đđA botanikusok az epret âĂĄltermĂ©snekâ, ĂĄlgyĂŒmölcsnek nevezik. Az eper a virĂĄgtartĂł edĂ©ny megvastagodĂĄsĂĄbĂłl szĂĄrmazĂł ĂĄlgyĂŒmölcs.
Az eper valĂłjĂĄban egy többtermĂ©sƱ gyĂŒmölcs, amely sok aprĂł, kĂŒlönĂĄllĂł gyĂŒmölcsbĆl ĂĄll - amit mi magoknak tartunk, a barnĂĄs vagy fehĂ©res foltok (amelyek Ășgy nĂ©znek ki, mint a magok) a valĂłdi gyĂŒmölcsök, az Ășgynevezett aszmagok.

Minden egyes aszmag egy aprĂł magocskĂĄt vesz körĂŒl, Ă©s fajtĂĄtĂłl fĂŒggĆen a hĂșsos rĂ©sz felszĂnĂ©n vagy mĂ©lyebben helyezkedik el. A bogyĂłk szĂne a sĂĄrgĂĄszöldtĆl a juharvörösig terjed. Az eperben ĂĄtlagosan körĂŒlbelĂŒl 200 bogyĂł talĂĄlhatĂł, Ă©s ezek teszik az epret rostgazdaggĂĄ.
Az eper tavasszal Ă©rĆ gyĂŒmölcs. Az idĂ©nyszerƱ fogyasztĂĄsuk szĂĄmtalan elĆnnyel jĂĄr!
-
Az eper kivĂĄlĂł forrĂĄsa az olyan alapvetĆ mikrotĂĄpanyagoknak, mint a C- Ă©s E-vitamin, valamint a folsav.
-
100 g nyers eper körĂŒlbelĂŒl 32 kalĂłriĂĄt tartalmaz. Ennek köszönhetĆen alacsony kalĂłriatartalmĂș Ă©lelmiszernek szĂĄmĂt. Ezeket nyugodtan fogyaszthatjuk anĂ©lkĂŒl, hogy aggĂłdnunk kellene az egĂ©szsĂ©gtelen sĂșlygyarapodĂĄs miatt.
đMiĂ©rt olyan jĂł az eper a 2-ES TĂPUSĂ DIABĂTESZRE?
A kutatĂłk felhĂvjĂĄk a figyelmĂŒnket arra, hogy az eper alacsony glikĂ©miĂĄs indexƱ Ă©lelmiszernek szĂĄmĂt, Ăgy bĂĄtran beilleszthetjĂŒk a napi egy-kĂ©t gyĂŒmölcsadagunkba!
Az Ă©lelmiszerben lĂ©vĆ szĂ©nhidrĂĄtok teljes mennyisĂ©ge jobban befolyĂĄsolja a vĂ©rcukorszintet, mint a szĂ©nhidrĂĄt forrĂĄsa, vagy az, hogy kemĂ©nyĂtĆbĆl vagy cukorbĂłl szĂĄrmazik.
Egy adag gyĂŒmölcsnek 15 gramm szĂ©nhidrĂĄtot kell tartalmaznia.
Az adagok mĂ©rete a gyĂŒmölcs szĂ©nhidrĂĄttartalmĂĄtĂłl fĂŒgg.
đAz alacsony szĂ©nhidrĂĄttartalmĂș gyĂŒmölcsök fogyasztĂĄsĂĄnak elĆnye, hogy nagyobb adagot ehetĂŒnk belĆlĂŒk. Mindegy, hogy alacsony vagy magas szĂ©nhidrĂĄttartalmĂș gyĂŒmölcsöt eszĂŒnk, amĂg az adag mĂ©rete 15 gramm szĂ©nhidrĂĄtot tartalmaz, a vĂ©rcukorszintre gyakorolt hatĂĄs ugyanaz.
đđA következĆ gyĂŒmölcsadagok körĂŒlbelĂŒl 15 gramm szĂ©nhidrĂĄtot tartalmaznak:
-
1/2 közepes alma vagy banån
-
1 csésze szeder
-
3/4 csésze åfonya
-
1 csésze målna
-
1 + 1/4 csésze egész eper
-
1 csésze kockåzott sårgadinnye
Sok fontos tĂĄpanyag van az eperben, tĂĄpanyagok kĂŒlönösen elĆnyös a CUKORBETEGSĂGBEN szenvedĆk szĂĄmĂĄra:
-
đC-vitamin - 60 mg / adag eper, ami megfelel az ajĂĄnlott napi C-vitamin Ă©rtĂ©knek!
A C-vitamin olyan tĂĄpanyag, amely segĂt a szervezetnek az erek, a porcok, az izmok Ă©s a csontok kollagĂ©njĂ©nek kialakĂtĂĄsĂĄban.
A C-vitamin lĂ©tfontossĂĄgĂș a szervezet gyĂłgyulĂĄsi Ă©s regenerĂĄlĂłdĂĄsi folyamatĂĄban is. SegĂthet a 2-ES TĂPUSĂ DIABĂTESZBEN szenvedĆknek, hogy a nap folyamĂĄn csökkentsĂ©k a magas vĂ©rcukorszintet, Ă©s semlegesĂtsĂ©k az Ă©tkezĂ©sek utĂĄni hirtelen vĂ©rcukorszint-emelkedĂ©st.
-
đAz E-vitamin erĆs antioxidĂĄns, amely segĂt fenntartani a bĆr Ă©s a szem egĂ©szsĂ©gĂ©t, Ă©s erĆsĂti a szervezet termĂ©szetes vĂ©dekezĆkĂ©pessĂ©gĂ©t a betegsĂ©gekkel Ă©s fertĆzĂ©sekkel szemben.
-
đFolsav - segĂti a szervezetet az egĂ©szsĂ©ges vörösvĂ©rtestek elĆĂĄllĂtĂĄsĂĄban.
Egyes kutatĂłk szerint a folsav hozzĂĄadĂĄsa az Ă©trendhez jelentĆsen csökkenti a homociszteinszintet, Ăgy a 2-ES TĂPUSĂ DIABĂTESZBEN szenvedĆ betegek körĂ©ben a szĂv- Ă©s Ă©rrendszeri (CV) kockĂĄzat csökkentĂ©sĂ©t szolgĂĄlhatja.
-
đRostok - javĂtjĂĄk az emĂ©sztĂ©s egĂ©szsĂ©gĂ©t, az eper 3 gramm rostot tartalmaz adagonkĂ©nt.
Egy vizsgĂĄlatban, amelyben a rĂ©sztvevĆk az ADA ĂĄltal ajĂĄnlott szint felett magas rosttartalmĂș, kĂŒlönösen oldhatĂł rostokban gazdag Ă©trendet követtek, a 2-ES TĂPUSĂ DIABĂTESZBEN szenvedĆ betegeknĂ©l javult a glikĂ©miĂĄs kontroll, csökkent a hiperinzulinĂ©mia Ă©s csökkent a plazma lipidkoncentrĂĄciĂłja. FĂ©l csĂ©sze eper több rostot tartalmaz, mint egy szelet teljes kiĆrlĂ©sƱ kenyĂ©r, Ă©s az ajĂĄnlott napi C-vitaminadag több mint 70%-ĂĄt.
-
đFlavonoidok - egyfajta fitokĂ©miai anyag (növĂ©nyekben talĂĄlhatĂł tĂĄpanyag), amely jĂłtĂ©kony gyulladĂĄscsökkentĆ hatĂĄssal rendelkezik, Ă©s vĂ©di a sejteket az oxidatĂv kĂĄrosodĂĄstĂłl, amely kĂŒlönbözĆ krĂłnikus betegsĂ©gekhez vezethet.
-
đAntocianinok - a gyĂŒmölcsök szĂnéért felelĆs pigmentek.
A bogyĂłs gyĂŒmölcsök magas antocianin-tartalma ellazĂtja a vĂ©rereket, segĂt csökkenteni a vĂ©rnyomĂĄst Ă©s megelĆzni a szĂv- Ă©s Ă©rrendszeri problĂ©mĂĄkat. Csökkentik az elhĂzĂĄs, a cukorbetegsĂ©g, a szĂv- Ă©s Ă©rrendszeri betegsĂ©gek, az Alzheimer-kĂłr, a daganatos megbetegedĂ©sek kockĂĄzatĂĄt.
*A gyĂŒmölcsök 6 hĂłnapnĂĄl hosszabb ideig törtĂ©nĆ fagyasztĂĄsa akĂĄr 60%-kal csökkenti az antocianin-tartalmukat.
đđNĂ©hĂĄny Ă©rdekessĂ©g az eperrĆl:
-
Az eper a rĂłzsafĂ©lĂ©k csalĂĄdjĂĄba tartozik. Ha közel kerĂŒlsz a növĂ©nyhez, rĂĄjössz, hogy az illata is olyan kellemes, mint az Ăze.
-
Az EgyesĂŒlt Ăllamok a legtöbb epret termesztĆ orszĂĄg. Minden ĂĄllamban termesztik, Ă©s Kalifornia biztosĂtja a teljes termelĂ©s 75%-ĂĄt. A mĂĄsodik helyen TörökorszĂĄg ĂĄll, majd SpanyolorszĂĄg, Egyiptom, MexikĂł, OroszorszĂĄg Ă©s JapĂĄn következik.
-
A franciĂĄk Ășgy vĂ©lik, hogy ezeknek a gyĂŒmölcsöknek afrodiziĂĄkum hatĂĄsa van. RĂ©gen a leendĆ vĆlegĂ©nyek a nĂĄszĂ©jszaka elĆtt epret ettek cukorral Ă©s tejszĂnnel. MĂĄsok krĂ©mleveskĂ©nt tĂĄlaljĂĄk reggelire. Nem vĂ©letlenĂŒl mondjĂĄk, hogy a szerelem Ă©s az eper jĂł pĂĄrosĂtĂĄs.
-
A rĂłmaiak hittek abban, hogy az epernek gyĂłgyĂtĂł ereje van. DepressziĂł, lĂĄz, vesekĆ, rossz lehelet Ă©s torokfĂĄjĂĄs ellen is hasznĂĄltĂĄk.
-
A közĂ©pkorban ajĂĄndĂ©kba adtĂĄk Ćket, a bĂ©ke Ă©s a jĂłlĂ©t jelkĂ©pekĂ©nt.
-
A jĂłl kiszĂĄrĂtott eperbĆl kĂ©szĂŒlt arcpakolĂĄs gyĂłgyĂtja a pattanĂĄsokat Ă©s bezĂĄrja a pĂłrusokat.
-
A friss eper illatos leve csodaszer, amely eltĂŒnteti az öregsĂ©gi foltokat Ă©s a szeplĆket.
-
Az epret nem szabad megmosni, mielĆtt a hƱtĆbe tesszĂŒk, mivel a nedvessĂ©gnek Ă©s a hidegnek valĂł kitettsĂ©g penĂ©szesedĂ©shez vezet. Hosszabb ideig elĂĄllnak, ha nem vĂĄgjuk le a szĂĄrukat Ă©s a leveleiket, amĂg meg nem esszĂŒk Ćket.
-
Az eper, mĂĄs gyĂŒmölcsökkel ellentĂ©tben, nem Ă©rik be a szedĂ©s utĂĄn.
-
Egy nemrĂ©giben kĂ©szĂŒlt tanulmĂĄny szerint azok az emberek, akik szeretik az epret, tĂĄrsasĂĄgkedvelĆk, viccesek Ă©s szeretetteljesek, mĂg azok, akik utĂĄljĂĄk az epret, mogorvĂĄk Ă©s befele fordulĂłk.
-
Az eperbĆl kĂ©szĂŒlt bor könnyƱ Ă©s tökĂ©letes a hosszĂș nyĂĄri napokra.
-
FĂ©l csĂ©sze eper több rostot tartalmaz, mint egy szelet teljes kiĆrlĂ©sƱ kenyĂ©r, Ă©s az ajĂĄnlott napi C-vitaminadag több mint 70%-ĂĄt.