A kettes tĂpusĂș cukorbetegsĂ©gben szenvedĆk szĂĄmĂĄra javasolt, hogy egĂ©sz Ă©letĂŒk sorĂĄn egĂ©szsĂ©ges Ă©trendet kövessenek, Ă©s mindig helyes tĂĄplĂĄlkozĂĄsi döntĂ©seket hozzanak, mert Ăgy urai lehetnek a betegsĂ©gnek, azonban nĂ©ha mindenki megĂ©rdemel egy kis nassolĂĄst, ĂzlelĆbimbĂłink kĂ©nyeztetĂ©sĂ©t.
Tudjuk, hogy a hamburger egĂ©szsĂ©gtelen, Ă©s ha nĂĄlad CUKORBETEGSĂGGEL diagnosztizĂĄltak, de szereted a hamburgert, akkor tudnod kell, hogy egyre gyakrabban jelennek meg olyan receptek, amelyek nem befolyĂĄsoljĂĄk negatĂvan azt az egĂ©szsĂ©ges Ă©trendet, amelyet mindnyĂĄjan kĂŒzdĂŒnk nap mint nap betartani.
Egyre több Ă©tterem rukkol elĆ ezen Ă©telfĂ©le egĂ©szsĂ©gesebb vĂĄltozataival, mivel az egĂ©szsĂ©ges receptek irĂĄnti igĂ©nyek jelentĆsen megnĆttek a vendĂ©gek körĂ©ben.Â
Tudjuk, hogy a megnövekedett vĂ©rcukorszint sĂșlyos egĂ©szsĂ©gĂŒgyi problĂ©mĂĄkhoz vezethet, amelyek kihatnak a szĂvre, az idegrendszerre, a vesĂ©kre, a szemekre Ă©s a lĂĄbakra, ha nem tartjuk kordĂĄban. A CUKORBETEGEK szĂĄmĂĄra elengedhetetlen, hogy vĂ©rcukorszintjĂŒket normĂĄlis Ă©rtĂ©kek között tartsĂĄk.
Hogyan kezeljĂŒk a KETTES TĂPUSĂ CUKORBETEGSĂGET?
A KETTES TĂPUSĂ CUKORBETEGEK jĂłl kiegyensĂșlyozott Ă©trend kivĂĄlasztĂĄsĂĄval, az erĆsen feldolgozott, cukrozott, valamint nagy sĂł-, zsĂr- Ă©s szĂ©nhidrĂĄttartalmĂș Ă©lelmiszerek elkerĂŒlĂ©sĂ©vel kezelhetik betegsĂ©gĂŒket. A fent emlĂtett összetevĆkben gazdag Ă©lelmiszereket helyettesĂteni, illetve teljesen elkerĂŒlni szĂŒksĂ©ges.
A zsĂrokban Ă©s kalĂłriĂĄkban gazdag Ă©trendek fellendĂtik a testsĂșlynövekedĂ©st, a tĂșlsĂșlyossĂĄg pedig növeli a KETTES TĂPUSĂ CUKORBETEGSĂGGEL kapcsolatos veszĂ©lyeket
A szĂ©nhidrĂĄtok emĂ©sztĂ©s következtĂ©ben cukorrĂĄ alakulnak, amely utĂłlag bejut a vĂ©rkeringĂ©sbe, Ă©s növeli a vĂ©rcukorszintet. A cukorbetegek szĂĄmĂĄra nem az javasolt, hogy nĂ©hĂĄny Ă©lelmiszert teljesen elkerĂŒljenek, hanem inkĂĄbb, hogy bizonyos tĂpusĂș Ă©telfajtĂĄk fogyasztĂĄsĂĄt korlĂĄtozzĂĄk.
A hamburgerek magas zsĂr-, kalĂłria- Ă©s sĂłtartalmuk rĂ©vĂ©n ĂĄltalĂĄban egĂ©szsĂ©gtelenek. Ha cukorbetegek vagyunk, de azĂ©rt kĂvĂĄnjuk a hamburgert, vannak egĂ©szsĂ©gesebb vĂĄltozatok, amelyek a kalĂłria-, a zsĂr- Ă©s szĂ©nhidrĂĄttartalom csökkentĂ©sĂ©vel segĂtenek csökkenteni a testsĂșlyunkat.
A dietetikusok javaslatai Ă©rtelmĂ©ben kevesebb zsĂrtartalmĂș alternatĂvĂĄval kell prĂłbĂĄlkoznunk, illetve akĂĄr vegetĂĄriĂĄnus burgert is megkĂłstolhatunk, ami ugyanolyan Ăzletes lehet.
A gyorsĂ©ttermekben talĂĄlhatĂł burgerek zsĂrral telĂtett vörös hĂșssal vannak tele, tehĂĄt a szĂnhĂșssal kĂ©szĂŒlt vagy vegĂĄn vĂĄltozat vĂĄlasztĂĄsa segĂthet csökkenteni a kalĂłria- Ă©s zsĂrtartalmat.Â
Alåbb olvashatunk néhåny egészséges burgervåltozatot:
Erre talĂĄn az a reakciĂłnk, hogy a burger hogyan lehet âbucimentesâ?Â
A bucimentes burgerek egyre nĂ©pszerƱbbĂ© vĂĄlnak az egĂ©szsĂ©gtudatos Ă©s egĂ©szsĂ©ges Ă©letmĂłdjukat megtartani, testsĂșlyokat pedig szabĂĄlyozni kĂvĂĄnĂł szemĂ©lyek körĂ©ben.
A kenyĂ©r kikĂŒszöbölĂ©se a szĂ©nhidrĂĄtoktĂłl valĂł megszabadulĂĄst jelenti, ez pedig a vĂ©rcukorszint csökkenĂ©sĂ©t eredmĂ©nyezi.Â
â KenyĂ©r helyett hasznĂĄljunk salĂĄtĂĄt, paprikĂĄt vagy gombĂĄt,Â
â Kereskedelemben vĂĄsĂĄrolt feldolgozott zsĂros hĂșspogĂĄcsa helyett hasznĂĄljunk fĂŒstölt marhahĂșst, darĂĄlt szĂĄrnyashĂșst, valamint grillezett vagy sĂŒtĆben elkĂ©szĂtett gombĂĄt.
Az egyik legjobb, a KETO DIĂTĂHOZ kivĂĄlĂłan illĆ buci alternatĂva az ĂłriĂĄsi Portobello gomba. ElĂ©g nagy ahhoz, hogy egyben tartsa a hamburgert, Ă©s szaftossĂĄgot kölcsönöz a kĂ©szĂtmĂ©nynek.
A burgerrecepteket kĂŒlönbözĆ Ăzekkel egĂ©szĂthetjĂŒk ki:
â keverjĂŒnk reszelt cukkinit Ă©s barbecue szĂłszt a hĂșspogĂĄcsĂĄba.Â
â a megformĂĄlt hĂșspogĂĄcsĂĄt Ă©s a gombĂĄt sĂŒssĂŒk grillsĂŒtĆn vagy tepsin, majd helyezzĂŒnk rĂĄ sajt- Ă©s avokĂĄdĂłszeleteket, hogy egy igazĂĄn ĂnycsiklandĂł BURGERT hozzunk lĂ©tre. â a barbecue szĂłsz a kulcsfontossĂĄgĂș összetevĆje ennek a marhaburgernek.Â
â A grillezett vagy sĂŒtĆben megsĂŒtött gomba ĂnyencsĂ©g, adjunk hozzĂĄ fĂŒstölt paprikaport (cayenne-paprikareszelĂ©ket is hozzĂĄadhatunk, ha pikĂĄnsra szeretnĂ©nk) Ă©s a szĂłszozott cukkinit.
Ha otthon sĂŒtjĂŒk a hamburgert, fehĂ©r lisztbĆl kĂ©szĂŒlt buci helyett hasznĂĄljunk teljes kiĆrlĂ©sƱ bĂșzĂĄbĂłl kĂ©szĂŒlt bucit.
A teljes kiĆrlĂ©sƱ gabonĂĄk glikĂ©miĂĄs indexe kisebb, mint a feldolgozott szĂ©nhidrĂĄtokĂ©, mint amilyen a fehĂ©r kenyĂ©rben talĂĄlhatĂł, tehĂĄt nem növelik ugyanannyira gyorsan a vĂ©rcukorszintet.
TöröljĂŒk a tĂșrĂłt Ă©s a majonĂ©zt a feltĂ©tek listĂĄjĂĄrĂłl, mivel zsĂrban Ă©s kalĂłriĂĄkban gazdagok.Â
HelyettesĂtsĂŒk mĂ©g több salĂĄtĂĄval Ă©s zöldsĂ©ggel, Ă©s ha tehetjĂŒk, vĂĄlasszunk csökkent zsĂr- Ă©s sĂłtartalmĂș szĂłszokat. SzĂĄmos szĂłszt otthon is elkĂ©szĂthetĂŒnk.Â
Ha csipszet is szeretnĂ©nk a burgerhez hozzĂĄadni, akkor a kemencĂ©ben sĂŒlt csipszburgonyĂĄt vĂĄlasszuk az olajos csipszek Ă©s hasĂĄbburgonya helyett, mivel a vastagabbra vĂĄgott burgonya sĂŒtĂ©s közben kevesebb zsĂrt szĂv magĂĄba.
A csicseriborsĂł, a lencse Ă©s az egyĂ©b hĂŒvelyesek mind rĂ©szei a cukorbetegsĂ©g kezelĂ©sĂ©nek. Csökkentik a vĂ©rcukorszintet Ă©tkezĂ©s utĂĄn, csökkentik a ârosszâ koleszterint (LDL) Ă©s növelik a âjĂłâ koleszterin (HDL).Â
Ezek az Ăzletes növĂ©nyi burgerek Ă©trendĂŒnk kivĂĄlĂł rĂ©szeivĂ© vĂĄlhatnak.
HozzĂĄvalĂłk:
â 1 konzerv csicseriborsĂł megmosva Ă©s leszƱrveÂ
â 1/3 bögre feldarabolt sĂĄrgarĂ©paÂ
â 1/3 bögre fƱszerezett krutonÂ
â 1/4 bögre friss petrezselyem, felaprĂtvaÂ
â 1/4 bögre hagyma, felaprĂtvaÂ
â 1 felvert tojĂĄsfehĂ©rjeÂ
â 1 teĂĄskanĂĄl fokhagyma, felaprĂtvaÂ
â 1 evĆkanĂĄl citromhĂ©j, felaprĂtvaÂ
â negyed teĂĄskanĂĄl feketeborsÂ
â negyed teĂĄskanĂĄl sĂł vagy annĂĄl kevesebb, ĂzlĂ©s szerint.Â
â tapadĂĄsgĂĄtlĂł sĂŒtĆsprayÂ
â 4 teljes kiĆrlĂ©sƱ lisztbĆl kĂ©szĂŒlt hamburger buci,
â Szalsza,Â
â paradicsom Ă©s salĂĄtaszeletek (opcionĂĄlis, de ajĂĄnlott)
ElkĂ©szĂtĂ©s:
â Egy konyharobotban keverjĂŒk össze a csicseriborsĂłt, a rĂ©pĂĄt, a krutont, a petrezselymet, a hagymĂĄt, a tojĂĄsfehĂ©rjĂ©t, a fokhagymĂĄt, a citromhĂ©jat, a borsot Ă©s a sĂłt.Â
â A keverĂ©kbĆl kĂ©szĂtsĂŒnk nĂ©gy darab pogĂĄcsĂĄt.
â KenjĂŒnk meg egy nagy tapadĂĄsmentes serpenyĆt sĂŒtĆsprayjel, Ă©s hevĂtsĂŒk fel közepes tƱzön,Â
â SĂŒssĂŒk a pogĂĄcsĂĄkat 4-5 percig, amĂg meg nem pirulnak, majd fordĂtsuk meg Ćket, Ă©s sĂŒssĂŒk tovĂĄbbi 4-5 percig, illetve addig, amĂg Ășgy nem lĂĄtjuk, hogy elkĂ©szĂŒltek. SĂŒtĂ©s közben sĂŒtĆsprayjel befĂșjhatjuk a pogĂĄcsĂĄkat, ha ropogĂłsabbra szeretnĂ©nk Ćket sĂŒtni.Â
Tetszés szerint szolgåljuk fel a burgereket a bucikon paradicsommal, salåtåval és szalszåval.
Egy friss lazacbĂłl Ă©s tĆkehalbĂłl, fƱszerekkel Ă©s ĂșjhagymĂĄval ĂzesĂtett, teljes kiĆrlĂ©sƱ lisztbĆl kĂ©szĂŒlt buciban ropogĂłs salĂĄtĂĄval felszolgĂĄlt burger kivĂĄlĂł Ă©s szĂvbarĂĄt helyettesĂtĆ lehet.
Â
HozzĂĄvalĂłk:
 â bĆr nĂ©lkĂŒli, kicsontozott tĆkehalfilĂ© Ă©s bĆr nĂ©lkĂŒli, kicsontozott lazacfilĂ©Â
â 1 tojĂĄsÂ
â 1 tojĂĄs Ă©s 1/2 citromÂ
â 4 durvĂĄn felvagdalt Ășjhagyma Â
â 4 durvĂĄn felvagdalt Ășjhagyma Â
â borsszemekÂ
â 4 teljes kiĆrlĂ©sƱ bĂșzalisztbĆl kĂ©szĂŒlt buciÂ
â salĂĄtaÂ
â 2 nagy szeletekre vĂĄgott paradicsomÂ
â 1 vöröshagyma
ElkĂ©szĂtĂ©s:
â Konyharobotban keverjĂŒk össze Ă©s pĂ©pesĂtsĂŒk a tĆkehalat, a lazac felĂ©t, a tojĂĄst Ă©s a citromlevet.Â
â A megmaradt lazacot kockĂĄzzuk fel, Ă©s keverjĂŒnk bele ĂșjhagymĂĄt, kaprot Ă©s paprikĂĄt. A legjobb eredmĂ©nyekĂ©rt kĂ©zzel keverjĂŒk jĂłl össze.Â
â Osszuk el az összetevĆket nĂ©gy egyenlĆ rĂ©szre, Ă©s formĂĄzzuk.Â
â HelyezzĂŒk a hƱtĆbe 10 percre, Ă©s közben kĂ©szĂtsĂŒk el a salĂĄtĂĄt.Â
â SĂŒssĂŒk grillsĂŒtĆn a halpogĂĄcsĂĄk mindkĂ©t felĂ©t 4-5 percig tapadĂĄsmentes sĂŒtĆpapĂron.Â
â Egy teljes kiĆrlĂ©sƱ bucira helyezzĂŒnk salĂĄtĂĄt, paradicsomot, uborkĂĄt Ă©s vöröshagymĂĄt, majd Ă©lvezzĂŒk az Ăzeket.Â
Kaporral Ă©s dĂszĂtĂ©skĂ©nt egy citromszelettel szolgĂĄljuk fel.
A pulykaburger a kedvencĂŒnk, a csökkent szĂ©nhidrĂĄttartalmĂș vĂĄltozat pedig ideĂĄlis a CUKORBETEGEK szĂĄmĂĄra. Ehhez a pulykaburgerhez nincs szĂŒksĂ©g bucira. A pulykahĂșspogĂĄcsa elkĂ©szĂtĂ©sĂ©hez adjunk a keverĂ©khez egy negyed bögre zabpelyhet.
Ha gyakorlatilag szĂ©nhidrĂĄtmentes burgert szeretnĂ©nk, hagyjuk ki a zabpelyhet. A pulykaburger zabpehely nĂ©lkĂŒl valamivel lĂĄgyabb. HelyezzĂŒk sĂŒtĆbe, mert a grillezĆ rĂĄcsai között a tƱzbe eshetnek.
HozzĂĄvalĂłk:
â 1 gĂ©ppel ledarĂĄlt pulykamellÂ
â 1/4 bögre paprikaÂ
â 1/4 bögre zabpehely; sĂŒtĆben valĂł elkĂ©szĂtĂ©s esetĂ©n ugorjuk ĂĄtÂ
â 3 evĆkanĂĄl dijoni mustĂĄrÂ
â 1 evĆkanĂĄl fokhagymaporÂ
â 2 evĆkanĂĄl hagymapor vagy aprĂłra vĂĄgott hagyma.
â 1 evĆkanĂĄl olasz fƱszerkeverĂ©k (oregano, kakukkfƱ, csĂpĆs paprika, rozmaring)
â guacamole salĂĄta: 1 sĂŒlt avokĂĄdĂł, 1 felaprĂtott hagyma, 1 feldarabolt paradicsom, 1 evĆkanĂĄl citromlĂ©, sĂł, bors)
ElkĂ©szĂtĂ©s:
â Egy edĂ©nyben keverjĂŒk össze a fent leĂrt hozzĂĄvalĂłkat.Â
â Az eredmĂ©nyt formĂĄzzuk pogĂĄcsa alakĂșra.Â
â SĂŒssĂŒk a pulykaburger pogĂĄcsĂĄk mindkĂ©t felĂ©t 10-10 percig, illetve addig, amĂg el nem kĂ©szĂŒlnek.Â
â ĂzesĂtsĂŒk salĂĄtĂĄval, paradicsommal Ă©s guacamole salĂĄtĂĄval mellĂ©.Â
Az Impossible burger egy növĂ©nyi alapĂș buci, amely nĂ©hĂĄny kulcsfontossĂĄgĂș, âhĂșsosâ megjelenĂ©st Ă©s aromĂĄt kölcsönzĆ elembĆl ĂĄll össze.Â
A hĂșshelyettesĂtĆ zamatos, szĂłja Ă©s burgonya fehĂ©rjĂ©k kombinĂĄciĂłja rĂ©vĂ©n biztosĂtja a szĂŒksĂ©ges fehĂ©rjeadagot.
AlapvetĆ szerkezetĂ©t ezek a fehĂ©rjĂ©k adjĂĄk, azonban van nĂ©hĂĄny elengedhetetlen összetevĆ, amelyeknek köszönhetĆen elnyeri a hĂșshelyettesĂtĆ cĂmre mĂ©ltĂł aromĂĄt Ă©s megjelenĂ©st.Â
â Az Ă©lesztĆkivonat aromĂĄt kölcsönöz,Â
â A kĂłkusz- Ă©s napraforgĂłolaj nedvesen tartja,Â
â A metilcellulĂłz Ă©s Ă©tkezĂ©si kemĂ©nyĂtĆ Ă¶sszeköti a keverĂ©ket.
Az Impossible burger Ă©s a vegetĂĄriĂĄnus kolbĂĄszok Ășj magaslatokra emeltĂ©k a növĂ©nyi alapĂș Ă©tkezĂ©st.
Mennyire gyakran fogyasszuk a kereskedelemben elĂ©rhetĆ burger helyettesĂtĆket, a vegĂĄn vĂĄltozatokat?
AlkalomadtĂĄn ĂzleljĂŒk Ćket, ne prĂłbĂĄljuk meg helyettesĂteni velĂŒk a napi Ă©tkezĂ©s rĂ©szĂ©t kĂ©pezĆ friss/sĂŒlt/pĂĄrolt zöldsĂ©geket.Â
Ez kĂŒlönösen akkor Ă©rvĂ©nyes, ha figyelembe vesszĂŒk a kenyĂ©rben, a tĂșrĂłban Ă©s a kalĂłriadĂșs fƱszerek kalĂłriatartalmĂĄt. Ilyenek pĂ©ldĂĄul a majonĂ©z, a ketchup, valamint egyĂ©b szĂłszok.
Csatlakozzunk ehhez a csodĂĄs közössĂ©ghez itt, ha tovĂĄbbi ötleteket szeretnĂ©nk az egĂ©szsĂ©ges, cukorbetegbarĂĄt Ă©letmĂłddal kapcsolatban, valamint Ă©lvezni szeretnĂ©nk az ĂnycsiklandozĂł recepteket.