell figyelni a kalóriákra és a zsírtartalomra, mivel a nagy mennyiségű csokoládé árthat az étrendnek, és kihatással lehet a testsúlyra. A mérsékelt fekete csokoládéfogyasztás számos jótékony hatással bír a cukorbetegek számára, de soha sem szabad elfeledni, hogy az adagok ellenőrzése a titok nyitja. Az antioxidáns flavanolok állnak a fekete csokoládéval társított számos jótékony hatás mögött. A kakaóbabok rendkívül nagy mennyiségű antioxidáns flavanolt tartalmaznak.  Ezek a fitokémiai anyagok megtalálhatók még a teában, a szőlőben, a grépfrútban és a borban.

A csokoládé flavanol koncentrációját a felhasznált kakaónövény mennyisége és a kakaó feldolgozási módja adják. Eszerint három általános iránymutatás tartandó be:

  1. A fekete csokoládéban kevesebb a flavonoid, mint a kakaóporban és az édesítetlen sütő csokoládéban. 
  2. Fehér csokoládé nem létezik. 
  3. Fehér csokoládé nem létezik.

Egy az ARYA Atherosclerosis által bemutatott tanulmányban napi 25 gramm fekete, illetve ugyanennyi fehér csokoládét elfogyasztó cukorbetegeket tanulmányoztak nyolc héten keresztül. Nyolc hét után a fekete csokoládét fogyasztók vérnyomása alacsonyabb volt, mint a fehér csokoládét fogyasztóké. Éhgyomorra a vércukorszint szintén alacsonyabb volt a fekete csokoládét fogyasztók esetében.

A csokoládé növeli a vércukorszintet?

Az első felteendő kérdés, amikor arra gondolsz, hogy a csokoládéfogyasztás egészséges-e a cukorbetegek számára az, hogy milyen hatással van a vércukorra. A fekete csokoládé glikémiás indexe (IG) szerencsére alacsony, tehát elfogyasztása esetén nem okozza a vércukorszint gyors megnövekedését. Tartsd kordában a vércukorszinted egy kiegyensúlyozott étrend és egészséged életmód részét képező mérsékelt mennyiségű minőségi csokoládé fogyasztásával. 


Több jó hír is létezik a fekete csokoládé és a vércukorszint közötti kapcsolatról. 

  • A csokoládé képes enyhíteni a kettes típusú cukorbetegséghez vezető problémákat.
  • A mérsékelt csokoládéfogyasztás javíthat az inzulinérzékenységen. 
  • Ugyanakkor inzulinkibocsátásra sarkallhatja a hasnyálmirigy béta-sejtjeit. Mindkét tevékenység képes csökkenteni a vércukorszintet. 
  • A kis mennyiségű cukorbetegeknek szánt csokoládé, illetve a fekete csokoládé fogyasztása tulajdonképpen csökkentheti a vércukorszint emelkedéseit. Mindazonáltal legyél óvatos a csokoládéval!

Miféle csokoládét fogyaszthatnak a cukorbetegek?

A cukorbetegség nem csak egy gyorsan terjedő betegség, hanem számos ember számára életbevágó helyzetet is jelent. Mára szinte minden márka vezetett be cukormentes terméket, hogy segítsen a cukorbetegeknek normális életet élni. A csokoládé önmagában nem édesítőszer, azt számos mesterséges vegyülettel és édesítőszerrel édesítik. Ennek következtében számos cukormentes fekete csokoládé márka található az üzletekben, de akár a gyógyszertárban is.

A cukormentes csokoládé jó a cukorbetegek számára, és melyik a legjobb alacsony cukortartalmú csokoládé?

Egy „cukormentesnek” vagy „gluténmentesnek” nevezett termék sem mindig elfogadható tápanyagok szempontjából, és nem mindig egészséges a cukorbetegek számára. Mindig ellenőrizd a tápértékeket, így megbizonyosodhatsz róla, hogy a lehető legnagyobb mértékben részesülsz a csokoládé jótékony hatásaiból. Amikor a cukorbetegségről általánosan beszélünk, feltételezzük, hogy az érintettek vércukorszintjüket megfelelően szabályozzák.

Tehát igen, a cukormentes csokoládé jó a cukorbetegek számára. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a túlzott fogyasztása vércukorszint-növekedéshez vezethet. Ezért minden úgynevezett csaló étkezés előtt és után feltétlenül ellenőrizd a vércukorszinted. Megjutalmazhatod magad valami édessel, de mindig ellenőrizd a címkén a szénhidráttartalmat, ezzel segíthetsz magadnak kezelni az inzulinszinted.

Milyen mennyiségű csokoládét fogyaszthatsz Valentin-napon, ha cukorbeteg vagy?

Egy barátságos módszer a cukorbetegek számára egy darab ínycsiklandozó fekete csokoládé elfogyasztására az, hogy az adag ne haladja meg a 30 grammot.  Így részesülhetsz a fekete csokoládé tápanyagaiból, kielégíted az édesség iránti vágyad, mindezt anélkül, hogy túlzásba vinnéd a kalória-, telített zsírsav-, szénhidrát- vagy cukorfogyasztást. Ezáltal a vércukorszinted és az inzulinszinted egyaránt kiegyensúlyozott marad.

Alternatív Valentin-napi ajándékok cukorbetegek számára

A Valentin-napi ajándék nem feltétlenül jelenti azt, hogy csoki és kalóriák. A virágok és az ékszerek szintén kiváló ajándékok lehetnek, csakúgy mint egy érdekes könyv, egy pompás sál... vagy inkább hangolódj rá az olyan kellemes tevékenységekre, amelyeket a szerelmeddel együtt végezhettek.

A csodálatos szabadtéri sétákat akkor is lehet élvezni, ha kint hideg van. Öltözzetek fel melegen, és sétáljatok egyet a parkban. Ha bent kell maradnotok, akkor nézzetek meg egy romantikus filmet. Jó szórakozást, és ne tévesszétek szem elől a kalóriákat!


A bejegyzés megosztása