🍓🍓Minden, amit az eperről tudni kell!🍓🍓

🍓🍓A botanikusok az epret „áltermésnek”, álgyümölcsnek nevezik.  Az eper a virágtartó edény megvastagodásából származó álgyümölcs.
Az eper valójában egy többtermésű gyümölcs, amely sok apró, különálló gyümölcsből áll - amit mi magoknak tartunk, a barnás vagy fehéres foltok (amelyek úgy néznek ki, mint a magok) a valódi gyümölcsök, az úgynevezett aszmagok.
Minden egyes aszmag egy apró magocskát vesz körül, és fajtától függően a húsos rész felszínén vagy mélyebben helyezkedik el. A bogyók színe a sárgászöldtől a juharvörösig terjed. Az eperben átlagosan körülbelül 200 bogyó található, és ezek teszik az epret rostgazdaggá.
Az eper tavasszal érő gyümölcs. Az idényszerű fogyasztásuk számtalan előnnyel jár!
  • Az eper kiváló forrása az olyan alapvető mikrotápanyagoknak, mint a C- és E-vitamin, valamint a folsav.
  • 100 g nyers eper körülbelül 32 kalóriát tartalmaz. Ennek köszönhetően alacsony kalóriatartalmú élelmiszernek számít. Ezeket nyugodtan fogyaszthatjuk anélkül, hogy aggódnunk kellene az egészségtelen súlygyarapodás miatt.
🍓Miért olyan jó az eper a 2-ES TÍPUSÚ DIABÉTESZRE?
A kutatók felhívják a figyelmünket arra, hogy az eper alacsony glikémiás indexű élelmiszernek számít, így bátran beilleszthetjük a napi egy-két gyümölcsadagunkba!
Az élelmiszerben lévő szénhidrátok teljes mennyisége jobban befolyásolja a vércukorszintet, mint a szénhidrát forrása, vagy az, hogy keményítőből vagy cukorból származik.
Egy adag gyümölcsnek 15 gramm szénhidrátot kell tartalmaznia.
Az adagok mérete a gyümölcs szénhidráttartalmától függ.
🍓Az alacsony szénhidráttartalmú gyümölcsök fogyasztásának előnye, hogy nagyobb adagot ehetünk belőlük. Mindegy, hogy alacsony vagy magas szénhidráttartalmú gyümölcsöt eszünk, amíg az adag mérete 15 gramm szénhidrátot tartalmaz, a vércukorszintre gyakorolt hatás ugyanaz.
🍓🍓A következő gyümölcsadagok körülbelül 15 gramm szénhidrátot tartalmaznak:
  • 1/2 közepes alma vagy banán
  • 1 csésze szeder
  • 3/4 csésze áfonya
  • 1 csésze málna
  • 1 + 1/4 csésze egész eper
  • 1 csésze kockázott sárgadinnye
Sok fontos tápanyag van az eperben, tápanyagok különösen előnyös a CUKORBETEGSÉGBEN szenvedők számára:
  • 🍓C-vitamin - 60 mg / adag eper, ami megfelel az ajánlott napi C-vitamin értéknek!
A C-vitamin olyan tápanyag, amely segít a szervezetnek az erek, a porcok, az izmok és a csontok kollagénjének kialakításában.
A C-vitamin létfontosságú a szervezet gyógyulási és regenerálódási folyamatában is.  Segíthet a 2-ES TÍPUSÚ DIABÉTESZBEN szenvedőknek, hogy a nap folyamán csökkentsék a magas vércukorszintet, és semlegesítsék az étkezések utáni hirtelen vércukorszint-emelkedést.
  • 🍓Az E-vitamin erős antioxidáns, amely segít fenntartani a bőr és a szem egészségét, és erősíti a szervezet természetes védekezőképességét a betegségekkel és fertőzésekkel szemben.
  • 🍓Folsav - segíti a szervezetet az egészséges vörösvértestek előállításában.
Egyes kutatók szerint a folsav hozzáadása az étrendhez jelentősen csökkenti a homociszteinszintet, így a 2-ES TÍPUSÚ DIABÉTESZBEN szenvedő betegek körében a szív- és érrendszeri (CV) kockázat csökkentését szolgálhatja.
  • 🍓Rostok - javítják az emésztés egészségét, az eper 3 gramm rostot tartalmaz adagonként.
Egy vizsgálatban, amelyben a résztvevők az ADA által ajánlott szint felett magas rosttartalmú, különösen oldható rostokban gazdag étrendet követtek, a 2-ES TÍPUSÚ DIABÉTESZBEN szenvedő betegeknél javult a glikémiás kontroll, csökkent a hiperinzulinémia és csökkent a plazma lipidkoncentrációja. Fél csésze eper több rostot tartalmaz, mint egy szelet teljes kiőrlésű kenyér, és az ajánlott napi C-vitaminadag több mint 70%-át.
  • 🍓Flavonoidok - egyfajta fitokémiai anyag (növényekben található tápanyag), amely jótékony gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, és védi a sejteket az oxidatív károsodástól, amely különböző krónikus betegségekhez vezethet.
  • 🍓Antocianinok - a gyümölcsök színéért felelős pigmentek.
A bogyós gyümölcsök magas antocianin-tartalma ellazítja a vérereket, segít csökkenteni a vérnyomást és megelőzni a szív- és érrendszeri problémákat. Csökkentik az elhízás, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, az Alzheimer-kór, a daganatos megbetegedések kockázatát.
*A gyümölcsök 6 hónapnál hosszabb ideig történő fagyasztása akár 60%-kal csökkenti az antocianin-tartalmukat.
🍓🍓Néhány érdekesség az eperről:
  1. Az eper a rózsafélék családjába tartozik. Ha közel kerülsz a növényhez, rájössz, hogy az illata is olyan kellemes, mint az íze.
  2. Az Egyesült Államok a legtöbb epret termesztő ország. Minden államban termesztik, és Kalifornia biztosítja a teljes termelés 75%-át. A második helyen Törökország áll, majd Spanyolország, Egyiptom, Mexikó, Oroszország és Japán következik.
  3. A franciák úgy vélik, hogy ezeknek a gyümölcsöknek afrodiziákum hatása van. Régen a leendő vőlegények a nászéjszaka előtt epret ettek cukorral és tejszínnel. Mások krémlevesként tálalják reggelire. Nem véletlenül mondják, hogy a szerelem és az eper jó párosítás.
  4. A rómaiak hittek abban, hogy az epernek gyógyító ereje van. Depresszió, láz, vesekő, rossz lehelet és torokfájás ellen is használták.
  5. A középkorban ajándékba adták őket, a béke és a jólét jelképeként.
  6. A jól kiszárított eperből készült arcpakolás gyógyítja a pattanásokat és bezárja a pórusokat.
  7. A friss eper illatos leve csodaszer, amely eltünteti az öregségi foltokat és a szeplőket.
  8. Az epret nem szabad megmosni, mielőtt a hűtőbe tesszük, mivel a nedvességnek és a hidegnek való kitettség penészesedéshez vezet. Hosszabb ideig elállnak, ha nem vágjuk le a szárukat és a leveleiket, amíg meg nem esszük őket.
  9. Az eper, más gyümölcsökkel ellentétben, nem érik be a szedés után.
  10. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint azok az emberek, akik szeretik az epret, társaságkedvelők, viccesek és szeretetteljesek, míg azok, akik utálják az epret, mogorvák és befele fordulók.
  11. Az eperből készült bor könnyű és tökéletes a hosszú nyári napokra.
  12. Fél csésze eper több rostot tartalmaz, mint egy szelet teljes kiőrlésű kenyér, és az ajánlott napi C-vitaminadag több mint 70%-át.

A bejegyzés megosztása