A C VITAMIN ES A CUKORBETEGSEG

Kísérleti tanulmányok azt mutatják, hogy a parenterálisan alkalmazott nagy dózisú C vitamin jótékony érrendszeri hatásokkal bír a kettes típusú cukorbetegségben szenvedőknél.

A C vitamin orális alkalmazása a kettes típusú cukorbetegeknél hemodinamikai hatásokkal járt.

A vérnyomás szigorú ellenőrzése csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek veszélyét a cukorbetegeknél, a C vitamin-kiegészítő (aszkorbinsav) pedig jótékony hatású, olcsó kiegészítő (tehát hagyományos orvosi kezelésük mellett alkalmazott) kezelése lehet a cukorbetegeknek. 


C Vitamin: milyen jótékony hatásokkal bír, melyik a javasolt adag, és hogyan ismerheted fel a C vitaminhiány jeleit

A C vitamin egy nélkülözhetetlen tápanyag, amely gondoskodik a szervezet egészségéről. Az aszkorbinsavként is ismert C vitamin számos élelmiszerben és kiegészítőben megtalálható, támogatja a biológiai funkciók megfelelő működését, mint például a kollagénszintézist és a sebek gyógyulását, valamint számos egyéb jótékony hatással is bír.

A C vitamin egy vízben oldható szerves vegyület. Ez azt jelenti, hogy az emberi szervezet nem képes önmagában a C vitamin termelésre, a napi adagunkat a C vitamint tartalmazó élelmiszerekből kell bevinnünk.

A C vitamin által termelt kollagén ugyancsak számos szövet fő alkotóeleme, mint az ínak, az ínszalagok, a bőr, a szaruhártya, a porcok, a csontok, a belek és a véredények. Emellett az izomszövet körülbelül 2%-a kollagént tartalmaz.

Nagy mennyiségű C vitamin található a szemekben, a mellékvesékben, az agyban, a fehérvérsejtekben, a pajzsmirigyben, a májban és a lépben.

A C vitamin tehát egy természetes orvosság, amely a szervezet megfelelő működését támogatja. 

Fontos megjegyezni, hogy a legjobb C vitamin források a friss gyümölcsök és zöldségek. Megfőzve a C vitamintartalmuk nagy részét elveszíthetik.

Mik a C vitaminhiány jelei

 • Fáradtság;
 • Gyengeség;
 • Ízületi fájdalom;
 • Izomfájdalom;
 • Száraz bőr;
 • Száraz, könnyen töredező haj;
 • Fogínygyulladás;
 • A bőr gyors elkékülése ütés következtében;
 • Orrvérzés;
 • Súlycsökkenés.

Túlzott C vitaminfogyasztás mellékhatásai

Amíg a napi ajánlott mennyiségkorlátokon belül fogyasztod, a C vitamin biztonságos, mellékhatásai nincsenek. A magas, napi 1 000 mg-nál nagyobb dózis azonban azzal járhat, hogy a bélrendszer nem képes beszívni a teljes C vitamintartalmat. Ennek következtében pedig felléphet a hasmenés és a bélrendszeri diszkomfort érzés.

A mellékhatások közé tartoznak a hasi görcsök, a szédelgés, a fáradtság, a fogerózió, a fejfájások és a gyomorégés. Ezek a mellékhatások a C vitamint tartalmazó termékek egy vagy több összetevőjére allergiás személyeknél léphetnek fel.

A túl nagy adag C vitamin alapú kiegészítők ugyanakkor vesekő kialakulásához vezethetnek. 

Javasolt, hogy a hemokromatózisban, vas felszívódási zavarban szenvedők C vitamin alapú kiegészítők szedése előtt egyeztessenek a kezelőorvosukkal, mivel fennáll a szövetek károsításának veszélye.

Az alábbi friss zöldségekben és gyümölcsökben 100 grammonként az alábbiak szerint van jelen a C vitamin:

 1. ZÖLD CSÍPŐSPAPRIKA 242 mg
 2. GUAVA 228 mg
 3. FEKETERIBIZLI 181 mg
 4. PETREZSELYEM 152 mg
 5. PIROS ÉDESPAPRIKA   142 mg
 6. KIVI 93 gr
 7. BROKKOLI 90 mg
 8. ZÖLD ÉDESPAPRIKA 80 mg
 9. CITROM 77 mg
 10. PERSIMMON - Japán datolya 66 mg
 11. EPER 60 mg
 12. NARANCS 53 mg
 13. KARFIOL 46 mg
 14. FEJESKÁPOSZTA 44 mg
 15. MANGÓ 36 mg
 16. SZENVEDÉLYGYÜMÖLCS 30 mg
 17. SZEDER 21 mg
 18. FEHÉR BURGONYA 20 mg
 19. ÉDESBURGONYA 2 mg
 20. CHILLI-SZÓSZ 75 mg

A bejegyzés megosztása