🍔KETTES TÍPUSÚ CUKORBETEGEKNEK ajánlott hamburger receptek

A kettes tĂ­pusĂș cukorbetegsĂ©gben szenvedƑk szĂĄmĂĄra javasolt, hogy egĂ©sz Ă©letĂŒk sorĂĄn egĂ©szsĂ©ges Ă©trendet kövessenek, Ă©s mindig helyes tĂĄplĂĄlkozĂĄsi döntĂ©seket hozzanak, mert Ă­gy urai lehetnek a betegsĂ©gnek, azonban nĂ©ha mindenki megĂ©rdemel egy kis nassolĂĄst, Ă­zlelƑbimbĂłink kĂ©nyeztetĂ©sĂ©t.

Tudjuk, hogy a hamburger egĂ©szsĂ©gtelen, Ă©s ha nĂĄlad CUKORBETEGSÉGGEL diagnosztizĂĄltak, de szereted a hamburgert, akkor tudnod kell, hogy egyre gyakrabban jelennek meg olyan receptek, amelyek nem befolyĂĄsoljĂĄk negatĂ­van azt az egĂ©szsĂ©ges Ă©trendet, amelyet mindnyĂĄjan kĂŒzdĂŒnk nap mint nap betartani.

Egyre több Ă©tterem rukkol elƑ ezen Ă©telfĂ©le egĂ©szsĂ©gesebb vĂĄltozataival, mivel az egĂ©szsĂ©ges receptek irĂĄnti igĂ©nyek jelentƑsen megnƑttek a vendĂ©gek körĂ©ben. 


Tudjuk, hogy a megnövekedett vĂ©rcukorszint sĂșlyos egĂ©szsĂ©gĂŒgyi problĂ©mĂĄkhoz vezethet, amelyek kihatnak a szĂ­vre, az idegrendszerre, a vesĂ©kre, a szemekre Ă©s a lĂĄbakra, ha nem tartjuk kordĂĄban. A CUKORBETEGEK szĂĄmĂĄra elengedhetetlen, hogy vĂ©rcukorszintjĂŒket normĂĄlis Ă©rtĂ©kek között tartsĂĄk.


Hogyan kezeljĂŒk a KETTES TÍPUSÚ CUKORBETEGSÉGET?

A KETTES TÍPUSÚ CUKORBETEGEK jĂłl kiegyensĂșlyozott Ă©trend kivĂĄlasztĂĄsĂĄval, az erƑsen feldolgozott, cukrozott, valamint nagy sĂł-, zsĂ­r- Ă©s szĂ©nhidrĂĄttartalmĂș Ă©lelmiszerek elkerĂŒlĂ©sĂ©vel kezelhetik betegsĂ©gĂŒket. A fent emlĂ­tett összetevƑkben gazdag Ă©lelmiszereket helyettesĂ­teni, illetve teljesen elkerĂŒlni szĂŒksĂ©ges.


A zsĂ­rokban Ă©s kalĂłriĂĄkban gazdag Ă©trendek fellendĂ­tik a testsĂșlynövekedĂ©st, a tĂșlsĂșlyossĂĄg pedig növeli a KETTES TÍPUSÚ CUKORBETEGSÉGGEL kapcsolatos veszĂ©lyeketA szĂ©nhidrĂĄtok emĂ©sztĂ©s következtĂ©ben cukorrĂĄ alakulnak, amely utĂłlag bejut a vĂ©rkeringĂ©sbe, Ă©s növeli a vĂ©rcukorszintet. A cukorbetegek szĂĄmĂĄra nem az javasolt, hogy nĂ©hĂĄny Ă©lelmiszert teljesen elkerĂŒljenek, hanem inkĂĄbb, hogy bizonyos tĂ­pusĂș Ă©telfajtĂĄk fogyasztĂĄsĂĄt korlĂĄtozzĂĄk.


A hamburgerek magas zsĂ­r-, kalĂłria- Ă©s sĂłtartalmuk rĂ©vĂ©n ĂĄltalĂĄban egĂ©szsĂ©gtelenek. Ha cukorbetegek vagyunk, de azĂ©rt kĂ­vĂĄnjuk a hamburgert, vannak egĂ©szsĂ©gesebb vĂĄltozatok, amelyek a kalĂłria-, a zsĂ­r- Ă©s szĂ©nhidrĂĄttartalom csökkentĂ©sĂ©vel segĂ­tenek csökkenteni a testsĂșlyunkat.


A dietetikusok javaslatai Ă©rtelmĂ©ben kevesebb zsĂ­rtartalmĂș alternatĂ­vĂĄval kell prĂłbĂĄlkoznunk, illetve akĂĄr vegetĂĄriĂĄnus burgert is megkĂłstolhatunk, ami ugyanolyan Ă­zletes lehet.


A gyorsĂ©ttermekben talĂĄlhatĂł burgerek zsĂ­rral telĂ­tett vörös hĂșssal vannak tele, tehĂĄt a szĂ­nhĂșssal kĂ©szĂŒlt vagy vegĂĄn vĂĄltozat vĂĄlasztĂĄsa segĂ­thet csökkenteni a kalĂłria- Ă©s zsĂ­rtartalmat. 


Alåbb olvashatunk néhåny egészséges burgervåltozatot:


 • Bucimentes burger:
 • Erre talĂĄn az a reakciĂłnk, hogy a burger hogyan lehet „bucimentes”? 

  A bucimentes burgerek egyre nĂ©pszerƱbbĂ© vĂĄlnak az egĂ©szsĂ©gtudatos Ă©s egĂ©szsĂ©ges Ă©letmĂłdjukat megtartani, testsĂșlyokat pedig szabĂĄlyozni kĂ­vĂĄnĂł szemĂ©lyek körĂ©ben.


  A kenyĂ©r kikĂŒszöbölĂ©se a szĂ©nhidrĂĄtoktĂłl valĂł megszabadulĂĄst jelenti, ez pedig a vĂ©rcukorszint csökkenĂ©sĂ©t eredmĂ©nyezi. 

  – KenyĂ©r helyett hasznĂĄljunk salĂĄtĂĄt, paprikĂĄt vagy gombĂĄt, 

  – Kereskedelemben vĂĄsĂĄrolt feldolgozott zsĂ­ros hĂșspogĂĄcsa helyett hasznĂĄljunk fĂŒstölt marhahĂșst, darĂĄlt szĂĄrnyashĂșst, valamint grillezett vagy sĂŒtƑben elkĂ©szĂ­tett gombĂĄt.


  Az egyik legjobb, a KETO DIÉTÁHOZ kivĂĄlĂłan illƑ buci alternatĂ­va az ĂłriĂĄsi Portobello gomba. ElĂ©g nagy ahhoz, hogy egyben tartsa a hamburgert, Ă©s szaftossĂĄgot kölcsönöz a kĂ©szĂ­tmĂ©nynek.


  A burgerrecepteket kĂŒlönbözƑ Ă­zekkel egĂ©szĂ­thetjĂŒk ki:

  – keverjĂŒnk reszelt cukkinit Ă©s barbecue szĂłszt a hĂșspogĂĄcsĂĄba. 

  – a megformĂĄlt hĂșspogĂĄcsĂĄt Ă©s a gombĂĄt sĂŒssĂŒk grillsĂŒtƑn vagy tepsin, majd helyezzĂŒnk rĂĄ sajt- Ă©s avokĂĄdĂłszeleteket, hogy egy igazĂĄn Ă­nycsiklandĂł BURGERT hozzunk lĂ©tre. – a barbecue szĂłsz a kulcsfontossĂĄgĂș összetevƑje ennek a marhaburgernek. 

  – A grillezett vagy sĂŒtƑben megsĂŒtött gomba Ă­nyencsĂ©g, adjunk hozzĂĄ fĂŒstölt paprikaport (cayenne-paprikareszelĂ©ket is hozzĂĄadhatunk, ha pikĂĄnsra szeretnĂ©nk) Ă©s a szĂłszozott cukkinit.

 • Teljes kiƑrlĂ©sƱ bĂșzalisztbƑl kĂ©szĂŒlt buci:

 • Ha otthon sĂŒtjĂŒk a hamburgert, fehĂ©r lisztbƑl kĂ©szĂŒlt buci helyett hasznĂĄljunk teljes kiƑrlĂ©sƱ bĂșzĂĄbĂłl kĂ©szĂŒlt bucit.


  A teljes kiƑrlĂ©sƱ gabonĂĄk glikĂ©miĂĄs indexe kisebb, mint a feldolgozott szĂ©nhidrĂĄtokĂ©, mint amilyen a fehĂ©r kenyĂ©rben talĂĄlhatĂł, tehĂĄt nem növelik ugyanannyira gyorsan a vĂ©rcukorszintet.


  TöröljĂŒk a tĂșrĂłt Ă©s a majonĂ©zt a feltĂ©tek listĂĄjĂĄrĂłl, mivel zsĂ­rban Ă©s kalĂłriĂĄkban gazdagok. 

  HelyettesĂ­tsĂŒk mĂ©g több salĂĄtĂĄval Ă©s zöldsĂ©ggel, Ă©s ha tehetjĂŒk, vĂĄlasszunk csökkent zsĂ­r- Ă©s sĂłtartalmĂș szĂłszokat. SzĂĄmos szĂłszt otthon is elkĂ©szĂ­thetĂŒnk. 


  Ha csipszet is szeretnĂ©nk a burgerhez hozzĂĄadni, akkor a kemencĂ©ben sĂŒlt csipszburgonyĂĄt vĂĄlasszuk az olajos csipszek Ă©s hasĂĄbburgonya helyett, mivel a vastagabbra vĂĄgott burgonya sĂŒtĂ©s közben kevesebb zsĂ­rt szĂ­v magĂĄba.


 • CsicseriborsĂłs burger:
 • A csicseriborsĂł, a lencse Ă©s az egyĂ©b hĂŒvelyesek mind rĂ©szei a cukorbetegsĂ©g kezelĂ©sĂ©nek. Csökkentik a vĂ©rcukorszintet Ă©tkezĂ©s utĂĄn, csökkentik a „rossz” koleszterint (LDL) Ă©s növelik a „jó” koleszterin (HDL). 

  Ezek az Ă­zletes növĂ©nyi burgerek Ă©trendĂŒnk kivĂĄlĂł rĂ©szeivĂ© vĂĄlhatnak.


  HozzĂĄvalĂłk:

  – 1 konzerv csicseriborsĂł megmosva Ă©s leszƱrve 

  – 1/3 bögre feldarabolt sĂĄrgarĂ©pa 

  – 1/3 bögre fƱszerezett kruton 

  – 1/4 bögre friss petrezselyem, felaprĂ­tva 

  – 1/4 bögre hagyma, felaprĂ­tva 

  – 1 felvert tojĂĄsfehĂ©rje 

  – 1 teáskanál fokhagyma, felaprítva 

  – 1 evƑkanĂĄl citromhĂ©j, felaprĂ­tva 

  – negyed teáskanál feketebors 

  – negyed teĂĄskanĂĄl sĂł vagy annĂĄl kevesebb, Ă­zlĂ©s szerint. 

  – tapadĂĄsgĂĄtlĂł sĂŒtƑspray 

  – 4 teljes kiƑrlĂ©sƱ lisztbƑl kĂ©szĂŒlt hamburger buci,

  – Szalsza, 

  – paradicsom Ă©s salĂĄtaszeletek (opcionĂĄlis, de ajĂĄnlott)


  Elkészítés:

  – Egy konyharobotban keverjĂŒk össze a csicseriborsĂłt, a rĂ©pĂĄt, a krutont, a petrezselymet, a hagymĂĄt, a tojĂĄsfehĂ©rjĂ©t, a fokhagymĂĄt, a citromhĂ©jat, a borsot Ă©s a sĂłt. 

  – A keverĂ©kbƑl kĂ©szĂ­tsĂŒnk nĂ©gy darab pogĂĄcsĂĄt.

  – KenjĂŒnk meg egy nagy tapadĂĄsmentes serpenyƑt sĂŒtƑsprayjel, Ă©s hevĂ­tsĂŒk fel közepes tƱzön, 

  – SĂŒssĂŒk a pogĂĄcsĂĄkat 4-5 percig, amĂ­g meg nem pirulnak, majd fordĂ­tsuk meg Ƒket, Ă©s sĂŒssĂŒk tovĂĄbbi 4-5 percig, illetve addig, amĂ­g Ășgy nem lĂĄtjuk, hogy elkĂ©szĂŒltek. SĂŒtĂ©s közben sĂŒtƑsprayjel befĂșjhatjuk a pogĂĄcsĂĄkat, ha ropogĂłsabbra szeretnĂ©nk Ƒket sĂŒtni. 


  Tetszés szerint szolgåljuk fel a burgereket a bucikon paradicsommal, salåtåval és szalszåval. • Lazac Ă©s tƑkehal burger
 • Egy friss lazacbĂłl Ă©s tƑkehalbĂłl, fƱszerekkel Ă©s ĂșjhagymĂĄval Ă­zesĂ­tett, teljes kiƑrlĂ©sƱ lisztbƑl kĂ©szĂŒlt buciban ropogĂłs salĂĄtĂĄval felszolgĂĄlt burger kivĂĄlĂł Ă©s szĂ­vbarĂĄt helyettesĂ­tƑ lehet.

   

  HozzĂĄvalĂłk:

   – bƑr nĂ©lkĂŒli, kicsontozott tƑkehalfilĂ© Ă©s bƑr nĂ©lkĂŒli, kicsontozott lazacfilé 

  – 1 tojás 

  – 1 tojĂĄs Ă©s 1/2 citrom 

  – 4  durvĂĄn felvagdalt Ășjhagyma  

  – 4  durvĂĄn felvagdalt Ășjhagyma  

  – borsszemek 

  – 4 teljes kiƑrlĂ©sƱ bĂșzalisztbƑl kĂ©szĂŒlt buci 

  – saláta 

  – 2 nagy szeletekre vágott paradicsom 

  – 1 vöröshagyma

  Elkészítés:

  – Konyharobotban keverjĂŒk össze Ă©s pĂ©pesĂ­tsĂŒk a tƑkehalat, a lazac felĂ©t, a tojĂĄst Ă©s a citromlevet. 

  – A megmaradt lazacot kockĂĄzzuk fel, Ă©s keverjĂŒnk bele ĂșjhagymĂĄt, kaprot Ă©s paprikĂĄt. A legjobb eredmĂ©nyekĂ©rt kĂ©zzel keverjĂŒk jĂłl össze. 

  – Osszuk el az összetevƑket nĂ©gy egyenlƑ rĂ©szre, Ă©s formĂĄzzuk. 

  – HelyezzĂŒk a hƱtƑbe 10 percre, Ă©s közben kĂ©szĂ­tsĂŒk el a salĂĄtĂĄt. 

  – SĂŒssĂŒk grillsĂŒtƑn a halpogĂĄcsĂĄk mindkĂ©t felĂ©t 4-5 percig tapadĂĄsmentes sĂŒtƑpapĂ­ron. 

  – Egy teljes kiƑrlĂ©sƱ bucira helyezzĂŒnk salĂĄtĂĄt, paradicsomot, uborkĂĄt Ă©s vöröshagymĂĄt, majd Ă©lvezzĂŒk az Ă­zeket. 

  Kaporral és díszítésként egy citromszelettel szolgåljuk fel. • PulykahĂșs burger
 • A pulykaburger a kedvencĂŒnk, a csökkent szĂ©nhidrĂĄttartalmĂș vĂĄltozat pedig ideĂĄlis a CUKORBETEGEK szĂĄmĂĄra. Ehhez a pulykaburgerhez nincs szĂŒksĂ©g bucira. A pulykahĂșspogĂĄcsa elkĂ©szĂ­tĂ©sĂ©hez adjunk a keverĂ©khez egy negyed bögre zabpelyhet.


  Ha gyakorlatilag szĂ©nhidrĂĄtmentes burgert szeretnĂ©nk, hagyjuk ki a zabpelyhet. A pulykaburger zabpehely nĂ©lkĂŒl valamivel lĂĄgyabb. HelyezzĂŒk sĂŒtƑbe, mert a grillezƑ rĂĄcsai között a tƱzbe eshetnek.


  HozzĂĄvalĂłk:

  – 1 gĂ©ppel ledarĂĄlt pulykamell 

  – 1/4 bögre paprika 

  – 1/4 bögre zabpehely; sĂŒtƑben valĂł elkĂ©szĂ­tĂ©s esetĂ©n ugorjuk ĂĄt 

  – 3 evƑkanál dijoni mustár 

  – 1 evƑkanál fokhagymapor 

  – 2 evƑkanál hagymapor vagy apróra vágott hagyma.

  – 1 evƑkanĂĄl olasz fƱszerkeverĂ©k (oregano, kakukkfƱ, csĂ­pƑs paprika, rozmaring)

  – guacamole salĂĄta: 1 sĂŒlt avokĂĄdĂł, 1 felaprĂ­tott hagyma, 1 feldarabolt paradicsom, 1 evƑkanĂĄl citromlĂ©, sĂł, bors)


  Elkészítés:

  – Egy edĂ©nyben keverjĂŒk össze a fent leĂ­rt hozzĂĄvalĂłkat. 

  – Az eredmĂ©nyt formĂĄzzuk pogĂĄcsa alakĂșra. 

  – SĂŒssĂŒk a pulykaburger pogĂĄcsĂĄk mindkĂ©t felĂ©t 10-10 percig, illetve addig, amĂ­g el nem kĂ©szĂŒlnek. 

  – ÍzesĂ­tsĂŒk salĂĄtĂĄval, paradicsommal Ă©s guacamole salĂĄtĂĄval mellĂ©. 


 • Lehetetlen burger – Ă­zig-vĂ©rig vegĂĄn
 • Az Impossible burger egy növĂ©nyi alapĂș buci, amely nĂ©hĂĄny kulcsfontossĂĄgĂș, „hĂșsos” megjelenĂ©st Ă©s aromĂĄt kölcsönzƑ elembƑl ĂĄll össze. 

  A hĂșshelyettesĂ­tƑ zamatos, szĂłja Ă©s burgonya fehĂ©rjĂ©k kombinĂĄciĂłja rĂ©vĂ©n biztosĂ­tja a szĂŒksĂ©ges fehĂ©rjeadagot.

  AlapvetƑ szerkezetĂ©t ezek a fehĂ©rjĂ©k adjĂĄk, azonban van nĂ©hĂĄny elengedhetetlen összetevƑ, amelyeknek köszönhetƑen elnyeri a hĂșshelyettesĂ­tƑ cĂ­mre mĂ©ltĂł aromĂĄt Ă©s megjelenĂ©st. 

  – Az Ă©lesztƑkivonat aromĂĄt kölcsönöz, 

  – A kĂłkusz- Ă©s napraforgĂłolaj nedvesen tartja, 

  – A metilcellulĂłz Ă©s Ă©tkezĂ©si kemĂ©nyĂ­tƑ összeköti a keverĂ©ket.


  Az Impossible burger Ă©s a vegetĂĄriĂĄnus kolbĂĄszok Ășj magaslatokra emeltĂ©k a növĂ©nyi alapĂș Ă©tkezĂ©st.


  Mennyire gyakran fogyasszuk a kereskedelemben elĂ©rhetƑ burger helyettesĂ­tƑket, a vegĂĄn vĂĄltozatokat?

  AlkalomadtĂĄn Ă­zleljĂŒk Ƒket, ne prĂłbĂĄljuk meg helyettesĂ­teni velĂŒk a napi Ă©tkezĂ©s rĂ©szĂ©t kĂ©pezƑ friss/sĂŒlt/pĂĄrolt zöldsĂ©geket. 

  Ez kĂŒlönösen akkor Ă©rvĂ©nyes, ha figyelembe vesszĂŒk a kenyĂ©rben, a tĂșrĂłban Ă©s a kalĂłriadĂșs fƱszerek kalĂłriatartalmĂĄt. Ilyenek pĂ©ldĂĄul a majonĂ©z, a ketchup, valamint egyĂ©b szĂłszok.


  Csatlakozzunk ehhez a csodås közösséghez itt, ha tovåbbi ötleteket szeretnénk az egészséges, cukorbetegbaråt életmóddal kapcsolatban, valamint élvezni szeretnénk az ínycsiklandozó recepteket.


  A bejegyzés megosztåsa