🍓🍓Minden, amit az eperrƑl tudni kell!🍓🍓

🍓🍓A botanikusok az epret „áltermĂ©snek”, ĂĄlgyĂŒmölcsnek nevezik.  Az eper a virĂĄgtartĂł edĂ©ny megvastagodĂĄsĂĄbĂłl szĂĄrmazĂł ĂĄlgyĂŒmölcs.
Az eper valĂłjĂĄban egy többtermĂ©sƱ gyĂŒmölcs, amely sok aprĂł, kĂŒlönĂĄllĂł gyĂŒmölcsbƑl ĂĄll - amit mi magoknak tartunk, a barnĂĄs vagy fehĂ©res foltok (amelyek Ășgy nĂ©znek ki, mint a magok) a valĂłdi gyĂŒmölcsök, az Ășgynevezett aszmagok.
Minden egyes aszmag egy aprĂł magocskĂĄt vesz körĂŒl, Ă©s fajtĂĄtĂłl fĂŒggƑen a hĂșsos rĂ©sz felszĂ­nĂ©n vagy mĂ©lyebben helyezkedik el. A bogyĂłk szĂ­ne a sĂĄrgĂĄszöldtƑl a juharvörösig terjed. Az eperben ĂĄtlagosan körĂŒlbelĂŒl 200 bogyĂł talĂĄlhatĂł, Ă©s ezek teszik az epret rostgazdaggĂĄ.
Az eper tavasszal Ă©rƑ gyĂŒmölcs. Az idĂ©nyszerƱ fogyasztĂĄsuk szĂĄmtalan elƑnnyel jĂĄr!
  • Az eper kivĂĄlĂł forrĂĄsa az olyan alapvetƑ mikrotĂĄpanyagoknak, mint a C- Ă©s E-vitamin, valamint a folsav.
  • 100 g nyers eper körĂŒlbelĂŒl 32 kalĂłriĂĄt tartalmaz. Ennek köszönhetƑen alacsony kalĂłriatartalmĂș Ă©lelmiszernek szĂĄmĂ­t. Ezeket nyugodtan fogyaszthatjuk anĂ©lkĂŒl, hogy aggĂłdnunk kellene az egĂ©szsĂ©gtelen sĂșlygyarapodĂĄs miatt.
🍓MiĂ©rt olyan jĂł az eper a 2-ES TÍPUSÚ DIABÉTESZRE?
A kutatĂłk felhĂ­vjĂĄk a figyelmĂŒnket arra, hogy az eper alacsony glikĂ©miĂĄs indexƱ Ă©lelmiszernek szĂĄmĂ­t, Ă­gy bĂĄtran beilleszthetjĂŒk a napi egy-kĂ©t gyĂŒmölcsadagunkba!
Az Ă©lelmiszerben lĂ©vƑ szĂ©nhidrĂĄtok teljes mennyisĂ©ge jobban befolyĂĄsolja a vĂ©rcukorszintet, mint a szĂ©nhidrĂĄt forrĂĄsa, vagy az, hogy kemĂ©nyĂ­tƑbƑl vagy cukorbĂłl szĂĄrmazik.
Egy adag gyĂŒmölcsnek 15 gramm szĂ©nhidrĂĄtot kell tartalmaznia.
Az adagok mĂ©rete a gyĂŒmölcs szĂ©nhidrĂĄttartalmĂĄtĂłl fĂŒgg.
🍓Az alacsony szĂ©nhidrĂĄttartalmĂș gyĂŒmölcsök fogyasztĂĄsĂĄnak elƑnye, hogy nagyobb adagot ehetĂŒnk belƑlĂŒk. Mindegy, hogy alacsony vagy magas szĂ©nhidrĂĄttartalmĂș gyĂŒmölcsöt eszĂŒnk, amĂ­g az adag mĂ©rete 15 gramm szĂ©nhidrĂĄtot tartalmaz, a vĂ©rcukorszintre gyakorolt hatĂĄs ugyanaz.
🍓🍓A következƑ gyĂŒmölcsadagok körĂŒlbelĂŒl 15 gramm szĂ©nhidrĂĄtot tartalmaznak:
  • 1/2 közepes alma vagy banĂĄn
  • 1 csĂ©sze szeder
  • 3/4 csĂ©sze ĂĄfonya
  • 1 csĂ©sze mĂĄlna
  • 1 + 1/4 csĂ©sze egĂ©sz eper
  • 1 csĂ©sze kockĂĄzott sĂĄrgadinnye
Sok fontos tĂĄpanyag van az eperben, tĂĄpanyagok kĂŒlönösen elƑnyös a CUKORBETEGSÉGBEN szenvedƑk szĂĄmĂĄra:
  • 🍓C-vitamin - 60 mg / adag eper, ami megfelel az ajĂĄnlott napi C-vitamin Ă©rtĂ©knek!
A C-vitamin olyan tåpanyag, amely segít a szervezetnek az erek, a porcok, az izmok és a csontok kollagénjének kialakítåsåban.
A C-vitamin lĂ©tfontossĂĄgĂș a szervezet gyĂłgyulĂĄsi Ă©s regenerĂĄlĂłdĂĄsi folyamatĂĄban is.  SegĂ­thet a 2-ES TÍPUSÚ DIABÉTESZBEN szenvedƑknek, hogy a nap folyamĂĄn csökkentsĂ©k a magas vĂ©rcukorszintet, Ă©s semlegesĂ­tsĂ©k az Ă©tkezĂ©sek utĂĄni hirtelen vĂ©rcukorszint-emelkedĂ©st.
  • 🍓Az E-vitamin erƑs antioxidĂĄns, amely segĂ­t fenntartani a bƑr Ă©s a szem egĂ©szsĂ©gĂ©t, Ă©s erƑsĂ­ti a szervezet termĂ©szetes vĂ©dekezƑkĂ©pessĂ©gĂ©t a betegsĂ©gekkel Ă©s fertƑzĂ©sekkel szemben.
  • 🍓Folsav - segĂ­ti a szervezetet az egĂ©szsĂ©ges vörösvĂ©rtestek elƑállĂ­tĂĄsĂĄban.
Egyes kutatĂłk szerint a folsav hozzĂĄadĂĄsa az Ă©trendhez jelentƑsen csökkenti a homociszteinszintet, Ă­gy a 2-ES TÍPUSÚ DIABÉTESZBEN szenvedƑ betegek körĂ©ben a szĂ­v- Ă©s Ă©rrendszeri (CV) kockĂĄzat csökkentĂ©sĂ©t szolgĂĄlhatja.
  • 🍓Rostok - javĂ­tjĂĄk az emĂ©sztĂ©s egĂ©szsĂ©gĂ©t, az eper 3 gramm rostot tartalmaz adagonkĂ©nt.
Egy vizsgĂĄlatban, amelyben a rĂ©sztvevƑk az ADA ĂĄltal ajĂĄnlott szint felett magas rosttartalmĂș, kĂŒlönösen oldhatĂł rostokban gazdag Ă©trendet követtek, a 2-ES TÍPUSÚ DIABÉTESZBEN szenvedƑ betegeknĂ©l javult a glikĂ©miĂĄs kontroll, csökkent a hiperinzulinĂ©mia Ă©s csökkent a plazma lipidkoncentrĂĄciĂłja. FĂ©l csĂ©sze eper több rostot tartalmaz, mint egy szelet teljes kiƑrlĂ©sƱ kenyĂ©r, Ă©s az ajĂĄnlott napi C-vitaminadag több mint 70%-ĂĄt.
  • 🍓Flavonoidok - egyfajta fitokĂ©miai anyag (növĂ©nyekben talĂĄlhatĂł tĂĄpanyag), amely jĂłtĂ©kony gyulladĂĄscsökkentƑ hatĂĄssal rendelkezik, Ă©s vĂ©di a sejteket az oxidatĂ­v kĂĄrosodĂĄstĂłl, amely kĂŒlönbözƑ krĂłnikus betegsĂ©gekhez vezethet.
  • 🍓Antocianinok - a gyĂŒmölcsök szĂ­néért felelƑs pigmentek.
A bogyĂłs gyĂŒmölcsök magas antocianin-tartalma ellazĂ­tja a vĂ©rereket, segĂ­t csökkenteni a vĂ©rnyomĂĄst Ă©s megelƑzni a szĂ­v- Ă©s Ă©rrendszeri problĂ©mĂĄkat. Csökkentik az elhĂ­zĂĄs, a cukorbetegsĂ©g, a szĂ­v- Ă©s Ă©rrendszeri betegsĂ©gek, az Alzheimer-kĂłr, a daganatos megbetegedĂ©sek kockĂĄzatĂĄt.
*A gyĂŒmölcsök 6 hĂłnapnĂĄl hosszabb ideig törtĂ©nƑ fagyasztĂĄsa akĂĄr 60%-kal csökkenti az antocianin-tartalmukat.
🍓🍓NĂ©hĂĄny Ă©rdekessĂ©g az eperrƑl:
  1. Az eper a rĂłzsafĂ©lĂ©k csalĂĄdjĂĄba tartozik. Ha közel kerĂŒlsz a növĂ©nyhez, rĂĄjössz, hogy az illata is olyan kellemes, mint az Ă­ze.
  2. Az EgyesĂŒlt Államok a legtöbb epret termesztƑ orszĂĄg. Minden ĂĄllamban termesztik, Ă©s Kalifornia biztosĂ­tja a teljes termelĂ©s 75%-ĂĄt. A mĂĄsodik helyen TörökorszĂĄg ĂĄll, majd SpanyolorszĂĄg, Egyiptom, MexikĂł, OroszorszĂĄg Ă©s JapĂĄn következik.
  3. A franciĂĄk Ășgy vĂ©lik, hogy ezeknek a gyĂŒmölcsöknek afrodiziĂĄkum hatĂĄsa van. RĂ©gen a leendƑ vƑlegĂ©nyek a nĂĄszĂ©jszaka elƑtt epret ettek cukorral Ă©s tejszĂ­nnel. MĂĄsok krĂ©mleveskĂ©nt tĂĄlaljĂĄk reggelire. Nem vĂ©letlenĂŒl mondjĂĄk, hogy a szerelem Ă©s az eper jĂł pĂĄrosĂ­tĂĄs.
  4. A rĂłmaiak hittek abban, hogy az epernek gyĂłgyĂ­tĂł ereje van. DepressziĂł, lĂĄz, vesekƑ, rossz lehelet Ă©s torokfĂĄjĂĄs ellen is hasznĂĄltĂĄk.
  5. A közĂ©pkorban ajĂĄndĂ©kba adtĂĄk Ƒket, a bĂ©ke Ă©s a jĂłlĂ©t jelkĂ©pekĂ©nt.
  6. A jĂłl kiszĂĄrĂ­tott eperbƑl kĂ©szĂŒlt arcpakolĂĄs gyĂłgyĂ­tja a pattanĂĄsokat Ă©s bezĂĄrja a pĂłrusokat.
  7. A friss eper illatos leve csodaszer, amely eltĂŒnteti az öregsĂ©gi foltokat Ă©s a szeplƑket.
  8. Az epret nem szabad megmosni, mielƑtt a hƱtƑbe tesszĂŒk, mivel a nedvessĂ©gnek Ă©s a hidegnek valĂł kitettsĂ©g penĂ©szesedĂ©shez vezet. Hosszabb ideig elĂĄllnak, ha nem vĂĄgjuk le a szĂĄrukat Ă©s a leveleiket, amĂ­g meg nem esszĂŒk Ƒket.
  9. Az eper, mĂĄs gyĂŒmölcsökkel ellentĂ©tben, nem Ă©rik be a szedĂ©s utĂĄn.
  10. Egy nemrĂ©giben kĂ©szĂŒlt tanulmĂĄny szerint azok az emberek, akik szeretik az epret, tĂĄrsasĂĄgkedvelƑk, viccesek Ă©s szeretetteljesek, mĂ­g azok, akik utĂĄljĂĄk az epret, mogorvĂĄk Ă©s befele fordulĂłk.
  11. Az eperbƑl kĂ©szĂŒlt bor könnyƱ Ă©s tökĂ©letes a hosszĂș nyĂĄri napokra.
  12. FĂ©l csĂ©sze eper több rostot tartalmaz, mint egy szelet teljes kiƑrlĂ©sƱ kenyĂ©r, Ă©s az ajĂĄnlott napi C-vitaminadag több mint 70%-ĂĄt.
👉 👉 👉  EgyĂŒtt legyƑzhetjĂŒk a CukorbetegsĂ©get!

A bejegyzés megosztåsa